Google har precis avslöjat Stadia, sin nya spelplattform för streamade spel. På papperet låter det lite som ett vetenskapligt experiment. Streamade spel är för många en sista utväg när storskärmen är upptagen och något som medför fler tekniska problem än vad det faktiskt är värt. Det var åtminstone fallet innan Stadia. Om ens hälften av allt som Google förmedlade under tjänstens avslöjande var sant vågar jag påstå att min ståpäls är befogad.

Google har redan doppat tårna i streamingvattnet när man lät några få utvalda streama Assassin’s Creed: Odyssey rakt in i sin Chrome-webbläsare. Testerna fick då oväntat positiva reaktioner och många menade att det gestaltade sig i princip på samma sätt som via en fysisk maskin. Denna feedback gick tillbaka till Google som idag kom ut med nästa steg. Vi vet fortfarande inte särskilt mycket om Stadia. Vi vet inte vad spelen kommer kosta, hur spelbutiken kommer gestalta sig eller exakt när det släpps. Men vi vet att plattformen lanseras i år och att mer information kommer i sommar.

KOLLA IN TRAILERN: Google utannonserar sin nya spelplattform: här är Stadia

Hur tusan kan jag då sitta här och vara så uppspelt över en tjänst vi knappt vet vad det är? Om det är något lanseringen av Nintendo Switch lärde oss var hur många som älskar möjligheten att spela sina spel på resande fot. Switchen tampas visserligen med en bitvis bristande hårdvara som gör att många spel får kämpa för att hålla igång på konsolen. Wolfenstein 2 från 2017 är ett av dem. Men mobiliteten är för många värd mer än en felfri bildfrekvens och imponerande upplösning. Med Stadia försvinner alla de problemet på ett ögonblick. Google är aktiva i över 200 länder med en sanslöst hög bandbredd. Det enda som behövs hos spelaren verkar vara wi-fi-uppkoppling. Och låt oss vara ärliga: de allra flesta platserna du besöker idag har ett trådlöst nätverk. Jag förstår såklart att varje spelare i världen inte har tillgång till internet 95 % av tiden, och där ställer jag mig frågan hur Google ska nå de som faktiskt har skakig uppkoppling.

Jag ska inte hylla plattformen för mycket. Jag har inte sett överdrivet mycket av den, än mindre prövat den själv. Men jag vill tro (och tror) att vi nyss bevittnat födelsen av en ny speljätte som kommer försöka mäta sig med de gamla farbröderna Sony, Microsoft och Nintendo. Det är väldigt tydligt att Google vill göra Stadia till en egen plattform och inte bara ett sätt att streama dina PC-spel till en Google-enhet. De har redan öppnat dörrarna för sin egen studio för egenproducerade spel med Jade Raymond i spetsen. Dessutom har man ett samarbete med Ubisoft i full gång samtidigt som Doom Eternal bekräftades för plattformen under avslöjandet.

Stadia siktar sannerligen högt. Jag hoppas verkligen de får in en fullträff.