När The Outer Worlds släpptes i oktober 2019 satt undertecknad helt uppslukad som om Spacer’s Choice själva köpt upp rättigheterna till min rekreationstid. Spelet var och är ett alldeles utsökt rollspelsäventyr med en gedigen handling som formas elegant runt spelarens egna val. Så om du nu helt missat Obsidians skinande lilla juvel passar det väl alldeles utmärkt att The Outer Worlds precis släppts i en lite extrapyntad remaster-version. Inte så mycket för att det skulle vara den ultimata varianten av spelet utan mer för att originalversionen av The Outer Worlds nu bör vara mer tilltalande än någonsin.

Det finns otroligt mycket att gilla med The Outer Worlds. Föreställ dig en slags spirituell uppföljare till Fallout: New Vegas där ödemarken förvandlats till ett grovt entreprenöriellt science fiction-samhälle. Lägg sedan till ett djupt rollspelssystem med mängder av sätt att förstärka men även försvaga din karaktär. Valmöjligheterna svämmar sedan över i spelets många uppdrag och berättelser där spelarens val styr utfallet i de allra flesta situationerna. Ovanpå detta lägger vi även ett alldeles lysande soundtrack som vid flera tillfällen lyckats trolla fast mig i spelets huvudmenyn tack vare ett helt ljuvligt huvudtema. The Outer Worlds är med andra ord ett himla trevligt actionrollspel.

LÄS MER: Veckans spelmelodi: The Outer Worlds – Hope

Visst låter detta spännande? Visst rycker det lite i köp-fingret? Visst är det perfekt att det precis släppts en sprillans ny version av spelet? Nu bör du dock hålla fast det köplada fingret en stund. Här har utgivarna Private Division tyvärr skjutit sig själva i foten. Det var nämligen så att Playstation 4- och Xb0x One-versionerna av spelet fick en lågmäld liten uppdatering redan för sisådär två år sedan där The Outer Worlds trycktes upp till 60 FPS på de nya konsolerna. Med tanke på att spelet redan var vackert att titta på 2019 kände åtminstone jag att en bildfrekvens-patch var allt som behövdes. Private Division höll uppenbarligen inte med och lanserade Spacer’s Choice Edition som dukar upp en rad olika förbättringar och funktioner. Stabila 60 FPS på Playstation 5 (och av reaktioner online att döma även Xbox Series X/S och PC) är dock inte med på det här buffébordet.

Jag försöker som bekant avvänja mig från den här 60 FPS-hetsen och kan ofta uppskatta spel fastän de tuggar på aningen hackigt. Jag är också fullt införstådd med att Spacer’s Choice Edition inkluderar saker som förbättrad ljussättning, mer detaljerade miljöer, smartare fiende-AI och en högre level cap för min karaktär samt spelets båda expansioner. Samtidigt vet jag vilket jag väljer om det står mellan dessa mindre förbättringar och en gedigen bilduppdatering tillsammans med en lägre prislapp.

Det jag egentligen försöker få sagt här är att The Outer Worlds är ett fantastiskt spel och har du inte spelat det är det verkligen hög tid nu. Jag kan bara inte med gott samvete rekommendera att du spenderar 500 kronor för att spela en bristfällig remaster när alternativet är en närmast optimal version av spelet för en femtedel av priset. I skrivande stund är gänget bakom nyversionen medvetna om problemen och jobbar som det ser ut på en patch. Om du dock vill spela The Outer Worlds nu direkt (vilket du borde) hade jag föreslagit en annan version av spelet än den som marknadsförs för tillfället.