Då och då dyker ett stycke spelmusik upp från en minst sagt oväntad plats. Jag minns tydligt hur jag plockade disk och hade satt igång en av Spotifys egna spellistor på temat spelmusik. Plötsligt dök det upp ett stycke med en härlig intensitet och storslagna melodier melodier. I mitt huvud utspelade sig en episk strid mellan pirater, robotar, rymdvarelser eller kanske till och med superhjältar. Jag var helt bombsäker på att någon av de mer skjutglada spelserierna skulle avslöja sig vara styckets ursprung. Svaret? Racingspelet F1 2018.

Det var nästan så att jag förväntade mig någon galen tappning på F1 där bilarna ställer sig upp på två ben och aktiverar sina raketkastare, men icke. Det var bara ett helt vanligt racingspel, men med ett ovanligt vasst huvudtema.

Om något i Formula 1 Theme, förutom den uppenbara titeln, hade kunnat avslöja spelets genre skulle det vara det läckra ljudet av förbipasserande bilar som ackompanjerar temats introduktion. Det häftiga med just detta inslag är att det länkas samman med andra instrument som producerar samma toner. När en bil kör förbi i hög fart förvrängs ljudet den ger i från sig, ungefär som när en polisbil passerar och sirenen sjunker i tonläge. Samma fenomen går att efterlikna i musikens värld med hjälp av olika instrument, något som kompositören Brian Tyler också lyckats konstruera här. Extra häftigt blir det när bilens ljud uppenbarligen modifierats för att passa in i styckets harmonier.

MER FRÅN BRIAN TYLER: Veckans spelmelodi: Assassin’s Creed IV: Black Flag – Main Theme

Utöver denna häftiga detalj bjuds vi på en fängslande men enkel melodi tillsammans med de stora slagverken. Ganska kvickt stöter vi på ett elegant tonartsbyte några steg uppåt. Detta för att hålla den simpla melodin fräsch. Om ni tycker musiken påminner något om flygande hammare eller järndräkter är det inte särskilt konstigt. Det är nämligen så att kompositören Tyler har skrivit musiken till flera delar av det välutvecklade Marvel Cinematic Universe. De dominanta harmonierna och drivande stråksektionerna kommer säkerligen från liknande inspirationskällor och passar konstigt nog rätt bra in på Formel 1-banan också.

Efter närmare efterforskning upptäckte jag att Brian Tylers öronfängslande stycke även är temat till den livs levande F1-säsongen, samtidigt som den förgyller introsekvensen i spelversionen. Så spänn fast säkerhetsbältena, tryck på play-knappen och förbered dig för ett ovanligt mäktigt bilspelstema.

Stycket i sin helhet.

Styckets trimmade spelversion.

Ett mäktigt liveuppträdande med F1-temat i huvudrollen.