Far Cry 5 är ett märkvärdigt spel musikaliskt sett. Om vi bortser från den musikaliska kulissens skarpa kvalité (tack för det Dan Romer) sticker spelet även ut på ett annat vis. Far Cry 5 har nämligen fyra (!) separata musikalbum med stycken och låtar från spelet. Utöver spelets omgivande musik som tonas in här och där under handlingens gång bjuds vi på även på en samling ”vanliga” låtar. Dessa låtar sjungs av berättelsens fiktiva kult vars ledare också agerar som spelets antagonist. Dessa låtar (vars texter berättar en hel del om syndernas förlåtelse, vapen och världens undergång) har släppts i tre olika varianter och det är även en av dessa låtar som utgör veckans spelmelodi.

Mycket musik från Far Cry 5 kommunicerar liknande budskap som spelets extremistiska kult och We Will Rise Again är inget undantag. Det är därför ganska konstigt att känslan som stycket ger är av en mycket mer trevlig och motiverande natur än den kultisterna lämnar efter sig. Men det är väl lite det som är poängen med propaganda. Hur som helst så framförs originalversionen av låten på ett väldigt sparsamt vis med en akustiskt gitarr, några stråkar och en skör röst (tillhörande Meredith Godreau). Låten spelas under spelets absoluta slutskede och någonstans bidrar den med en form av förståelse för kultens alla medlemmar som var övertygade om vad de gjorde var rätt. Melodin är enkel men fängslande och du kan verkligen höra hur den är skriven för att fler ska kunna sjunga med, vilket för oss till nästa version av stycket.

FLER SPELMELODIER: Banjo-Kazooie – Freezeezy Peak

I styckets andra version är gitarren mer sparsam och stråkarna är helt borttagna. Istället möts vi av en fyllig kör som börjar verserna unisont för att sedan dela upp sig i riktigt trivsamma stämmor. Texten (även om den har vissa mindre trevliga aspekter i sitt budskap) är väldigt enkel att relatera till. When the world falls into the flames, we will rise again. Även om allt går åt skogen har vi styrkan att komma tillbaka. En idé som endast växer starkare av versionens gemensamma sång.

Som om det inte var nog finns även en tredje officiell version av We Will Rise Again. Denna är mer fritt strukturerad med sångspår som hoppar in och ut ur arrangemanget lite här och där. Det känns mer som ett väldigt behagligt bakgrundsljud än någonting annat, men det är likväl ett vackert stycke musik.

På senare dagar har jag blivit smått besatt av musiken från Far Cry 5. Mycket tack vare dess imponerande variation med det mesta mellan fängslande bakgrundsmusik och kampsånger. Det är såklart några mindre än optimala tillägg till mitt Spotify-flöde för de få följare jag har där. Jag hoppas dock att ni inte kopplar titlar som Set Those Sinners FreeLet The Water Wash Away Your Sins och Now He’s Our Father till något annat än en riktigt trevligt musikupplevelse.

Låten så som den förekommer i sin standardversion.

Låtens andra version där en kör med en ensam gitarrist förmedlar ett skarpt stycke musik.

En mer fritolkad variant utan samma struktur som de två tidigare varianterna.