Tycker du likt mig om Metroidvania-spel konceptuellt men har inte alltid tålamodet eller orken att spela igenom dem? De kan ju trots allt vara rätt långa och komplexa. Hade det då inte varit ruskigt skönt med en munsbit som ger samma upplevelse och tillfredställande känsla av progression men där speltiden knappt är 30 minuter? Och nämnde jag att det är gratis också? Det är bara att spela på din dator! Eller gör som mig och spela det direkt från mobilen!

SPELA ASCENT SJÄLV KLICKA HÄR

Det var det som lockade mig till det lilla minispelet Ascent. Ett spel konstruerat av Johan Peitz med PICO-8, ett spelmakar-verktyg för gamejams. Den insatte vet att det mästerliga Celeste inledde sin framgångssaga på PICO-8. Trots sin begränsade 128×128-upplösning kan utvecklare med rätt förmåga uttrycka mycket känslor trots att oddsen är emot dem. Det är en lågupplöst ädelsten precis som betydligt äldre Passage, men här är det ett metroidvania som är nerkokat och destillerat till sin enklaste och renaste form.

Min mini-eskapad inleds med att jag kraschlandat på en främmande men mystisk planet där jag hittar tecken från en svunnen civilisation. Det är upp till mig att utforska den sparsamma ytan för att hitta förmågor som gör att jag kan se mer av planetens hemligheter, allt enligt den klassiska metroidvania-mallen men på minsta möjliga yta som likväl lyckas förmedla känslan av upptäckt man får i såna här spel.

Ascent är ur det avseendet otroligt elegant. Att man lyckats skapa atmosfären av en utforskningsbar rymd som är tillräckligt stor för det ska upplevas som att man faktiskt utforskar något samtidigt som den är tillräckligt intelligent designad för att, likt många metroidvania, leda dig i rätt riktning till nästa upplåsbara punkt.

Det är en minimalistisk upplevelse som ger dig upp emot 5-7 förmågor på loppet av 30 minuter, vilket får påstås är en väldigt tillfredställande belönings- och progressions-loop. Bland klassiker som högre hopp och airdash-begåvning finns här några inom genren mer ovanliga förmågor och till och med en jag inte kan minnas att jag stött på tidigare.

Ascent är en förenklad tolkning av en älskad genre där man på klassiskt manér måste utforska och förstå sina förmågor alltmedan som karaktären man spelar mister mer av sin mänsklighet för att rädda spillrorna som är kvar av en förstörd värld. Allt inom loppet på en flyktig halvtimme. Det är avskalad briljans som är värd din tid.