Som jag berättade tidigare i veckan googlar jag aldrig lösningen när jag kört fast i ett pussel i ett spel, men däremot googlar jag lösningen när jag hamnat i en situation där jag inte har någon aning om vart jag ska ta vägen i spelvärlden eller vad jag ska göra.

Ibland beror det på dålig speldesign, ibland kanske telefonen ringer mitt i en filmsekvens och jag missar ett stycke viktig information. Men det händer då och då att jag fastnar i ett spel och har inte den blekaste aning om vad jag ska göra härnäst. Ingen pil pekar i den riktning jag ska gå. Ingen information ges i spelets uppdrags-logg. Vad är det egentligen meningen att jag ska göra?

Fördelen med att fusk-googla lösningen på ett pussel är att det oftast är lätt att hitta lösningen. I vissa spel har pusslen till och med ett namn, eller så har platsen där pusslet utspelar sig ett namn man kan söka på. Är det en achievement man inte förstår är det också lätt att hitta förklaringen. Att googla ”okej, jag har kört fast tio timmar in i det här spelet, och jag vet inte riktigt vart jag ska gå eller vad jag ska göra i den här öppna världen, kan någon hjälpa mig?” är betydligt svårare. Bäst förutsättningar har man om problemet beror på dålig speldesign. Då har garanterat någon annan kört fast på samma ställe, och innan mig frågat nätet om råd. Något som lätt går att googla fram.

Betydligt mer komplicerat blir det om det är jag själv som har missat något i en filmsekvens eller så. Exakt vad är det som jag ska googla på? Och Google har förmågan att visa väldigt mycket som jag inte vill veta om ett spel när jag googlar på det. Jag har inte undvikit spoilers för spelet i flera månader, bara för att googla fram spelets alla hemligheter när jag kört fast i det.

Är spelet hyfsat linjärt kan en walktrough vara lösningen. Eller en Let’s Play på Youtube. Man börjar bara från början och ser vad som händer när man kommer dit där man själv är. Det gäller bara att man inte hoppar in i handlingen för sent, och råkar ser något man inte vill se. Men då de som gör dessa guider gärna berättar precis allt om spelet är risken uppenbar att man får se någon hemlighet man inte vill se eller höra något man inte vill höra.

LÄS MER: Jag har förlorat intresset för svåra spel

Vi har alla olika inställning till spoilers: vissa bryr sig inte alls, andra är som jag och är extremt nojiga. Ibland måste man googla även om man inte har kört fast. Kanske finns det ingen riktig tutorial eller guide i spelet, och man vill man veta hur ett visst vapen ska användas. Eller så kanske det är en cool filmsekvens från tidigare i spelet som man vill se igen, men man kanske inte vill spela om flera timmar av spelet för att få fram den.

Då hamnar man i samma situation. Man sitter med Googles tomma välkomstbild framför sig och man vet att nu måste man vara smart. Man får inte välja fel ord och råka googla på något som leder till en sida full av spoilers. Man måste googla på något som är pricksäkert och som ger precis det jag vill ha och som inte leder till något som kan hota den kommande spelglädjen. Men då jag inte vet vad som kommer sedan i spelet vet jag inte heller vad jag inte ska söka på.

Man kan förstås fråga om råd i en forumtråd om spelet, men även här är naturligtvis risken stor att man råkar se något i tråden man inte vill se, eller att din fråga leder till betydligt mer information om spelet från hjälpsamma forumiter än vad du inte vill ha och veta. Det handlar om risk and reward: det som TV-spel alltid bygger på.