Yoshi’s Crafted World är ett plattformsspel för en eller två spelare som släpptes exklusivt för Nintendo Switch våren 2019. Det är ett spel som hamnade lite på sidan av den stora uppmärksamheten i spelvärlden, men som bjuder på massor av trevlig underhållning när man ger det en chans.

Här är åtta anledningar till varför det är en god idé att kika närmare på Yoshi’s Crafted World.

1. Den märkliga spelvärlden

Den stora stjärnan i Yoshi’s Crafted World är inte den dumlycklige gröne dinosaurien utan spelvärlden. Hela spelvärlden är skapad i kartong och papper och tyg. Ja, spelvärlden är bara en kuliss, som du med jämna mellanrum till och med får se baksidan på. Det känns aldrig riktigt som du befinner dig i en riktig, solid spelvärld, utan mer som att du befinner dig i ett litet barns fantasier.

Spelet har verkligen en speciell design. De enda spel jag kan jämföra med – förutom föregångaren Yoshi’s Woolly World till Wii U – är Little Big Planet-spelen, men de spelen kändes ändå betydligt mer som en ”riktig” spelvärld, medan världen i Yoshi’s Crafted World har en märklig, abstrakt känsla. Det är betydligt närmare känslan man kan få av ett abstrakt pusselspel än ett vanligt plattformsäventyr.

Det kanske är lite svårt att föreställa sig spelets speciella känsla innan man har spelet det, men den märkliga upplevelsen av att befinna sig i en gränslös fantasivärld som ett litet barn har klippt och klistrat ihop med sina föräldrar är den främsta anledningen att spela Yoshi’s Crafted World.

2. Kossor och får

Inkluderandet av får gör automatiskt ett spel mycket bättre. Och det gäller kor också förresten! I Yoshi’s Crafted World får du visserligen inte mata dem och föda upp dem, de är trots allt bara gjorda av papper, men du kan samla på dem genom att slänga ägg på dem! Coolt.

3. Massor av hemligheter att hitta

Gömda hemligheter och samlande är ett inslag som bara blir mer och mer populärt i spel, och visst, det är ett enkelt sätt för spelmakarna att skapa mer innehåll och mer speltid i ett spel utan att behöva bygga nya banor. I Yoshi’s Crafted World finns det gömda hemligheter precis överallt, så gillar du att upptäcka dolda vägar och samla på kluriga hemligheter är det här ett spel för dig. Det är kanske inte riktigt lika spännande att hitta de gömda blommorna i Yoshi’s Crafted World som att hitta de gömda månarna i Super Mario Galaxy, men roligt är det!

4. Bra balans i svårighetsgraden

Yoshi’s Crafted World är ett enkelt spel om du bara tänker springa rakt igenom det. Vill du däremot hitta alla gömda hemligheter får du verkligen ligga i, och speltiden kommer att bli flera gånger så lång. Yoshi’s Crafted World är precis så svårt som du vill göra det till.

5. Den positiva stämningen

Det är ingen tillfällighet att spelföretaget bakom spelet heter Good-Feel. För feelgood är deras specialitet. Nintendos spel brukar oftast vara trivsamma, och Yoshi’s Crafted World gör verkligen allt det kan för att du ska ha det så trevligt som möjligt. Men trots allt socker blir spelet aldrig sliskigt, utan du känner dig bara välkommen och omtyckt av spelet. Musiken i spelet är tyvärr hemsk, man allt annat i spelet får dig på gott humör. Och du får välja att spela som en Yoshi i den färg du själv vill. Nice!

6. Ingen frustration

Ett problem med plattformsspel är att de kan vara väldigt frustrerade och straffa minsta misstag väldigt hårt. I Yoshi’s Crafted World har du alltid flera chanser på dig, och den utmärkta styrningen är väldigt förlåtande. Håller du inne hoppknappen när du hoppar trampar Yoshi vatten, så att säga, i luften, vilket gör att om du precis missat en plattform är chansen stor att du ändå lyckas kravla dig upp på den i alla fall.

LÄS MER: Yoshi’s Crafted World utmanar Yoshi-puristen i mig

Visst, när man försöker att hitta alla hemligheter på en bana kan man bli irriterad när man inte hittar den där sista gömda blomman som man letar efter, och det kan vara irriterande att man måste spela om en hel bana när man råkat missa på en tidsbegränsad utmaning, men någon direkt frustration bjuder inte spelet på.

7. De sköna hundarna

Jag älskar katter. Smarta, självständiga katter. Men det är något speciellt med dumglada flåsande hundar som bara springer rakt fram också.

Alla banor som man klarat i spelet kan även spelas baklänges. Då får du inte bara se spelets alla kulisser från baksidan, utan du får också jaga efter de tre gömda hundarna som flåsat bort sig på varje bana. Släng bara ett ägg på dem och de hänger på dig till slutet av banan. Den lyckodans som Yoshi och hundarna då bjuder på är definitivt värd allt engagemang som du lagt ner på spelet.

8. De märkliga bonusbanorna

Ett riktigt plattformsspel ska förstås bjuda på ett antal bonusbanor som bryter av mot resten av spelet och skapar variation. Förutom de vanliga banorna, och de spegelvända banorna där du letar efter hundarna, finns det även ett antal ännu märkligare nivåer i spelet. Jag ska inte spoila dessa här, då att upptäcka dem är en stor del av nöjet i spelet, men, som du ser ovan, får du på en bana dundra fram i en jättelik Mecha-Yoshi, så nu vet du vilken nivå av skamlöst skoj vi befinner oss på.