Jag spelade nyligen igenom Nuclear Blaze som är en kort men intensiv spelupplevelse på sådär 90-120 minuter. Det är ifrån enmansstudion Deepnight Games som utgörs av Sèbastien Benard som var huvudsaklig designer på omåttligt populära rogue-like:en Dead Cells som lanserades i 2018. Dead Cells är faktiskt på allas läppar även i 2023 p.g.a.stundande expansionen ”Return to Castlevania”.

Under 2022 hade jag en konversation om eld i spel i ett avsnitt av min podcast Spelspecifikt. Den heter ”Ett brandtal om eld och lågor” och den kan ni hitta här. I den kom även ämnet brandmän upp. Det finns väldigt få spel som tillåter oss att spela som dessa tappra män och kvinnor som trotsar rök och flammor så att vi alla kan känna oss lite mer säkra när olyckan är framme.

Nuclear Blaze släpptes redan 2021 och är ett spel som jag inte tog upp under den konversationen. Denna lilla indiepärla hade vid tillfället gått mig helt förbi. Spelet blir aktuellt på konsoler senare i år men så fort jag fick nys om det laddade jag hem det för att se om det kunde stilla min ständigt glödande brandmans-dröm. Det är egentligen inte ens en barndomsfantasi utan jag bara gillar konceptet att se eld sprida sig och bli släckt i spelform. Det är en tillfredställande mekanik.

I sin grund är Nuclear Blaze ett linjärt, pussligt plattformsspel där alla hinder och motstånd kommer i formen av eld och naturliga miljöfaror. Under utforskningen växer ens förmågor att bli en mer formidabel eldsläckare. Spelets bitiga pixelgrafik, spridande eldflamme-partiklar och melankoliska rock gör ett fantastisk jobb att få hela upplevelsen kaotiskt vacker.

LÄS OM ANDRA BRANDBEKÄMPARE: Firegirl: Hack ’n Splash Rescue DX

Du spelar en liten brandman som getts uppdraget att släcka en brand runt ett mystiskt komplex, och ju djupare ner i det som du hamnar desto djupare blir också mystiken kring vad som huserar i byggnaden och utmaningarna växer.

Det är specifikt utmaningsbiten jag vill sikta in mig på för Nuclear Blaze är ett gott föredöme när det kommer till att anpassa utmaningen efter spelarens förmåga. Likt spel som Celeste går det att justera olika variabler som gör utmaningen större och vice versa. I Nuclear Blaze finns det inget så enkelt som ”easy” och ”hard” utan man låter olika parametrar som hälsa, räckvidd, eldspridning och annat påverka hur utmaningen blir. Spelet har dessutom en mätare som visuellt indikerar var i utmanings-spektrat du hamnar beroende på dina justeringar, vilket är otroligt behändigt. När man klarat spelet en gång öppnas ”Hold my Bear”-läget som är så mycket mer än ett simpelt ”extra hard” för det omdefinierar hela kampanjen och dubblar längden med massor med nytt innehåll.

Det som sticker ut mest är hursomhelst ”Kid Mode” vilket är skälet till att det här spelet existerar från första början. Benard ville nämligen göra ett spel som hans brandmans-älskande son skulle kunna spela så det är vad han skapade under en game jam som sen utvecklades till spelet vi ser idag.

Kid Mode är gjort för små barn från tre år och uppåt. Det är ett helt unikt spelläge designat specifikt för yngre avkommor så att de kan känna samma glädje och spänning som vi andra men under betydligt mer lättsamma förhållanden. Det innehåller specifikt utformad nivådesign, andra regler och gameplay. Och framförallt är det proppfullt med brandmän, helikoptrar och brandbilar, något jag inte kan påstå att den vuxna versionen har så mycket av.

Det är ett otroligt kul initiativ och som jag gärna hade sett mer av i framtiden. Tänk själv att du som förälder köpt dig ett spel som är för komplext för ditt barn att förstå samtidigt som du önskar att hen kunde få ta del av den övergripande upplevelsen och känslan. Där kommer Kid Mode in i bilden. En kortare, mer enkelt designad version av grundspelet. Det är ju mer att skapa men på det stora hela tror jag inte att reglerna är lika svåra och därmed inte heller banutformningen. Det borde innebära att det krävs förhållandevis lite extra design- och kodnings-ansträngning för något som kan roa inte bara de yngre utan även de vuxna som älskar att se sina små med glädje dela deras brinnande passion för spel.