Om du hade frågat en spelintresserad Andreas för drygt tio år sedan om han kunde rekommendera några högkvalitativa superhjältespel hade svaret troligen blivit ”nja”. Visst… Spider-Man-spelen var väl rätt okej, men det fanns inte riktigt något som verkligen stack ut ur mängden. Hade du däremot frågat samma Andreas några månader senare hade han besvarat din fråga med tre väl valda ord: ”Spela Arkham Asylum”.

Batman: Arkham Asylum tillåts du träda in i den mörke riddarens skor för att uppleva en natt utöver det vanliga. Jokern är påväg till sin skräddarsydda cell i det välkända mentalsjukhuset, men clownprinsen har andra planer. Under en fartfylld resa som inkluderade de flesta från Batmans skurkgalleri bjöds vi på en skildring av superhjälten som var utöver det vanliga. Spelet var inte bara fantastiskt roligt att spela med hjälp av det silkeslena och fräscha stridssystemet och de intensiva smygsektionerna, det var även helt översvämmat av en känsla som fick alla Batman-älskare att mysa ner sig i favoritfåtöljen. De brittiska utvecklarna Rocksteady Studios hade tagit sig an ett till synes svårflörtat uppdrag och lyckats slå helvarv ett par, tre gånger.

När spelet sedan närmade sin tioårsdag bestämde vi på Player 1 att det skulle firas med flertalet texter i Batmans tecken. Nedan har vi samlat dessa verk där vi bland annat utforskar ett av spelets starkaste ögonblick, musiken som ackompanjerade vår resa samt en gedigen tillbakablick av vår egen chefsredaktör.