Bee Simulator är precis vad det låter som, en bi-simulator som kommer från den polska spelstudion Varsav Game Studios, vars slogan är ”Games from a different perspective”. Och ett annat perspektiv är det helt klart.

Du spelar som ett litet honungsbi som precis har kläckts och skall ge sig ut i världen för att samla pollen. Din kupa finns i ett gammalt dött träd i en djurpark, där alla djur du ser på dina äventyr kan studeras närmre och blommorna som du hungrar efter finns i stort antal och i olika variationer. Din huvuduppgift är alltså att samla pollen, men under tiden du gör detta stöter du på vissa utmaningar, i form av elaka getingar och barn som trampar sönder dina blommor. En stund in i spelet får du även veta att människorna som jobbar i parken vill hugga ner trädet du bor i, men eftersom du bara är ett honungsbi, så förbjuder bidrottningen dig att ge dig iväg och leta nytt hem. Men som det olydiga lilla bi du är lyssnar du inte på din drottning, så du ger dig av för att söka ett nytt ställe för ert bisamhälle att bosätta er på.

Bee Simulator

Ett helt annat perspektiv.

Världen du surrar runt i är öppen, och större områden öppnas upp ju längre in i huvudstoryn du kommer. Spelet är inte jättelångt, ca 4–5 timmars huvudstory, men med många bisysslor (sidequests) att fördriva tiden med. Du kan samla exotiska blommor, jaga barn eller panga ballonger om du är på det humöret, du har ju trots allt en gadd, lika bra att få använda den lite. När du samlar pollen och klarar uppdrag så samlar du på dig kunskapspoäng, dessa kan bytas mot olika knasiga hattar och skins till ditt bi. Jag flyger just nu runt som ett eld-bi med indianmössa på mig. Varför inte liksom? Vill du spela tillsammans med någon så finns ett co-op läge, för upp till fyra spelare, där ni spelar med eller mot varandra.

EN ANNAN SORTS SIMULATOR: Stranded Sails: Explorers of the Cursed Islands

Spelet är väldigt enkelt, och passar alldeles utmärkt för barn, förutom på ett ställe i huvudstoryn. Du får i uppgift att jaga ett annat bi, Fast Bee Jordan, och det var tamejtusan omöjligt. I över en veckas tid försökte jag fånga det jäkla biet, och provade alla taktiker jag kunde komma på, men lyckades aldrig. Det gick till och med så långt att jag fick be några vänner om hjälp genom SharePlay, men inte heller dom lyckades. Här var jag i vredesmod nära att ge Bee Simulator ett ytterst lågt betyg, men alla måste få en chans, så i ett sista desperat försök att komma vidare i mitt liv som bi kontaktade jag Adrian, en redaktionsmedlem här på Player 1. Efter några liter handsvett, diverse svordomar och 20 minuters ihärdigt surrande så löste han bi-ffen.

Bee Simulator

Ja, du får sticka dumma människor.

Bee Simulator är ett otroligt charmig och mysigt litet spel, där varje cutscene visar en liten historia om ett bis liv, och varje laddningsscen innehåller intressanta fakta om bin och dess historia. Visste ni till exempel att ett enda honungsbi under sin levnad tillverkar 1/12 tesked honung, eller att det hittades honung i faraonernas gravar som fortfarande är ätbar, efter all denna tid? Jag känner mig nästan som en expert nu, och min respekt för dessa små flygare har ökat ordentligt, vilket jag kan tänka mig faktiskt var spelstudions tanke med detta spel. Helt klart ett mysigt spel att spela tillsammans med barn, då det är helt harmlöst och fritt från våld och annat elände. Ett litet minus är att det tar en liten stund innan man helt lärt sig att styra, och att kontrollerna är otroligt känsliga, även om man ställer ner känsligheten.

Bee Simulator

Vackra miljöer.

Formatet på spelet, en simulator, är inte något nytänkande och revolutionerande precis, men det är mysigt att spela ett spel som är både gulligt och utbildande, med naturen i fokus. De fina miljöerna, och att se världen ifrån ett litet flygande djurs ögon ger ändå ett väldigt intressant perspektiv på världen.