Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden, där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar spelveckan som gått och blickar framåt mot vad som komma skall, innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr. Vi kommer ta en titt på vilka spel ni bör hålla lite extra koll på under veckan som kommer. Vi kommer belysa allt från roliga tweets till intressanta poddar och härliga påskägg. Allt detta och mycket mer, men först har det blivit dags för nyheter.


Telltale-namnet köps upp och återupplivas
Det var inte så länge sen sedan Telltale lades ned, med flertalet välkända och omtyckta spelserier. Nu må så hända att vi får se dessa spelserier igen, då Telltale-namnet blivit uppköpt av två industriveteraner i Jamie Ottilie och Brian Waddle som främst har jobbat med mobilspel och övrig teknologi tidigare. Studion kommer verka i Malibu och enligt ett utlåtande från Ottilie kommer de släppa utvalda spel på nytt samtidigt som de kommer utveckla nya delar från spel ur Telltale-katalogen. Nyheten!

Untitled Goose Game har äntligen ett lanseringsdatum
Det många har väntat länge på är äntligen här. Det helmysiga Untitled Goose Game har fått en lanseringsdatum och släpps redan den 20 september. Det dröjer alltså inte länge innan vi kan ge oss ut på spännande gås-äventyr. Spelet släpps till Nintendo Switch, PC och Mac.

Mobilspelet Mario Kart Tour släpps nästa månad
Nu är det inte långt kvar tills vi kan spela Mario Kart på våra smartphones! Mario Kart Tour släpps den 25:e september till iOS och Android och kommer innehålla både verkliga platser samt banor från tidigare spel i serien.

LÄS MER: Låt Mario Kart ta täten varje generation

Yacht Club avslöjar nytt spel i Shovel Knight-världen
Spadriddaren går mot nya äventyr! Yacht Club avslöjade nyligen ett nytt Shovel Knight-spel som kommer heta Shovel Knight Dig. Det rör sig dock inte om någon traditionell Shovel Knight-uppföljare utan verkar istället handla om en utforskande jakt under jord. För att bättre få en bild om vad det handlar om ser du spelets premiärtrailer här nedan.

Månadens gratisspel har trillat in
Då var det dags att återigen utforska vilka spel de olika prenumeranterna kommer kunna lägga vantarna på under höstens första månad. Batman Arkham Knight och Darksiders III blir månadens gratispärlor för Playstation Plus-abonnenter. Detta avslöjar Playstation-bloggen. För Xbox Live Gold kommer Hitman The Complete First Season, We Were Here, Earth Defence Force 2025 och Tekken TAG Tournament 2 vara gratis för nedladdning. Detta meddelar Major Nelson.

Djupdyk ner i Cyberpunk 2077 genom ny gameplay-video
15 minuters video av Cyberpunk 2077 i rullning finns nu att skåda på CD Projekt Reds Youtube-kanal. Du hittar såklart även videon under vår egen video-flik. Detta efter att studion valde att sända en djupdykning i spelet i samband med PAX West. Vi får bland annat se en ny stadsdel, några olika sätt det finns att spela på samt mycket, mycket mer. Efter videon skedde det även en längre intervju med tre av utvecklarna som jobbar på Cyberpunk 2077. Missa inte det!

Ion Fury-utvecklarna vägrar plocka bort homofobiskt innehåll
Spelare har hittat homofobiskt innehåll i 3D Realms och Voidpoints retrodoftande skjutare Ion Fury. Det ska bland annat ha funnits ett hemligt rum som innehöll ordet ”fagbag” samt en tvålflaska med namnet ”Ogay” på. Det förstnämnda var något en icke engelskspråkig utvecklare ska ha skojat runt med, och enligt honom är det inte stötande på hans språk. Utvecklarna bad kort efter upptäckten om ursäkt och lovade plocka bort innehållet. Men medan det hemliga rummet nu är borta har Voidpoint ångrat sig och vägrar plocka bort ”skämtet” på tvålflaskan. Du kan läsa om det hela i mer detalj hos Eurogamer.

Uppföljaren till Man of Medan har avslöjats
Det var inte många dagar sedan Man of Medan (den första delen i vad som kallas The Dark Pictures Antologi) släpptes, och i slutet av spelet fick vi dessutom en teaser från nästa spel i skräck-antologin. Nästa spel verkar heta Little Hope och handla om en liten stad med samma namn där händer övernaturliga ting som ett gäng tonåringar undersöker.

Ett nytt Resident Evil verkar vara på ingång
Capcom lanserade nyligen en webbsida som går vid namnet Project Resistance, som verkar antyda att ett nytt Resident Evil-projekt är i görningen. Vi kommer få veta mer den 9 september i form av en teaser trailer, men det verkar som att folk har grävt i URL:en för en livesändning och fått fram några bilder från spelet. Och tittar man på bilderna ser det ut som att det kan vara ett co-op-spel. Vissa tror på en uppföljare till Resident Evil Outbreak, ett co-op överlevnadsspel. Oavsett vad det handlar om får vi veta mer senare denna månad. Du kan se bilderna i fråga här.

Disney-klassikerna Aladdin och The Lion King får nyversioner
Det hela blir en samling kallad Disney Classic Games och kommer till Switch, PC, Playstation 4 och Xbox One. Nyversionen kommer bland annat innehålla flera olika versioner av de klassiska spelen såväl som en funktion som låter spelaren spola tillbaka när som helst under banorna. Samlingen släpps någon gång i oktober, och redan nu finns det en trailer att skåda som du ser nedan.

Yakuza 7 blir turordningsbaserat
Yakuza 7: Like a Dragon blir den officiella titeln här i väst. Striderna ska också bli turordningsbaserade, något som händer för första gången i den långlivade Yakuza-följetången. Konceptet var huvudingrediensen i ett gammalt aprilskämt som vi nu vet var äkta. Detta skriver Gematsu. Spelet har även fått en första japansk trailer som du kan se här nedan.

Välkända spelprofiler anklagas för misshandel och sexuella övergrepp
Night in the Woods-medskaparen Alec Holowka anklagas för både psykisk och fysisk misshandel av en tidigare partner vid namn Zoe Quinn. Detta ska tydligen ha pågått i större delen av ett decennium. Detta skriver Quinn på sin Twitter-sida vilkets rapporterats Eurogamer. Tyvärr är inte Alec den enda. Även den välkände The Elder Scrolls-kompositören Jeremy Soule har blivit anklagad för våldtäkt. Indieutvecklaren Nathalie Lawhead skrev ett blogginlägg om hur detta skedde när hon och Soule arbetade på samma projekt under 2008. Under gårdagen nåddes spelvärlden av nyheterna att Alec Holowka valt att avsluta sitt liv. Det var på Twitter som Alecs syster skrev ut vad som hänt.


Catherine: Full Body – 3 September
Den ultimata versionen av det hyllade pusselspelet. Släpps till Playstation 4.

RPG Maker MV – 3 September
Vem behöver alla världens rollspel när man ska skapa ett eget? Släpps till Playstation 4 och Nintendo Switch.

Phoenix Point – 3 september
Ett nytt turordningsbaserat strategispel från skaparen av X-COM. Släpps till Xbox One och PC.

Spyro Reignited Trilogy – 3 September
Den söta men farliga draken flyger iväg till Nintendo-sidan. Släpps nu till Nintendo Switch.

LÄS RECENSIONEN: Spyro Reignited Trilogy

Creature in the Well – 6 September
En gedigen dungeon crawler har parat sig med ett gammalt flipperspel. Släpps till Xbox One, Nintendo Switch och PC.

Monster Hunter World: Iceborn – 6 september
Det finns alltid fler monster att jaga. Släpps till Playstation 4 och Xbox One.

NBA 2K20 – 6 september
Världens mest pricksäkra korgbollsimulator är tillbaka. Släpps till Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch och PC.


Veckans diplomati
Vissa hävdar att spel leder till ett våldsamt samhälle, andra bestämmer sig för att åka iväg till den polska ambassaden i USA och tacka polackerna för The Witcher-serien. Troligen är det många av oss som kan skriva under på det här agerandet och vi uppmuntrar såklart flera liknande insatser. Så… Vem följer med oss till den finska motsvarigheten för att visa vår uppskattning för Control?

Veckans livsfundering
Twitter-kontot för Xbox Game Pass har medverkat i den här artikelserien vid flertalet tillfällen, och det är knappast någon tillfällighet. Den här gången handlar det om en något djupare fundering än vanligt. Frågan är då vad vi kallar proceduren där förstaperson blir tredjeperson? Besittning?

Veckans cover
De må inte vara den tjugoförsta dagen i september, men spelhösten är sannerligen här och det firar vi med en spöklikt vacker tolkning av Earth, Wind & Fire-låten September. Det rör sig däremot inte om någon vanligt pop-version utan ett klyftigt klippande och justerande av ljuden från det underbara Wii-temat. Do you remember?

LÄS MER: Backspegeln: Vanquish

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan. Tack för att du tog dig tid.

Checkpoint!