Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden, där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar spelveckan som gått och blickar framåt mot vad som komma skall, innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr. Vi kommer ta en titt på vilka spel ni bör hålla lite extra koll på under veckan som kommer. Vi kommer belysa allt från roliga tweets till intressanta poddar och härliga påskägg. Allt detta och mycket mer, men först har det blivit dags för nyheter.

Microsoft, Nintendo och Sony lovar avslöja oddsen för loot-mekaniker
Innan slutet av 2020 kommer alla nya spel från de stora konsolmakarna Microsoft, Sony och Nintendo innehålla uppgifter om vilka odds som gäller för olika loot-mekaniker, detta meddelar ESA via sin hemsida. Detta innebär att konsumenten ska veta hur stor chans hen har att få ett visst föremål när personen köper randomiserade paket. Dessutom har flera stora utgivare gått med på att genomföra ändringen innan 2020 är över. Ändringen ska även gälla för speluppdateringar om dessa lägger till någon form av loot-mekanik.

Rocket League dumpar loot-lådor
Varför avslöja oddsen för loot-lådor när du kan plocka bort dem helt och hållet? Inom kort kommer alla randomiserade paket i det populära spelet Rocket League plockas bort och ersättas av en tydlig beskrivning av vad varje paket innehåller innan köpet genomförs. I nuläget finns inget exakt datum på när ändringen kommer genomföras, men Psyonix lovar att mer information kommer inom de närmsta månaderna. Detta skriver utvecklarna på spelets officiella hemsida.

Ny Stadia Connect ska fokusera på spelen
Googles nya streaming-tjänst för spel fick under årets E3 en hel del mer kött på benen via företagets Nintendo Direct-klon Stadia Connect. Nu har det blivit dags för ytterligare några avslöjandet och denna gång sker det i direkt anslutning till Gamescom 2019, vilket såklart inte är någon tillfällighet. Sändningen startar måndagen den 19 augusti klockan 19:00 och den här gången sägs krutet ligga på spelen. Vi kan vänta oss nya avslöjanden och inblickar hos redan utannonserade spel.

https://www.youtube.com/watch?v=uVYW5KWLk0w

 

Flera världspremiärer under Gamescom-show
Och när vi ändå talar om Gamescom kan vi även rapportera om att det kommer infinna sig några nya spel där också (som om vi trodde något annat). Det som fått namnet Gamescom Opening Night med den Game Awards-meriterade Geoff Keighley i förarsätet kommer bjuda på nya avslöjanden från Activision, 2K, EA, Ubisoft, Google, Sony och Xbox för att nämna några. Vi vet att Hideo Kojima kommer vara på plats för att visa ett nytt spelklipp från Death Stranding. Vi kan också räkna med att det är här EA kommer visa upp det kommande Need for Speed-projektet för första gången. Gamescom Opening Night rullar igång den 19 augusti klockan 20:00. Detta skriver Eurogamer.

LÄS MER OM KOJIMAS KOMMANDE SPEL: Bokstavliga och bildliga broar i Death Stranding

Journey smyglanseras på App Store
Under tisdagen avslöjade Jenova Chen, delgrundare av Thatgamecompany, via sin Twitter-sida att det kritikerrosade Journey från 2012 nu finns tillgängligt för iOS. Spelet har fått en prislapp på 50 kronor och kräver iOS 12.2 eller senare. Om du mot förmodan inte ännu upplevt Journey börjar alltså ursäkterna ta slut.

Wallmart slutar visa reklam för våldsamma spel
Som en följd av de fruktansvärda skjutningarna i USA de senaste dagarna har butikskedjan Walmart instruerat sina anställda att plocka bort innehåll som visar upp våldsamma scener. Detta inkluderar våldsamma spel som fanns uppkopplade som demo-produkter. Även skyltar och reklam som syftar till första- eller tredjepersonskjutare har plockats bort. Huruvida detta är en tillfällig lösning eller en mer permanent åtgärd återstår att se. Det verkar dock som att butikens vapenavdelning fortfarande står oförändrad.

https://twitter.com/shepardcdr/status/1159235488898830338?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1159235488898830338&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.eurogamer.net%2Farticles%2F2019-08-09-walmart-stores-remove-signage-referencing-violence-including-video-games

Årets Evo slår tittarrekord
Årets Evolution Championship (Evo) bjöd på ett personligt tittarrekord i och med inkluderingen av Super Smash Bros. Ultimate. Den välmeriterade fightingspel-turneringen hade som mest 279 000 tittare vid ett och samma tillfälle. En minst sagt imponerande siffra och trevliga uppgifter för turneringens framtida upplagor.

XIII-remake försenas till nästa år
En nyversion av kultklassikern XIII från 2003 var tidigare planerad att släppas under slutet av 2019. Nu meddelar dock Syberia-utvecklarna Microids (som ligger bakom remaken) att spelet kommer kräva ytterligare lite tid. Förhoppningsvis kommer vi få lägga vantarna på titeln under de tidiga delarna av 2020 och vi hoppas att förseningen innebär en bättre utvecklingstid och ett vassare spel.

Gameplay-premiär för FIFA 20
I samband med finalen i FIFA eWorld Cup för en knapp vecka sedan fick vi ta en första titt på hur FIFA 20 kommer se ut när det lanseras senare i höst. Matchen utspelar sig mellan topplagen Real Madrid och Liverpool och tar plats 2 timmar och 23 minuter in i klippet nedan. Har vi några FIFA-fantaster bland oss som kan poängtera några skillnader jämfört med fjolårets upplaga?

…och för NHL 20
När vi ändå är igång har även det kommande NHL 20 visats upp genom ett längre klipp. Det är IGN som publicerat en period mellan San Jose Sharks och New Jersey Devils. För ett otränat, och kanske även för ett tränat, öga ser det väldigt bekant ut vid första anblick. Vi kommer få se mer när NHL 20 släpps den 13 september.

Friday the 13th: The Game – 13 augusti
Hemsök dumdristiga tonåringar eller ta upp striden mot seriemördaren. Släpps nu till Nintendo Switch.

LÄS MER: No Man’s Sky och den långa väntan på rymd och enkelhet

No Man’s Sky Beyond – 14 augusti
Det processuellt genererade äventyret får en massiv uppdatering. Släpps till Playstation 4, Xbox One och PC.

Veckans achievement
Reggie må ha lämnat spelvärlden och Nintendo. Men medan hans kropp har lämnat spelscenen lever hans aura kvar hos oss. Så verkar inte minst vara fallet i det kommande Gears 5 där Fils-Aime säger sig ha fått en egen achievement. Exakt vad du måste göra i spelet för att låsa upp ”My Body is Ready” är ännu oklart, men nog blir man sugen på att hålla ögonen på spelet enbart av den anledningen?

Veckans hyllning
Med tanke på hur många Pokémon som existerar i dagens spellandskap är det knappast någon överraskningen att fantasin tar slut med jämna mellanrum. Vid dessa tillfällen kan skaparna av de små monsterna tacka världens färgsprakande rockstjärnor och inte minst minst Gene Simmons, frontman i bandet Kiss. Under veckan har flera personer uppmärksammat likheter mellan rockstjärnan och en ny Pokémon med namnet Obstagoon. Det finns verkligen inte många som kan spela som sig själva i ett Pokémon-spel, så jag är säker på att Simmons själv är ganska nöjd.

MARTIN REFLEKTERAR: Hur man lyssnar och inte lyssnar till sina fans

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan. Tack för att du tog dig tid.

Checkpoint!