Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar den gångna spelveckans största händelser och rubriker innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr.

Tripwire-chefen får sparken efter kritiserat antiabort-inlägg
John Gibson, chef hos Maneater– och Chivalry 2-utgivaren Tripwire Interactive, har lämnat sin position efter ett uppmärksammat Twitter-inlägg. Det var i samband med att en kritiserad antiabort-lag trädde i kraft som Gibson bestämde sig för att uttrycka sitt stöd för lagen och positionera sig som en ”pro-life game developer”. Uttalandet fick omedelbar kritik från utvecklare under Tripwire-taket såväl som utanför samt från flertalet profiler inom spelindustrin. Kort därefter publicerade Tripwire ett uttalande där de meddelar att Gibson blivit entledigad från sin position med omedelbar verkan och dessutom blivit ersatt av Alan Wilson som kommer agera som tillfällig CEO över företaget. Lagen i fråga innebär bland annat att privatpersoner kan belönas med hela 10 000 dollar om de rapporterar olagliga aborter.

Playstation köper brittiska studion Firesprite
Det Liverpool-baserade spelhuset Firesprite är numera en del av Playstation Studios. Utvecklarna är mest kända för sitt arbete med The Playroom samt The Playroom VR som släpptes 2014 till Playstation 4 respektive 2016 till Playstation VR. Studion släppte dessutom The Persistence, sitt alldeles egna IP, under fjolåret. Firesprite blir den femtonde studion som arbetar under Playstation Studios-namnet, exakt vad de kommer göra för slags spel är dock i nuläget oklart. Detta skriver Playstation-bloggen.

Spider-Man är fortfarande aktuell för Marvel’s Avengers
Det har aldrig snackats så mycket om Marvel’s Avengers som när Spider-Man avslöjades som en Playstation-exklusiv hjälte. Sedan dess har det varit väldigt tyst om den vänliga spindelgrannen och många trodde till och med att tillägget var skrotat. I veckan avslöjades dock spelets vägkarta för resterande delar av året där Spider-Man mycket riktigt ingår. Hjälten är fortfarande exklusiv för Playstation-spelare och kommer introduceras under hösten eller vintern. Utöver detta kommer spelet även få sin första raid, utökad power level och mycket mer. Detta via spelets officiella hemsida.

LÄS RECENSIONEN: Marvel’s Avengers

Klassiska Star Wars: Knights of the Old Republic får ambitiös remake
Det har länge ryktats att en remake av 2003 års Star Wars: Knights of the Old Republic är under utveckling hos inga mindre än Aspyr, och under veckans Playstation-event blev det officiellt. Projektet går under det påhittiga namnet Star Wars: Knights of the Old Republic Remake och är konsolexklusivt för Playstation 5, åtminstone vid spelets lansering. Det kommer även släppas till PC. Just nu har vi inget lanseringsfönster för spelet, så vi kan bara anta att väntan blir rätt lång. Det här blir Aspyrs tveklöst största projekt som hittills mest arbetat med att porta existerande spel till nya plattformar, däribland Star Wars-spelen Jedi Outcast och Jedi Academy.

Effektiva Insomniac avslöjar dubbla Marvel-spel
När Insomniacs namn följdes av den ikoniska Marvel-loggan under Playstation Showcase började jag genast hoppas på ett avslöjande av Spider-Man 2, men så var inte fallet. Det skulle istället visa sig att ett projekt vid namn Marvel’s Wolverine är under utveckling hos den superhjälte-erfarna Playstation-studion. Spelet har inget lanseringsfönster men utvecklas just nu för Playstation 5. Om vi sedan trodde Insomniac skulle vara frånvarande under resterande delar av programmet hade vi fel. Kort efter avslöjandet av Wolverine dök de upp igen, och den här gången var det spindeldags. Spider-Man 2 inkluderar både Peter Parker och Miles Morales som tillsammans ser ut att ta sig an den ikoniska Marvel-skurken Venom. Spelet släpps exklusivt till Playstation 5 under 2023. Du hittar trailers för bägge spelen här nedan.

Alan Wake återvänder i efterlängtad remaster
Kort innan veckans omtalade Playstation-event bekräftades en nyversion av 2010 års skräckthriller Alan Wake och under programmet i fråga bjöds vi även på en atmosfärisk trailer. Alan Wake Remastered släpps till Xbox, PC och Playstation. Detta blir första gången någonsin som det tidigare Xbox- och PC-exklusiva Alan Wake letar sig över till Playstation-sidan. Dessutom behöver du inte vänta särskilt länge med att återvända till Bright Falls då spelet släpps redan den 5 oktober.

Läcker gameplay-premiär för God of War Ragnarök
Innan veckans nyhetsprogram hade vi inte sett mycket mer än en logga från den kommande God of War-uppföljaren, därför var det extra trevligt att få ta del av en matig gameplay-trailer för God of War Ragnarök under veckan. Spelet blir finalen av den nordiska sagan, vilket känns rätt givet med tanke på det slutgiltiga namnet, och kommer innehålla framträdanden av både Tor och Oden. Spelet skulle ursprungligen ha lanserats redan i år, men har sedan en tid tillbaka försenats in i 2022. Exakt när under året spelet släpps är just nu okänt. Du ser spelet i aktion här nedan.

Det bästa av resten från veckans Playstation Showcase
Vid det här laget har ni säkert räknat ut veckans tveklöst största nyhetshändelse, och utöver ovanstående rubriker fick vi se en hel del annat under veckans Playstation-program. Vi fick bland annat se det Bayonetta-doftande Project Eve och det mysigt färgsprakande Tchia. Vidare fick bjöds vi på gameplay från Tiny Tina’s Wonderlands, en fantasy-tung Borderlands-spinoff, och det minst lika magiska Forspoken. Dessutom fick vi ta ytterligare en titt på spel som DeathloopGhostwire: TokyoMarvel’s Guardians of the Galaxy, Rainbow Six Extraction och PS5-versionen av Grand Theft Auto V. Borta på Playstation Studios-sidan fick vi även veta att Uncharted 4 samt Uncharted: The Lost Legacy är påväg till Playstation 5 samt PC under nästa år. Slutligen bjöds vi på en ny titt på Gran Turismo 7 som nu även fått sig ett lanseringsfönster i form av mars 2022.

Du hittar hela Playstation Showcase-programmet här nedan.

Veckans Cyberpunk
Ni vet när arbetsdagen varit lång och krävande, du åker på en storhandling på vägen hem och när du väl kommer hem inser du att du glömde ta hand om disken från igår. Ungefär så kan jag tänka mig att förstaupplagan av Playstation 4 känner när det minst sagt ambitiösa Cyberpunk 2077 försöker rulla igång på maskinen.

Veckans vaccinationsbevis
Officiella covidbevis i all ära, men får jag välja stoppar jag mycket hellre ett Fallout 76-inspirerat perk-kort i plånboken. Det enda jag är lite orolig över är att jag halkar efter gällande kravet på endurance-poäng, men vi håller tummarna.

Veckans huvudbry
Jag fascineras över idén om parallella universum som bebos av alternativa versioner av oss själva. Det kanske finns världar där Playstation aldrig blev något mer än Nintendos skivläsare. Eller vad sägs om en dimension där HD-DVD sopade mattan med Bluray-formatet? Kanske finns det också ett universum där Ghost of Tsushima och Ratchet & Clank: Rift Apart släpptes exklusivt för Xbox och Microsoft Flight Simulator av någon oförståelig anledning endast kom till Playstation.

LÄS RECENSIONEN: Microsoft Flight Simulator

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser för kommande upplagor via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan, och glöm nu inte att spara.

Checkpoint!