Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar den gångna spelveckans största händelser och rubriker innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr.

En mer traditionell Assassin’s Creed-spinoff sägs vara under utveckling
Sedan Ubisoft övergav sina årliga lanseringar av Assassin’s Creed-serien har spelen vuxit sig allt större. Origins, Odyssey och Valhalla har följt en mer öppen mall än seriens tidigare upplagor. Nu ser det dock ut att vara dags för en tur tillbaka till spelseriens gamla upplägg i och med en ny spinoff som sägs vara både mindre och mer smyg-fokuserad. Uppgifterna kommer via Jason Schreier och Bloomberg som rapporterar att spelet inledningsvis var tänkt som en expansion till 2020 års Assassin’s Creed Valhalla men att det så småningom förvandlades till ett eget spel. Spelets handling kommer fokusera på karaktären Basim och hans liv innan händelserna i Valhalla. En artikel från Eurogamer kompletterar uppgifterna och skriver att spelet kommer utspela sig i Bagdad. Spelets uppges släppas i slutet av 2022.

Ny trailer och lanseringsår för efterlängtade The Wolf Among Us 2
Mycket har hänt sedan lanseringen av det kritikerrosade The Wolf Among Us under 2013. Inte bara avslöjade utvecklarna Telltale under 2017 att en uppföljare var på gång, spelstudion slog även igen portarna senare samma år vilket verkade bli det bittra slutet för den Fables-baserade spelserien. Spolar vi fram till 2022 så har Telltale både hunnit återuppstå och på nytt avslöjat det efterlängtade The Wolf Among Us 2, och under veckan fick vi dessutom en ny trailer för spelet. Mest noterbart är att spelet hoppat över till Unreal Engine 4 istället för den minst sagt ojämna spelmotorn Telltale Tool. Spelets handling tar vid sex månader efter första säsongens upplösning och utspelar sig i ett vintrigt Fabletown och återigen får vi följa med Bigby Wolf, den stora stygga vargen, på nya fall. The Wolf Among Us 2 släpps till konsoler och PC under 2023.

Call of Duty ser inte ut att bli Xbox-exklusivt
När affären mellan Microsoft och Activision Blizzard blev officiell var frågorna många. En av de största frågetecknen handlade om huruvida stora spelserier såsom Call of Duty nu skulle överge sin engagerade Playstation-publik, men enligt ett nytt blogginlägg från Microsoft själva ser så inte ut att bli fallet. Microsoft skriver i inlägget om företagets fortsatta lansering av populära spelserier som exempelvis Call of Duty på Sonys Playstation och försäkrar oss om att de kommer fortsätta släppa spel till plattformen enligt de aktuella avtalen som finns med Activision Blizzard. Vidare meddelar Microsoft att de kommer fortsätta lansera Call of Duty och andra populära Activision Blizzard-titlar på Playstation även utöver pågående avtal. Så ni som var oroliga över att behöva byta plattform för att kunna fortsätta spela Activision Blizzard-spel kan till synes andas ut, åtminstone tills vidare.

LÄS RECENSIONEN: Call of Duty: Vanguard

Atomic Hearts får explosiv trailer och kryptiskt lanseringsfönster
Det har gått nästan fem år sedan vi först hörde talas om det Bioshock-liknande Atomic Hearts som kommer äga rum i en retrofuturistisk version av 1950-talets Sovjet. Under veckan som gått var det återigen dags för en uppdatering i form av en rykande färsk gameplay-trailer och ett aningen kryptiskt lanseringsdatum. Spelet kommer nämligen släppas i år och i en månad som slutar på ”ber” vilket såklart innebär september, oktober, november eller december. Du ser trailern här nedan.

Bröllopspaket till The Sims 4 kommer inte släppas i Ryssland
I veckan som kommer bjuder The Sims 4 in till bröllop i och med det nya tilläggspaketet My Wedding Stories. Däremot skickas inga inbjudningar till ryska Sims-spelare då EA beslutat att inte lansera paketet i Ryssland på grund av landets kontroversiella lag mot ”gay-propaganda”. Lagen ämnar att skydda ryska barn mot innehåll som förnekar traditionella ryska familjevärderingar, det vill säga allt annat än heterosexuella förhållanden. My Wedding Stories berättar historien om det samkönade paret Dominique och Camille och deras gränslösa kärlek till varandra. EA och utvecklarlaget bakom The Sims skriver i ett inlägg att de inte vill lansera en produkt i ett land där deras berättande riskerar förändras på grund federala lagar. The Sims 4: My Wedding Stories släpps den 17 februari.

Rörmokaren återvänder till fotbollsplanen i nytt Mario Strikers
Vi avslutar veckans nyhetssvep med en hel rad nyheter från torsdagens 40 minuter långa Nintendo Direct. En av programmets mest upplyftande avslöjanden för undertecknad var ett sprillans nytt spel i Mario Strikers-serien. Spelet går under namnet Mario Strikers: Battle League och tar med Mario och gänget tillbaka till den slagkraftiga fotbollsplanen. Spelserien tog sin början redan 2005 i och med Super Mario Strikers till Gamecube och har sedan dess endast släppts i en ytterligare upplaga genom 2007 års Wii-spel Mario Strikers Charged. 15 år senare är det dags igen. Mario Strikers: Battle League släpps till Nintendo Switch den 10 juni vilket bara råkar vara samma dag som skolorna slutar här nere i Småland. Vilket lyckligt litet sammanträffande.

Wii Sports får spirituell uppföljare i Nintendo Switch Sports
Kort efter att Nintendo lanserade sin populära Wii med det tillhörande Wii Sports kunde du knappt gå på en släktmiddag utan att alla och deras farmor spelade bowling eller tennis via Nintendos spelmaskin. Jag är inte helt säker på att sportpaketet är lika populärt 2022, men Nintendo kommer åtminstone göra ett ärligt försök i och med Nintendo Switch Sports. Spelare kommer använda konsolens rörelsekontroller för att utöva sporterna bowling, volleyboll, badminton, fotboll, fäktning och tennis. Spelet kommer dessutom få flera kostnadsfria uppdateringar som bland annat kommer lägga till golf som en av sporterna. Nintendo Switch Sports släpps den 29 april.

Kirby käkar allt och lite till i ny trailer för Kirby and the Forgotten Land
Varje postapokalyptisk spelvärld hade behövt en Kirby. I den nya gameplay-trailern för Kirby and the Forgotten Land får vi inte bara en allmän ny titt på det kommande äventyret, vi tillåts även bekanta oss med Kirbys nya förmåga som går under namnet ”mouthful mode”. Med hjälp av sin nya kraft kan Kirby inhalera och förkroppsliga hela objekt i spelvärlden. Jag skulle kunna fortsätta beskriva denna aptitliga förmåga, men det är lika bra ni bara klickar igång trailern nedan. Kirby and the Forgotten Land släpps till Nintendo Switch den 25 mars.

Det bästa av resten från veckans Nintendo Direct
40 minuter är en hel ocean av tid när det gäller Nintendo som även denna gång lyckades trycka in mängder med nyheter under veckans Direct. Bland annat bjöds vi på avslöjandet av det nya och mer actionpackade Fire Emblem Warriors: Three Hopes som släpps till Nintendo Switch den 24 juni. Ännu ett avslöjande handlade om Xenoblade Chronicles 3 som släpps i september. Vi fick även veta att det populära Mario Kart 8 Deluxe kommer få hela 48 nya banor innan 2023 är slut. Vidare är Earthbound samt Earthbound Beginnings ute nu till Nintendo Switch, en remake av Live a Live släpps den 22 juli, Chrono Cross: The Radical Dreamers Edition släpps den 7 april och ett kostnadsfritt kartspel Disney Speedstorm släpps i sommar. Du ser programmet, med alla dessa avslöjanden och många fler, i sin helhet här nedan.

Veckans 3D-modell
Valves efterlängtade portabla konsol är inte lätt att få tag på. Du kommer knappast kunna gå in i din lokala elektronikbutik och se en i butikshyllan på ett bra tag. Därav kommer du inte heller kunna känna och klämma på spelmaskinen för att avgöra om du vill nalla från sparkontot eller ej. Har du däremot en 3D-skrivare hemma kan du använda nedanstående CAD-filer för att skriva ut din alldeles egna men tyvärr ej funktionella Steam Deck.

Veckans Kirby
Torsdagens Kirby-trailer och karaktärens nya och minst sagt glupska förmåga har spritt sig som en löpeld över nätet och resultatet i en rad påhittiga och underhållande bilder. Min personliga favorit ser ni här nedan.

Veckans mimare
Ofta fylls den här sektionen av Checkpoint med roliga bilder och underhållande videos, men ibland har jag bara hittat något riktigt coolt och kreativt som jag vill dela med mig av. Den här gången handlar det om Mr Maim, ett FPS-spel där du spelar som en mimare som helt enkelt låtsas plocka upp olika vapen och mimar sina clownfiender till döds. Kolla in videon här nedan, du kommer inte ångra dig.

LÄS MER: Spelen som förlorades: Game Boy

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser för kommande upplagor via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan, och glöm nu inte att spara.

Checkpoint!