Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar den gångna spelveckans största händelser och rubriker innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr.

Deltarune Chapter 2 från Undertale-skaparen Toby Fox är ute nu
Den Manchester-födda indie-utvecklaren Toby Fox har något överraskande lanserat andra delen av Deltarune under veckan som gått. Spelets första kapitel släpptes till PC i oktober 2018 samt Playstation 4 och Nintendo Switch under februari 2019 och nu är Chapter 2 ute för PC-spelare. Även om spelet påminner en del om utvecklarens första spel Undertale utspelar sig Deltarune i en helt annan spelvärld. Spelare som klarat av Chapter 1 kommer kunna föra över sin sparfil till Chapter 2, även om spelets andra kapitel är tillgängligt för nya spelare också. Vi vet i nuläget inte när andra delen av Deltarune släpps till konsoler. Du läser mer om spelet på Deltarunes officiella hemsida.

Dying Light 2 försenas till 2022
Efter mycket om och men var Dying Light 2: Stay Human till slut påväg mot en december-lansering senare i år. Efter veckans uttalande från utvecklarna Techland står det dock klart att vi får vänta ytterligare ett par månader innan vi ger oss ut på nya infekterade parkour-äventyr. Spelet har nu fått en nytt lanseringsdatum i form av den 4 februari nästa år. Februari ser dock inte ut att bli någon lugn månad med flera iögonfallande titlar som Saints RowHorizon Forbidden WestSifu och Destiny 2: The Witch Queen på lanseringsschemat. Dying Light 2 avslöjades för första gången under E3 2018 med en planerad lansering under 2020 men flyttades kort därefter in i 2021. Under senvåren 2021 fick spelet undertiteln Stay Human såväl som lanseringsdatumet 7 december, ett datumet som nu justerats. Ni läser Techlands uttalande i sin helhet här nedan.

LÄS MER: Folk som pratar om vädret är verkligen next-gen

Ubisofts rockskola Rocksmith+ har skjutits upp till nästa år
Vi fortsätter på förseningsspåret och kan meddela att den spelifierade musikskolan Rocksmith+ har försenats till nästa år. Även om spelet inte hade något konkret lanseringsdatum var det likväl tänkt att släppas senare i år, men efter en stängd beta-period har Ubisoft beslutat att Rocksmith+ nu släpps under 2022. Så var du sugen på att lära dig spela gitarr eller bas i höstmörkret får du hålla dig till det traditionella sättet ett litet tag till.

Även Battlefield 2042 har åkt på en mindre försening
Vi avslutar vår trio av förseningar med det efterlängtade Battlefield 2042. Den här gången handlar det dock endast om några veckor och ingenting som tar plats i det redan proppfulla första kvartalet av 2022. Det online-fokuserade FPS-äventyret skulle ursprungligen ha lanserats den 22 oktober men kommer nu istället släppas över hela världen den 19 november. Anledningen sägs föga överraskande vara den pågående pandemin och hur den påverkat spelets avslutande utvecklingsfas. En öppen beta är planerad innan spelets lansering och fler detaljer kring denna utlovas senare under september.

Nintendo Switch stödjer nu bluetooth-hörlurar
En väldigt efterlängtad funktion är nu officiellt implementerad i samband med den senaste Nintendo Switch-uppdateringen. Konsolen stödjer nu ljudenheter via bluetooth, dock sker det inte utan några skavanker. Den mest noterbara delen av det finstilta är att konsolen fortfarande inte stödjer mikrofoner via bluetooth. Dessutom finns det risk för viss fördröjning beroende på vilken enhet du använder, så rytmbaserade actionspel kanske ej är att rekommendera i kombination med trådlösa hörlurar. Läs mer om funktionen på Nintendos egen hemsida.

God of War Ragnarök blir sista delen i Kratos nordiska äventyr
För inte så längesedan fick vi en första gameplay-titt på God of War Ragnarök, nästa del i omstarten av God of War som tog sin början under 2018. Nu verkar det dessutom som att Ragnarök blir den sista delen med nordisk mytologi som skådeplats, något som kanske inte är en enorm överraskning med tanke på spelets undertitel. Informationen kommer via en intervju som självaste Cory Barlog samt Eric Williams gjorde med YouTube-kanalen Kaptain Kuba. Den främsta anledningen till varför utvecklarna Santa Monica går ifrån den traditionella trilogi-formen sägs vara tidsaspekten och att berättelsen riskerar bli för utdragen om spelaren behöver vänta flera år på nästa del. Vi kan med andra ord räkna med att berättelsen om Kratos och Atreus avrundas under nästa år. Se hela intervjun i videon här nedan.

Utomjordingarna invaderar på nytt i Destroy All Humans 2-remake
Under veckan bjöd THQ Nordic in till tioårskalas och passade då även på att avslöja ett gäng kommande spel. Den tveklöst största rubriken från programmet var Destroy All Humans! 2 – Reprobed, en remake av actionäventyret från 2006. Spelet utvecklas av Black Forest Games, som även låg bakom fjolårets remake av första Destroy All Humans, och släpps snart till Playstation 5, Xbox Series X/S och PC. Andra spel som visades upp under THQ-kalaset inkluderar Outkast 2 – A New Beginning, SuperPower 3 och SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake. Du hittar en gameplay-trailer för Destroy All Humans! 2 – Reprobed här nedan. Dessutom ser du nyhetsprogrammet i sin helhet här.

Veckans life hack
Smal humor är den bästa humorn. Varför hålla på med avancerade speedrun-knep för att utföra bakåtvända längdhopp upp för trapporna i Super Mario 64 när du bara kan samla på dig tillräckligt med stjärnor och sedan lugnt jogga upp till nästa område?

Veckans frukostflingor
Årets mest självklara specialflingor är här. Frågan är bara om du genast får en ny skål med Deathloops ifall du skulle tappa den första i marken? Eller får du till och med en ny portion så fort du ätit upp den första och kan äta Deathloops i all evighet?

Veckans Playstation-variant
Vem behöver en sprillans ny Playstation 5-konsol när du kan få en maskin som drivs av delikata små melonbitar? En skopa melon ger dig ett nytt spel med en supercharmig Dreamcast-grafik som du avnjuter med en Dual Shock 2-liknande handkontroll. Man blir ju sugen, men kanske mest på melonen.

LÄS VÅRA RECENSIONER: Tales of Arise

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser för kommande upplagor via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan, och glöm nu inte att spara.

Checkpoint!