6 minuter lästid

Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden, där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar spelveckan som gått och blickar framåt mot vad som komma skall, innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr. Vi kommer ta en titt på vilka spel ni bör hålla lite extra koll på under veckan som kommer. Vi kommer även belysa allt från roliga tweets till hjärtevärmande historier och härliga påskägg. Allt detta och mycket mer, men först har det blivit dags för nyheter.

Outriders kommer till Xbox Game Pass vid lansering
Den 1 april är dagen då du kan lura dina medmänniskor vart du vill, det är också dagen då ett av årets större spel kommer ut till de digitala såväl som fysiska butikshyllorna. Har du däremot planerat att lira Outriders på Xbox bör du flytta blicken från butikshyllorna och rikta den mot Xbox Game Pass, eftersom spelet kommer finnas tillgängligt där redan vid lansering. Outriders kommer dessutom stödja spelande över konsolgränserna, så det spelar ingen roll var kompisarna finns. Det är dock inte bara Outriders som är påväg till Microsofts prenumerationstjänst. Spel som Octopath TravelerUndertale, Star Wars: Squadrons och många fler är antingen på gång eller finns redan tillgängliga. Dessutom har tjänstens PC-version expanderat i veckan tack vare inkluderandet av EA Play, något som funnits på konsolversionen sedan tidigare.

Jade Raymond avslöjar sin nya studio
Industriveteranen Jade Raymond är mest känd som en av grundarna av Assassin’s Creed och kommer senast från Googles aningen misslyckade och numera nedlagda interna spelstudio. Innan dess arbetade Raymond som chef vid EA-bundna Motive Studios (Star Wars Battlefront II och Star Wars: Squadrons). I veckan stod det klart att Raymonds nästa uppdrag blir hos nygrundade Haven Studios som kommer utveckla ett helt nytt IP för inga mindre än Sony och Playstation. Just nu vet vi inte vilken typ av spel studion kommer skapa eller när det kan tänkas vara färdigt. Vi vet inte ens hur den nybildade spelstudions logga kommer se ut, så vi får väl anta att fler nyheter om Haven fortfarande är en bit bort. Du läser Raymonds avtäckande blogginlägg här.

Här är Playstations nya VR-kontroller
För inte så länge sedan kunde vi skriva om att Playstation precis avslöjat att företagets nästa VR-set är under utveckling. Där och då hade vi dock inte så mycket mer att visa upp gällande nästa Playstation VR, men det har vi nu. Närmare bestämt handlar det om enhetens nya handkontroller som fått sig en rejäl utläggning på Playstation-bloggen. De nya handkontrollerna har en helt annat form än sin föregångare och ska med sin klot-liknande utformning kännas mer naturlig i dina händer. Dessutom kan kontrollerna stoltsera med adaptiva avtryckare, haptisk feedback samt analoga knappar och styrspakar. Dessutom kommer kontrollerna upptäcka var du placerar dina fingrar för att möjliggöra mer naturliga gester under spelandet. Du hittar en bild på den nya VR-kontrollen här nedan.

Playstation bjuder på ett påskägg fyllt med spel
Playstation har tidigare under pandemin skänkt bort utvalda spel som en del av sitt Play At Home-initiativ, detta för att ge spelare något att göra hemma istället för att ge sig ut och smitta folk. Lagom till påsk har det nu blivit dags för ytterligare några kostnadsfria spel, och den här gången är det indie-spel som står i fokus. En samling bestående av The Witness, Abzü, Subnautica, Enter The Gungeon och Rez Infinite kommer vara gratis för alla från och med den 25 mars. Dessutom får de sällskap av de omtyckta VR-spelen MossPaper Beast, Astro Bot Rescue Mission och Thumper. Som om inte detta var nog kommer även det kritikerrosade Horizon Zero Dawn tillsammans med sin omfattande The Frozen Wilds-expansion vara gratis för alla från och med den 19 april. Detta skriver Playstation-bloggen. Så om spelsuget är stort men plånboken är tunn är det dags att passa på.

LÄS MER: I skuggan av Flower: volym 2 – Resan som inspirerade Abzû

Nästa Life Is Strange kommer i höst
Veckan som gått bjöd på en kompakt presentation från självaste Square Enix, och en av de tveklöst största rubrikerna från programmet var nästa del i Life Is Strange-sagan. Spelet går under namnet Life Is Strange: True Colors och kommer till skillnad från sina föregångare inte lanseras i det vanliga episodformatet. Istället kommer hela berättelsen finnas tillgänglig direkt vid lansering. Liksom de tidigare spelen i serien kommer True Colors blanda jordnära berättande med övernaturliga element. I huvudrollen hittar vi Alex Chen som har förmågan att absorbera och manipulera starka känslor. När hennes bror går bort i vad som sägs vara en olycka måste Alex använda sina krafter för att gräva fram sanningen. Life Is Strange: True Colors släpps till Playstation, Xbox, Stadia och PC den 10 september. Du hittar spelets första trailer här nedan.

Gotham Knights försenas till nästa år
Batman-spelet där Batman är död och hans fyra sidekicks sammanstrålar för att skydda den konstant mörka och blöta staden skulle ha lanserats någon gång i år, men nu står det istället klart att Gotham Knights försenas och släpps under 2022. I spelet kommer vi få kontrollera en av fyra karaktärer: Robin, Batgirl, Nightwing eller Red Hood. Äventyret kan spelas helt på egen hand, men det som skiljer detta från Arkham-serien är den stora betoningen på multiplayer och samarbete. Studion bakom Gotham Knights, WB Games Montréal, var också ansvariga för spelseriens svarta men omtyckta får Arkham Origins.

Overcooked! All You Can Eat – 23 mars
Paltkoma – The Game. Släpps till Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch och PC.

Puyo Puyo Tetris 2 – 23 mars
Den ultimata kombinationen kommer till din speldator. Släpps nu till PC.

Story of Seasons: Pioneers of Olive Town – 23 mars
Bli bonde utan tidiga mornar och illaluktande häststall. Släpps till Nintendo Switch.

Love Live! School Idol Festival: After School Activity Wai-Wai! Home Meeting!! – 24 mars
Spelet som satte baksidestexten på framsidan. Släpps till Playstation 4.

Tales from the Borderlands – 24 mars
Telltales tolkning av den skjutglada spelvärlden. Släpps nu till Nintendo Switch.

FLER SPELSLÄPP: Lanseringslista 2021

Yakuza 6: The Song of Life – 25 mars
Den sjunde delen av Yakuza-sagan utökar sin spelarbas. Släpps nu till Xbox One och PC.

Balan Wonderworld – 26 mars
Föreställningen kan börja. Släpps till Playstation 4, Playstation 5, Xbox One, Xbox Series X/S och PC.

It Takes Two – 26 mars
Spelet du inte kan uppleva själv. Släpps till Playstation 4, Playstation 5, Xbox One, Xbox Series X/S och PC.

Monster Hunter Rise – 26 mars
Bli monsterjägare var du än är. Släpps till Nintendo Switch.

Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 – 26 mars
Se Tonys rynkor tydligare än någonsin. Släpps nu till Playstation 5 och Xbox Series X/S.

Veckans hyllning
Om du tyckte att handkontrollerna till Playstations kommande VR-set såg aningen bekanta ut var det inte så konstigt. Det verkar nämligen som att Sony inspirerats av ingen mindre än sig själva och den ikoniska Sony Ericsson-loggan. Om handkontrollerna likt de gamla mobiltelefonerna även har stöd för IR och polyfoniska ringsignaler återstår att se.

Veckans köphysteri
För en vecka sedan kunde vi berätta att Microsofts jätteaffär med Bethesda precis blivit fulländad och att de nu kan trycka gasen i botten i sin nya Bethmobile. Detta fick flera entusiaster där ute att rikta blickarna mot Sony i förhoppning om att även de skulle tillkännage något stort studioköp. Kanske var det så att Sony och Playstation kände pressen när de bestämde sig för att slå till på ett stort namn, även om namnet inte tillhörde en spelutvecklare.

Veckans meck
Kommer ni ihåg startgroparna av förra konsolgenerationen och hela ”dela spel med en kompis”-kontroversen? Under den tiden trodde vi fortfarande att Xbox One skulle kräva konstant uppkoppling och att dina spel skulle vara bundna till din konsol och ingen annans. Då passade Playstation på att dela ett klämkäckt videoklipp där de visade hur enkelt det var att dela spel med en kompis på Playstation 4. Med tanke på vad vi sett under veckan hade jag inte blivit förvånad om Microsoft slängde ihop en ”hur du för över sparfilen till din nya konsol”-video.

LÄS RECENSIONEN: Marvel’s Avengers

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan. Tack för att du tog dig tid.

Checkpoint!