Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar den gångna spelveckans största händelser och rubriker innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr.

Danganronpa gör överraskande Xbox-debut
Spelserien där en björn tvingar ett gäng tonåringar att mörda varandra (finns troligtvis bättre beskrivningar där ute) har under åren släppts till de allra flesta spelmaskinerna med ett iögonfallande undantag. Under veckan har Danganronpa: Trigger Happy Havoc Anniversary Edition inte bara släppts till Xbox One, det kastas även direkt in i ditt Game Pass-bibliotek. I samma veva har Microsofts prenumerationstjänst även värvat in bland andra Death’s Door, Hitman Trilogy, Rainbow Six Extraction, Nobody Saves The World, Windjammers 2 och Pupperazzi. Detta skriver Xbox Wire. Januari har visat sig bli en minst sagt matig månad för Game Pass-prenumeranter då även titlar som Mass Effect: Legendary Edition, Spelunky 2 och Outer Wilds lades till i biblioteket för ett par veckor sedan.

Spana in premiärtrailern för The Cuphead Show
När Cuphead släpptes första gången under 2017 såg det redan då ut som en gammal tecknad serie, och snart är det premiär för den nygamla tecknade Netflix-serien The Cuphead Show. Om du inte kan hålla dig till premiären i februari har Netflix publicerat en rykande färsk trailer där vi får en första smak av äventyren som huvudkaraktären Cuphead och hans bror Mugman kommer ge sig ut på. The Cuphead Show har premiär den 18 februari.

Ambitiösa Lego Star Wars: The Skywalker Saga får efterlängtat lanseringsdatum
Det ambitiösa och imponerande försöket att samla alla nio Star Wars-filmen under ett och samma Lego-spel tog sin början för länge sedan (i en galax långt borta) och var ursprungligen tänkt att lanseras under 2020. Under veckan fick vi dock vad som förhoppningsvis är det slutgiltiga lanseringsdatumet för Lego Star Wars: The Skywalker Saga i samband med en saftig gameplay-trailer. Av trailern att döma blir detta det tveklöst största Lego-spelet någonsin med en omfattande handling, sidouppdrag och mängder med öppna världar att utforska. Dessutom kommer spelare få möjligheten att byta ut all inspelad dialog mot spelseriens ikoniska mumlande, något som undertecknad saknat enormt i Lego-spelens senaste upplagor. Lego Star Wars: The Skywalker Saga släpps till Playstation, Xbox, Nintendo Switch och PC den 5 april.

Xbox köper Call of Duty- och World of Warcraft-huset Activision Blizzard
När Microsoft berättade om sin omfattande affär med Bethesda under september 2020 skakades spelvärlden om rejält, men i jämförelse med affären som avslöjades i veckan känns Bethsda-dealen knappt som en mobilvibration. Under tisdagen kunde vi nämligen läsa att Activision Blizzard och alla deras underliggande studios är på god väg att bli en del av Team Xbox. Detta innebär att spelserier som Call of Duty, Spyro, Warcraft, Starcraft, Diablo, Tony Hawk, Guitar Hero, Crash Bandicoot och Overwatch nu hamnat under Microsofts omfattande tak. Dessutom ingår mobilutvecklaren King som är mest känd för sin monsterhit Candy Crush. Affären blir dock inte billig utan väntas landa på otroliga 68,7 miljarder dollar. Affären med Bethesda kostade Microsoft 7,5 miljarder dollar, vilket såklart ser ut som kaffepengar i jämförelse. I ett blogginlägg på Xbox Wire skriver Phil Spencer att Activision Blizzard kommer agera självständigt tills affären slutförts, därefter väntas de rapportera till Spencer som i samband med detta fått den fina rollen som CEO över Microsoft Gaming. Enligt Eurogamer väntas affären vara godkänd och genomförd under 2023.

Precis som med affären med Bethesda dyker såklart frågan om exklusivitet upp även här. Spencer kommenterade frågan i sitt ursprungliga pressmeddelande och säger där att Xbox planerar fortsätta stödja spelare på andra plattformar. I en intervju med Bloomberg utvecklar Spencer och adresserar Playstation-spelare i synnerhet:

”I’ll just say to players out there who are playing Activision Blizzard games on Sony’s platform: It’s not our intent to pull communities away from that platform and we remained committed to that.”

Vi kan såklart bara spekulera i nuläget, men formuleringen här verkar syfta till pågående spel som exempelvis Warzone och Overwatch. När det gäller kommande lanseringar av spelserier som Call of Duty bör vi nog inte bli överdrivet förvånande om någon form av exklusivitet implementeras där.

När Activision Blizzard dykt upp bland nyhetsrubrikerna innan hela Microsoft-affären har det till största del handlat om utgivarens kritiserade studiokultur och inte minst det hårt kritiserade överhuvudet Bobby Kotick. Nu när Microsoft är påväg att ta över taktpinnen undrade såklart många som vad skulle hända med Kotick och hans roll inom företaget. I Microsofts ursprungliga pressmeddelande kunde vi läsa att Bobby Kotick skulle fortsätta överse Activision Blizzard och rapportera till Phil Spencer, CEO över Microsoft Gaming. Nu skriver dock Wall Street Journal att parterna är överens om Koticks avlägsnande så fort affären är genomförd. Kotick ser dock inte ut att bli ruinerad om han skulle bli av med jobbet. Via en kalkylering från Alex Calvin från den brittiska spelsidan The Games Biz kan vi läsa att Kotick plockar ut nästintill 300 miljoner dollar om Microsoft-affären leder till nytt ledarskap inom Activision Blizzard.

Veckans snilleblixt
Veckans nyheter om Microsoft larvigt dyra shoppingtur har fått folk runtom i spelvärlden att spekulera kring hur Sony och Playstation bör agera. Vissa menar att de också måste köpa någon stor utgivare som exempelvis Square Enix. Andra menar att de bara borde sitta lugnt i båten och investera i sina existerande spelhus. Sen finns det de som verkar ha knäckt koden helt och hållet.

Veckans Gamestop
Gamestop har under flera år livnärt sig på att köpa in begagnade spel för pinsamt låga summor för att sedan återvälja dem för nypris. Även om det känns aningen omoraliskt har det minst sagt varit lönsamt. Därför är det kanske inte så konstigt att spelbutiken var med och la ett (påhittat) skambud i veckans omtalade affär.

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser för kommande upplagor via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan, och glöm nu inte att spara.

Checkpoint!