Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar den gångna spelveckans största händelser och rubriker innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr.

Cal Kestis återvänder i Star Wars Jedi: Survivor
Star Wars är minst sagt på tapeten i dessa dagar med allt från May the 4th-firande till den rykande färska Obi-Wan Kenobi-serien. Som om inte det var nog kunde vi häromdagen även läsa att en uppföljare till 2019 års Star Wars Jedi: Fallen Order, den här gången med den fängslande undertiteln Survivor, är under produktion och planeras släppas någon gång under 2023. Survivor utspelar sig fem år efter händelserna i Fallen Order och kommer precis som sin föregångare vara ett handlingsdrivet actionspel i tredjeperson. Star Wars Jedi: Survivor kommer lanseras till Playstation 5, Xbox Series X/S och PC, därmed skippar spelet föregående konsolgeneration. Du hittar en första och aningen mystisk trailer för spelet här nedan.

The Lord of the Rings: Gollum får höstigt lanseringsdatum
Det känns som att det lömska smygar-spelet Gollum har varit väldigt nära att lanseras väldigt länge, men nu verkar det äntligen vara dags. Detta rapporterar Eurogamer. Utvecklarna Daedalic Entertainment har nämligen avslöjat att spelet är påväg till Playstation 4, Playstation 5, Xbox One, Xbox Series X/S och PC den 1 september. En Nintendo Switch-version är också på ingång men med ett betydligt mer diffust lanseringsdatum. Tidigare nämnda Eurogamer har även fått se spelet bakom stängda dörrar och har en matig förhandstitt för den som är sugen, klicka bara in på länken ovan för att läsa den.

Uppföljaren till omstarten av Call of Duty: Modern Warfare släpps i oktober
Hösten 2007 var tiden då delar av min högstadieskola låtsades vara sjuka för att få stanna hemma och spela Call of Duty 4: Modern Warfare. Den monsterpopulära underserien fick uppföljare i form av Modern Warfare 2 och Modern Warfare 3 under 2009 respektive 2011 för att sedan starta om cykeln 2019 genom (du gissade rätt) Call of Duty: Modern Warfare. I höst är det dessutom dags för nästa version av Call of Duty: Modern Warfare 2. Spelet har i skrivande stund inte mycket mer än en logga, en sparsam trailer och ett lanseringsdatum i form av den 28 oktober. Vilka plattformar spelet släpps till är för nuvarande inte avslöjat. Kanske är det dags för även Call of Duty att lämna föregående konsolgeneration bakom sig?

Trippla Playstation-titlar blir TV- och filmproduktioner
Sony och Playstation är knappast blyga när det gäller TV- och filmindustrin i dessa dagar. En HBO-produktion av The Last of Us, en Ghost of Tsushima-film och en TV-serie baserad på Twisted Metal är redan i full gång. Dessutom har speljätten tjänat in en rejäl peng på den nyligen släppta Uncharted-filmen. Detta verkar dock inte vara nog för Sony som enligt en presentation för investerare meddelat att även Horizon Zero Dawn, God of War och Gran Turismo är påväg till den mindre interaktiva skärmen. Det är självaste Netflix som paxat Horizon-serien medan Amazon lagt beslag på God of War-motsvarigheten. När det gäller Gran Turismo (som vid första anblick känns aningen malplacerad i TV- och filmvärlden) verkar det röra sig om ett filmprojekt med District 9-regissören Neill Blomkamp bakom ratten. Detta rapporterar Deadline. Visserligen är många av Playstations egna spel väldigt filmiska i sitt utförande men den pågående TV- och filmsatsningen är likväl iögonfallande. Fortsätter Sony i det här tempot har vi en dramafilm baserad på Playstation Store i slutet av nästa år.

HÄLSA PÅ VÅR NYA KOLLEGA: Ny bekantskap: Kenny Nordgren

Sony bjuder i till nytt State of Play-program nästa vecka
Vi avslutar veckans nyhetssvep med en blick in i kommande vecka. Det är nämligen så att Playstation bjudit in till ännu en State of Play, sitt alldeles egna nyhetsprogram. Du som nu börjar göra kopplingen mellan Playstation och den vanligtvis E3-späckade junimånaden får nog ta och sätta dig ner igen. Programmet drar igång vid midnatt (natten till) den 3 juni och kommer endast vara i knappa 30 minuter. På agendan hittar vi avslöjanden från tredjepartsutvecklare samt lite nyheter om spel till den kommande Playstation VR2. Detta skriver Playstation-bloggen. När det väl blir dags hittar du sändningen via länken här nedan.

Veckans gameplay
Har ni hört den tragiska berättelsen om båten vars högsta önskat var att åka vattenrutschkana? Inte jag heller. Men av nedanstående klipp att döma dröjer det förhoppningsvis inte lång tid innan den historien tar form.

Veckans panik
Huruvida Gorr the God Butcher spelar mycket spel med kompisarna är oklart, men hans ansiktsuttryck passar minst sagt bra till paniken vi alla känt när vi satt uppe betydligt längre än vi borde. Nu kanske jag inte satt särskilt mycket med multiplayer-spel utan mer New Game Plus på Arkham City tills solen gick upp, men känslan översätts rätt bra dit också.

Veckans feberdröm
E3 visar för tillfället inga vidare livstecken och kommer troligtvis leva vidare i digital form om mässan finns kvar alls om några år. En av de sakerna jag kommer sakna mest är troligtvis de massiva affischerna som målades upp i Los Angeles inför presskonferenserna, och nu kanske vi får nöja oss med hårresande Photoshop-projekt likt bilden nedan.

LÄS MER: Den fantastiska virtuella verkligheten

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser för kommande upplagor via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan, och glöm nu inte att spara.