Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar den gångna spelveckans största händelser och rubriker innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr.

Blizzard snickrar ihop sprillans nytt överlevnadsspel
Vi fortsätter skriva om Activision Blizzard även denna söndag även om det den här gången faktiskt handlar om själva spelen. Det är närmare bestämt Blizzard som avslöjat att de jobbar med ett helt nytt överlevnadsspel som dessutom utspelar sig i en tidigare outforskad spelvärld. Spelet kommer lanseras till PC och konsoler. Mycket mer information än så får vi inte i nuläget. Det enda som kan ge oss en indikation på vart det bär hän är ett gäng sparsamma konceptbilder och flertalet lediga jobb inom projektet. Detta skriver Blizzard via sin hemsida.

Rabbids-film har premiär på Netflix nästa månad
Sedan 2014 har Ubisoft arbetat med att ta fram en fullskalig film från det charmiga Rabbids-universumet. Det är dock inte denna film som planeras släppas på Netflix under februari. Istället handlar det om Rabbids Invasion Special: Mission to Mars, en timmeslång och CGI-animerad special som följer med på ett minst sagt händelserikt uppdrag på planeten Mars. Mission to Mars har premiär den 18 februari, detta skriver Eurogamer.

Snart kan du ladda upp skärmbilder direkt från PS5 till mobilappen
Nu ska det handla om en funktion som egentligen inte borde vara någon nyhet, men så är likväl fallet. Playstation-spelare som velat få tillgång till sina skärmbilder och videoklipp utanför konsolens ramar har tidigare fått förlita sig på diverse omvägar. Själv har jag vant mig vid att behöva ladda upp bilder till mitt Twitter-konto för att snabbt spara ner dem och sedan radera inlägget. Andra har använt det gamla trogna USB-minnet för att föra över bilder. Nu verkar det som att bilder och videoklipp från din Playstation 5-konsol kommer kunna laddas upp direkt till mobilappen, detta via en ny uppdatering. I skrivande stund har uppdateringen rullat ut i Nordamerika men vi kan räkna med att även resten av världen får tillgång inom kort. En skavank i funktionen verkar dock vara att endast bilder och videoklipp från PS5-spel laddas upp till appen. Förhoppningsvis är det något Sony kan justera i framtiden. Detta skriver Eurogamer.

LÄS MER: Souls-konceptet passar inte Star Wars Jedi: Fallen Order

EA och Respawn har hela tre separata Star Wars-projekt i görningen
Det tog ett tag innan EA hittade en studio som faktiskt kunde leverera ordentliga Star Wars-spel, därför är det kanske inte så konstigt att Respawn Entertainment nu rapporteras arbeta med tre spridda projekt i en galax långt, långt borta. Avslöjandet kommer via ett inlägg på EA:s egen hemsida där vi kan läsa kort om tre ganska olika Star Wars-spel. Först och främst handlar det om en uppföljare till 2019 års kritikerrosade ljussabeläventyr Jedi: Fallen Order vilket även verkar vara Respawns huvudsakliga projekt. Vidare arbetar ett gäng under ledning av Peter Hirschmann på ett sprillans nytt FPS-äventyr. Sist ut och kanske mest otippat får Respawn sällskap av den nybildade studion Bit Reactor som under ledning av industriveteranen Greg Foerstch ska ta fram ett strategispel i Star Wars-världen. Bit Reactor kommer leda utvecklingen medan Respawn kommer agera producent. Respawn Entertainment är utöver sina Star Wars-projekt mest kända för Titanfall och Apex Legends och har sakta men säkert blivit en av EA:s allra främsta spelhus.

Horizon Forbidden West ser ursnyggt ut även på PS4 Pro
Det är nu mindre än en månad kvar till lanseringen av Horizon Forbidden West, och den här veckan kan vi besvara en fråga jag vet att många av er har där ute. Det är minst sagt svårt att få tag på en Playstation 5 även mer än ett år efter konsolens lansering, därför är många glada över att nya Playstation Studios-spel även släpps till föregående konsolgeneration. Men hur kommer nya Horizon ser ut på Playstation 4 och närmare bestämt konsolens Pro-version? Via ett inlägg på Playstation-bloggen får vi några korta smakprov på hur spelet kommer se ut på Playstation 4 Pro, och det verkar sannerligen som att Aloys nya äventyr kommer utspela sig i fullgott skick även till de äldre maskinerna. Huruvida det kommer krävas hörselskydd med tanke på oväsendet från fläktarna lämnar jag osagt. Du ser klippen här.

UFC 4, Planet Coaster, Aerial_Knight’s Never Yield och annat smått och gott bland månadens prenumerationsspel
Vi går snart in i årets andra månad och det medför som vanligt nya spel för oss som prenumererar på antingen Playstation Plus, Xbox Live Gold eller båda. För Playstation-spelare bjuds det på slagkraftig fighting i UFC 4, upphottad Borderlands 2-DLC i Tiny Tina’s Assault on Dragon Keep: A Wonderlands One-Shot Adventure och PS5-versionen av nöjesfält-simulatorn Planet Coaster: Console Edition. Samtliga spel är tillgängliga för prenumeranter från den 1 februari och ligger kvar till månadens slut. Detta skriver Playstation-bloggen.

För Xbox-spelare blir det en sedvanlig kvartett som spritts ut över de olika konsolgenerationerna. Här hittar vi det konspiratoriska Broken Sword 5: The Serpent’s Curse (1-28 februari), parkour-äventyret Aerial_Knight’s Never Yield (16 februari-15 mars), det blaskiga actionliret Hydrophobia (1-15 februari) och Anticimex egna drömspel Band of Bugs (16-28 februari). Du hittar en läckert ihopklippt trailer för månadens samtliga Live Gold-spel här nedan.

Veckans spoilervarning
Xbox är bara drygt 20 år gammal, men verkar inte hindra dem från att dra ett riktigt högkvalitativt pappa-skämt. Vad som gör det hela ännu roligare är att kontoinnehavaren själv ställt in en varning för känsligt innehåll på inlägget nedan. Fem av fem kaffekoppar.

Veckans villhöver
Jag har alltid känt att Monopol behöver fler sätt att skicka andra spelare över bordskanten och iväg över vardagsrumsgolvet. Hur ska jag annars kunna ta ut min irritation över att hamna på ett fullt inrett Norrmalmstorg för tredje varvet i rad? Uppenbarligen känner Mediatonic, gänget bakom det färgsprakande Fall Guys, samma sak och har tillsammans med Hasbro producerat min nästa julklapp.

LÄS RECENSIONEN: Forza Horizon 5

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser för kommande upplagor via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan, och glöm nu inte att spara.

Checkpoint!