När Bungie firade 30 år som företag i slutet av 2021 firades det med ett hejdundrande kalas för oss Destiny 2-spelare (D2). Bungie bjöd på en härlig buffé av nya rustningar, en ny dungeon, en hysteriskt galen game-show, och som höjdpunkten på kalaset fick vi tillbaka en storfavorit från Destiny 1 (D1): Gjallarhorn! För den som inte känner till detta legendariska vapen är det ett raketgevär som skjuter målsökande missiler. Personligen kände jag att just Gjallarhorn var precis det som saknades i D2, och jag är väldigt glad att det har dykt upp även här. Visst måste man kämpa lite för att få det – ingenting är ju gratis – men det är helt klart värt det. Det fås som belöning när man slutfört den nya dungeon:en Grasp of Avarice (GoA), vilket är en relativt enkelt (om man jämför med de tidigare, det vill säga). I GoA slåss man mot Fallen-fiender, men man stöter även på en trickster som satt upp diverse fällor längs med vägen. Jag tror aldrig jag har skrattat så mycket i D2 som jag gjorde när jag spelade igenom GoA, och jag tror aldrig jag har dött på så många olika snygga, oväntade och förfärliga sätt.

Mycket mer vill jag inte säga p.g.a. spoilers, men den som har spelat GoA vet definitivt vad jag menar. För övrigt vill jag även påpeka att det är ytterst roande att lyssna på hur engelsktalande spelare försöker uttala ordet Gjallarhorn, vi nordbor vet att det är ett fornnordiskt ord som uttalas på ett ungefär som det stavas. Jag har nu hört alla möjliga och omöjliga uttal av detta namn, och detta är ingen kritik, jag tycker mest att det låter så gulligt. Min favorit hittills är ”ghallyhoooorn”. Även en del sköna både svenska och danska försök har gjorts på att försöka uttala namnet. Ännu bättre blir det när spelare ska försöka tala om Gjallarhornets ornament, Hraesveglur, som är en riktig tungvrickare. Bungie är verkligen påhittiga med sina vapennamn. Är man sugen finns faktiskt Gjallarhorn även att köpa som NERF via Bungies hemsida.

Även allas vår mystiske Xür har fått en större roll denna gång. Låt oss säga att han står för underhållningen på kalaset. Han har tillsammans med sin kosmiska häst fått äran att leda en game show kallad Dares of Eternity (DoE), en helt galen upplevelse där man kastas in i den första gången helt oförberedd. Detta gjorde att även nybörjare, så kallade New Lights, hamnade i DoE, vilket är mer eller mindre omöjligt för en New Light att klara, då deras power level ligger långt under den rekommenderade. Men här tog Destiny-communityt sitt ansvar och såg till att hjälpa alla dessa nybörjare, genom att själva sänka sin Power level när spelet startades, för att matchas ihop med låg-levlade, och sen höja den igen när matchen startade, för att kunna kötta sig igenom DoE och hjälpa alla stackars förvirrade New Lights.

Detta har fått stor spridning på sociala medier under hashtagen #operationbluberry, eller Operation: Save New Lights. Denna fantastiskt fina gest uppmärksammades av Bungie, som bjöd alla spelare som hjälpt till på ett nytt emblem att hämta ut gratis på Bungies hemsida. Online-spel kan ibland vara ett ganska giftigt ställe att befinna sig på, så det gläder mig verkligen att ärrade spelare jorden runt har ställt upp för att hjälpa varandra och välkomna nya spelare in i Destinys trevliga värld.

För att förklara just vad Dares of Eternity verkligen är måste jag nog använda ord som ’galet’ och ’stressigt’ och ’helt ologiskt’, paketerat i någon galen japansk game show (tänk Glöm inte Tandborsten som leddes av Joakim Geigert någon gång på 90-talet). Och så får jag inte glömma att nämna den kosmiska häst, tillika Xürs chef, som styr inne i Dares of Eternity. Är hästen nöjd gnäggar den, och håll i er, för nu kommer en utläggning och lite av ett sidospår.

Det förefaller sig nämligen så att jag är en hästtjej. Jag har hållit på med hästar i nästan hela mitt liv. Jag kan verkligen inte förstå det här med hästar i spel. Det blir liksom aldrig riktigt bra. I Destiny är hästen jättefin att titta på och den är anatomiskt korrekt. Den är visserligen mystisk och ser egentligen ut som en virvlande galax i hästform MEN, och då verkligen ett stort jäkla MEN, varför i hela världen är hästens gnäggande en människa som försöker låta som en häst?! Jag är helt säker på att Bungie har råd att köpa in ljudfiler på riktiga gnäggningar, men i stället så är det någon tjomme som suttit och försökt låta som hen TROR att en häst låter. Har de lagt så mycket tid på att studera hur en kuse ser ut kunde de väl för guds skull lyssnat på en också? De kan till och med få några ljudklipp från mina hästar alldeles gratis. Jag får rysningar varje gång den kosmiska kusen gnäggar, så illa är det.

Så, då fick jag det sagt också.

Dares of Eternity är ett riktigt roligt påhitt, där man i början får snurra på ett hjul för att se vilka fiender man ska ställas inför. Man skjuter lite, allt går väldigt fort, plötsligt är man i en katapult och skjuts rakt in i en hinderbana för att sen komma till fler fiender. Efter detta ska man gissa vilken boss man kommer möta och gissar man rätt får man Cosmic Horse Favor, vilket innebär att man har obegränsat med Heavy ammo. Detta syns tydligt genom att ens huvud tuttar fyr och brinner så in i helsicke. Fullkomligt logiskt, eller hur? Någonstans i det hela kan man även få sockerbitar att ge till hästen (OBS! Ge ALDRIG socker till en riktig häst) men vad som händer då har jag inte riktigt fått klart för mig ännu.

Allt går väldigt snabbt och är ganska oklart egentligen. Efter att DoE är färdigt undrar man nog vad som egentligen hände. Eller så är det bara jag som mest springer runt och pang-pangar på saker som rör sig, för att sen möta en boss. Har man tålamod att grinda tillräckligt många Dares (ca. 60s)t får man ett nytt rymdskepp som enligt många ser ut som en flygande snorkråka. Den har till och med fått öknamnet The Flying Booger. Egentligen ska det nog vara en komet, men jag vet inte om jag tycker att det ser ut som det. I vilket fall som helst får man en riktigt snygg armor om man orkar grinda sig igenom alla dessa Dares of Eternity. Snorkråke-skeppet kan man ju hoppa över om man inte är så sugen på det. Det är kul att Xür har fått en större roll i Destiny, och inte bara ger ut exotiska engrams fredag till måndag. Tyvärr kommer Xürs galna Game Show bara finnas kvar tills The Witch Queen släpps den 22 februari 2022, så passa på att hänga med honom nu när han finns tillgänglig mer än bara som en mystisk langare av varor på helgerna.

För att sammanfatta kalaset Bungie har bjudit på vill jag bara säga att när de väl släpper extra innehåll, så gör de det ordentligt. Det har inte bara varit ett vanligt kalas med korv och fiskdamm, det har varit ett dignande buffébord där vi har fått presenter, underhållning och överraskningar hela vägen. Här har jag bara nämnt höjdpunkterna, och inget om flirtandet mellan Destiny och andra Bungie-världar. D.v.s. de gömda guldkranium och vapen som vi kan ha sett i ett annat stort känt spel *host* Halo *host*. Det är Bungie som fyller år, och då får de bestämma exakt hur de vill hålla sitt kalas, och jag tror inte att någon har något att klaga på.

Tack för festen, Bungie! Det var väldigt trevligt.