Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden, där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar spelveckan som gått och blickar framåt mot vad som komma skall, innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr. Vi kommer ta en titt på vilka spel ni bör hålla lite extra koll på under veckan som kommer. Vi kommer belysa allt från roliga tweets till intressanta poddar och härliga påskägg. Allt detta och mycket mer, men först har det blivit dags för nyheter.

Bethesda-nytt
Jag förstår att ni (och jag själv) börjar bli lite trötta på alla dessa Bethesda-nyheter nu, men det hindrar inte företaget från att skapa nya rubriker. Veckan som gått bjuder på såväl bra som dåliga nyheter, vi börjar med det positiva. Efterföljande händelsen där samlarutgåvan av Fallout 76 inte innehöll föremål av den standard som marknadsförts gick Bethesda ut med uttalandet att alla som blivit drabbade skulle få fylla i en så kallad biljett för att bli korrekt kompenserade. Detta skedde via företagets Twitter-konto. Problemet var bara att några av dessa biljetter innehållande personuppgifter för de som efterfrågat kompensation råkade publiceras offentligt under en kort tid. Det vill säga att vem som helst kunde gå in och se dessa personers bankuppgifter och andra känsligheter. Kämpa Bethesda.

LÄS VÅR RECENSION: Fallout 76

Assassin’s Creed-samling kan vara påväg till Switch
Enligt en artikelsida hos den tyska återförsäljaren MediaMarkt kan en Assassin’s Creed-samling vara påväg till Nintendos senaste konsol. Samlingen ska enligt sidan gå under namnet Assassin’s Creed Compilation och kommer släppas den 29 mars nästa år. Detta rapporterar FZ. Uppgifterna är än så länge obekräftade även om en produkts närvaro i en internetbutik sällan infinner sig utan anledning.

The Walking Dead får nytt releasedatum
Under lördagen pågick den första utgåvan av Kinda Funny Games Showcase, en presskonferens som främst riktade sig mot indie-titlar där över 60 spel fick sin tid i blickfånget. Du ser sändningen i sin helhet i klippet nedan. Förutom en rad intressanta spel avslutades det hela med ett avslöjande om nästa episod av The Walking Dead: The Final Season. Spelet, som i och med stängningen av Telltale Games nu roddas av Skybound Entertainment, får en fortsättning i form av Episode 3: Broken Toys. Avsnittet kommer släppas den 15 januari nästa år.

THQ Nordic köper Carmageddon
Under året som gått har vi kunnat läsa om den till synes bottenlösa aptiten för spelrättigheter hos THQ Nordic. Under året har företaget införskaffat sig rättigheterna till bland andra TimeSplittersKingdoms of Amalur: Reckoning och Alone in the Dark. Ingen verkar riktigt veta vad företagets plan är för alla dessa titlar. Det har dock inte hindrat THQ Nordic från att köpa ännu en rättighet. Den här gången handlar det om Carmageddon, det härligt våldsamma bilspelet från 1997. Detta skriver Eurogamer. Huruvida företaget faktiskt tänker använda dessa rättigheter eller bara vill ställa dem fint hemma i hyllan återstår att se.

Justeringar i Red Dead Online
Rockstar Games online-variant av den populära cowboy-simulatorn rullar vidare i sin beta-form. Utvecklarna arbetar kontinuerligt med feedback som kommer in via spelare. En aspekt som kommer förändras är spelets ekonomi, detta skriver Polygon. I spelets inledande form har utbetalningar för uppdrag såväl som priser i olika butiker upplevts något obalanserade, något som Rockstar nu ser ut att åtgärda. Dessutom kommer utvecklarna erbjuda kompensation till de som drabbats av den obalanserade ekonomin. De som spelat någon gång mellan spellägets lansering och den 6 december kommer få 250 Red Dead-dollar såväl som 15 så kallade ”gold bars” vid nästa inloggning.

LÄS RECENSIONEN: Red Dead Redemption 2

Warner Bros teasar nytt Batman-spel
Ett nytt Batman-spel kan vara på ingång, det handlar dock inte om Rocksteady Games som stod bakom den kritikerrosade Arkham-trilogin. Det är istället WB Games Montréal (Arkham Origins) som tros arbeta på ett nytt spel med läderlappen i huvudrollen. En bild publicerad på ett Twitter-konto tillhörande studions assisterande producent visar nämligen en logga som påminner väldigt mycket om symbolen för ”Court of Owls”, en välkänd samling skurkar från serietidningarna. Det känns sannerligen som ett konstigt agerande om studions nästa projekt inte hade haft någonting med Batman att göra.

Epic Games öppnar spelbutik
Epic Games, företaget bakom monster-hiten Fortnite, kommer öppna en egen digital spelbutik under 2019, detta rapporterar Polygon. Mest iögonfallande är hur butiken planerar arbeta med utvecklare gentemot den stora konkurrenten Steam. Utvecklare som säljer sina spela via Epic Games Store kommer få tillbaka 88 % av intäkterna för sålda spel medan Epic Games kommer få återstående 12 %. Detta är definitivt mer fördelaktigt för utvecklare jämfört med Steam där motsvarande siffror blir 70 % respektive 30 %. Om spelet i fråga dessutom använder sig av Unreal Engine 4 tar Steam ytterligare 5 % av intäkterna, något som inte kommer ske hos Epic Games Store. Butiken kommer inleda sin verksamhet hos PC och Mac men planerar även expandera till Android och andra enheter i framtiden.

Det senaste från Game Awards
Under natten till fredag gick årets upplaga av The Game Awards av stapeln. Geoff Keighley och hans flitiga arbetslag bjöd på en imponerande show med nya trailers, utmärkelser och häftiga musikframträdanden. Om du har tid bör du definitivt se galan i sin helhet (se klippet nedan). De största rubrikerna från kvällen inkluderade utöver diverse utmärkelser (där God of War såväl som Red Dead Redemption II får ses som de stora vinnarna) en rad häftiga trailers. Vi fick en titt på det senaste från Obsidian Entertainment i form av The Outer Worlds, ett rollspel i förstapersonsvy som lägger mycket vikt vid spelarens val. Vi bjöds dessutom på avslöjandet av bland andra Crash Team Racing Nitro-FueledMortal Kombat 11, Far Cry New Dawn såväl som en liten smygtitt på nästa Dragon Age. Du kan se trailers för alla dessa och många fler här.

Guacamelee! 2 – 10 december
Det kritikerrosade metroidvania-äventyret kommer till Nintendo Switch.

GRIS – 13 december
En väldigt personlig berättelse i en förtjusande spelvärld. Släpps till Nintendo Switch och PC.

Omensight: Definitive Edition – 13 december
Res genom tiden för att förhindra världens undergång i denna definitiva utgåvan. Släpps till Nintendo Switch.

LÄS VÅR RECENSION: Omensight

RollerCoaster Adventures – 13 december
Bygg spektakulära nöjesfält och berg- och dalbanor med plötsliga slut. Släpps till Nintendo Switch.

Borderlands 2 – 14 december
Kom närmare Pandoras farofyllda miljöer än någonsin tidigare. Släpps till Playstation VR.

Below – 14 december
Efter en fem år lång utveckling är det äntligen dags att ta sig an The Isle. Släpps till Xbox One och PC.

Veckans påskägg
I veckan släpptes det kaotiska Just Cause 4. Och medan det varit relativt tyst kring spelet överlag har vi lyckats hitta ett så kallat påskägg av absolut högsta klass. Det är nämligen så att en av spelets byggnader låter dig ta en paus från alla explosioner och uppleva en väldigt känd musikvideo. Ta en titt!

https://twitter.com/idlesloth1984/status/1070332380907474944

Veckans Far Cry
Under årets Game Awards presenterades nästa Far Cry-upplevelse för världen. Denna utgåva går under namnet Far Cry New Dawn och kommer utspela sig några år efter en förödande kärnvapenattack. Men vi som kan vår Ubisoft vet ju att en aspekt av spelserien som inte kommer ha jämnats med marken.

Veckans kompis
Vi har hört många skräckhistorier från Red Dead Online där spelare blivit fastbundna och släpade genom närmaste stad (inte för att jag håller på med något sådant). Därför känns det även viktigt att lyfta vänskapliga ögonblick från spelet. Klippet nedan visar en dramatisk räddningsaktion som får ett lyckligt slut.

Veckans crossover
Game Awards innehöll allt från nya trailers till dramatiska prisutdelningar. Men något av det mest iögonfallande skedde redan i galans inledning när huvudrepresentanter från de tre stora konsolföretagen stod på scen för att tillsammans hylla industrin vi alla älskar.

Veckans spelmusik
År 2018 har varit ett helt makalöst spelår. En annan aspekt som också levererat på en oerhört hög nivå är musiken i årets bästa spel. Innan utmärkelsen för årets bästa spel skulle delas ut under årets Game Awards passade orkestern på att framföra ett medley för att hylla just spelens musikaliska teman.

https://www.youtube.com/watch?v=lx8aRwCpttc

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM: Vi sparkar liv i Instagram

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan. Tack för att du tog dig tid.

Checkpoint!