Det är en ovanlig tid i allmänhet och en ovanlig E3-tid i synnerhet, men trots det kvarstår den massiva nyhetsmängden som diverse utgivare och utvecklare kastar ur sig i takt med junivindens efterlängtade ankomst. När en av årets största nyhetshändelser dessutom infaller på en söndagkväll är det givetvis orimligt att vänta till nästkommande ordinarie söndags-Checkpoint för att sammanfatta alla trailers, lanseringsdatum och avslöjanden från årets Xbox & Bethesda Games Showcase. Därför hoppas jag att du satt på måndagskaffet och är redo för årets första (och troligtvis enda) måndags-Checkpoint. Då åker vi.

Bild

Hela kalaset började med en gameplay-premiär för Arkane Austins vampyr-skjutare Redfall. Spelet släpps till Xbox och PC under 2023 och åker direkt in i Game Pass-biblioteket för bägge plattormarna.

Därefter var det dags för en ny och efterlängtad titt på Hollow Knight: Silksong. Spelet kommer dessutom ingå i Xbox Game Pass i samma veva som det lanseras, exakt när det kommer ske är dock fortfarande väldigt oklart. Vi kan likväl vara rätt säkra på att Silksong släpps inom 12 månader eftersom så uppgavs vara fallet för alla spel som visades upp under kvällen.

Från samma hjärna som gav dig Rick & Morty kommer High On Life, ett FPS där dina vapen också är knasiga karaktärer i berättelsen. Spelet släpps i oktober och hamnar även det direkt på Xbox Game Pass.

Vidare fick vi veta att Riot Games har bestämt sig för att skicka sina största titlar för PC och mobil till Game Pass.

A Plague Tale: Requiem, uppföljaren till det omtyckta A Plague Tale: Innocence, dök upp med en ny gameplay-trailer samt ett väldigt diffust lanseringsfönster i form av 2022. När nu halva året snart har gått börjar det verkligen bli dags för ett mer konkret datum.

Därefter var det dags för brum-brum i form av det visuellt imponerande Forza Motorsport, den senaste delen i den anrika bilsimulatorn. Här fick vi både en snabb trailer såväl som en längre och mer teknisk gameplay-genomgång.

Microsoft Flight Simulator susade in på scenen en sväng med sin kommande 40th Anniversary-version. Dessutom fick vi veta att ett skepp från självaste Halo Infinite finns att hämta till spelet redan nu för alla Game Pass-prenumeranter.

Overwatch 2 dök upp och har sedan vi såg det sist gått och blivit free-to-play. Spelet släpps via early access den 4 oktober.

Världen har fått sig ännu en Civilisation-konkurrent i form av Ara: History Untold. Spelet har inget lanseringsdatum men kommer likväl ingå i PC Game Pass när det släpps.

The Elder Scrolls Online fick ännu en trailer för sin kommer High Isle-expansion som släpps till konsoler den 21 juni.

Även Fallout 76 har nytt innehåll på ingång i form av Expeditions: The Pitt som släpps någon gång i september.

Forza Horizon 5 dök även det upp en snabbis med en färgsprakande Hot Wheels-expansion som släpps den 19 juli.

ARK 2 är fortfarande under utveckling, något vi påmindes om tack vare en ny trailer. Spelet släpps någon gång under 2023.

Scorn har visst blivit ännu köttigare sen vi såg det senast och planeras lanseras den 21 oktober till Xbox Series X/S.

Efter det var det dags för utvecklarna av Ashen att visa upp en första gameplay-video för sitt kommande spel Flintock: The Siege of Dawn. Spelet släpps tidigt under 2023.

Minecraft fortsätter utforska olika genrer och den här gången har det blivit dags för strategisk action genom det kommande Minecraft Legends. Spelet släpps under 2023 till PC och Xbox.

Lightyear Frontier bjuder in till ditt nya liv på en oerhört vacker planet med start våren 2023.

Årets gulligaste roguelite heter Gunfire Reborn och släpps till Xbox Series X/S och PC i oktober.

Ta på dig din finaste detektivkeps och häng med på omtumlande äventyr i The Last Case of Benedict Fox. Spelet släpps våren 2023.

Det minst sagt interaktiva dramat As Dusk Falls kan spelas av upp till åtta spelare samtidigt och släpps redan den 19 juli till Xbox, PC och molnet.

Det bokstavligt talat sylvassa battle royale-äventyret Naraka: Bladepoint kommer till Xbox Series X/S och PC den 23 juni. Precis som väldigt många av gårdagens uppvisningar ingår spelet i Xbox Game Pass vid lansering.

Kvällens minsta spelnyhet kom definitivt i form av Grounded som snart äntligen släpps i sin fullversion, närmare bestämt i september.

Ett intensivt smygarspel under namnet Ereban: Shadow Legacy avslöjades och blir debutspelet från utvecklarna Baby Robot Games.

Obsidian hade mer att visa upp och denna gången handlade det om Pentiment, en narrativ resa med ingen mindre än Josh Sawyer bakom rodret.

Nu var det dags för inget mindre än Diablo IV att kliva in i rampljuset. Först för att avslöja spelets Necromancer-klass och därefter för att visa upp en rejäl gameplay-trailer. Spelet släpps under 2023.

Efter det kunde vi njuta av den charmigaste spelreklamen någonsin som därmed gör att vem som helst blir lite sugen på att hoppa in i sjunde säsongen av Sea of Thieves.

Från skaparna av Echo Generation kommer Ravenlok, ett actionpackat sagoboksäventyr. Spelet släpps under 2023.

Från Jeppe Carlsen, en av de stora hjärnorna bakom Limbo och Inside, kommer Cocoon. Spelet släpps till Xbox under 2023.

Därefter fick ta en titt på Wo Long: Fallen Dynasty från självaste Team Ninja. Spelet släpps under 2023.

Äntligen hände det som den vokala minoriteten bönat och bett om under en lång stund. En hel rad med Persona-spel är påväg till Xbox och Xbox Game Pass. Närmare bestämt handlar det om Persona 3 Portable, Persona 4 Golden och Persona 5 Royal. Först ut är Persona 5 Royal som släpps till Xbox och PC den 21 oktober.

Kvällens stora avslöjande som helt saknade både titel, trailer och lanseringsdatum kom via ingen mindre än Hideo Kojima som genom ett snabbt videomeddelande förklarade att han och Xbox inlett ett projekt tillsammans. Den enda informationen vi fick om spelet var att det kommer använda sig av Microsofts toppmoderna molnteknologi.

Sist men inte minst var det dags för spelet som alla väntat på att få se. Med hjälp av en omfattande gameplay-genom vet vi nu en hel del mer om det efterlängtade Starfield, samtidigt väcktes nästan lika många nya frågor om spelets ambitiösa storlek och tillhörande spelsystem. Starfield släpps till Xbox och PC under 2023.

Det var allt för denna gången. Kommer Checkpoint-specialen återvända under sommaren? Det är helt och hållet upp till speljättarna världen över. Tills nästa gång, och glöm inte att spara.