Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar den gångna spelveckans största händelser och rubriker innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr.

En första rå gameplay-titt på The Callisto Protocol
Geoff Keighleys sommar-kickoff har kommit och gått, som tur är lämnade den kvar ett helt gäng med intressanta trailers och avslöjanden. Först och främst fick vi ta en ny titt på gameplay från Dead Space-inspirerade The Callisto Protocol. Spelet verkar definitivt inte vara till för personer med känslig mage, eller dåligt skräck-psyke, eller båda. Med det sagt kommer undertecknad ha väldigt svårt att låta bli när spelet släpps till Playstation, Xbox och PC den 2 december. Videon ser du här nedan.

Sju explosiva minuter från Call of Duty: Modern Warfare 2
För en oinsatt ser ett nytt Call of Duty nästan alltid ut som just ett nytt Call of Duty, och inte mycket mer än så. Trots det fick det kommande Call of Duty: Modern Warfare 2 (ej att förväxla med 2009 års spel med samma namn) gott om rampljus under veckans Summer Game Fest-show. Under mer än sju minuter får vi hänga med det gamla gänget på ett intensivt uppdrag på en mexikansk oljerigg. Förhoppnings kan era vältränade Call of Duty-ögon ser fler nyheter än oss oerfarna, och av just den anledningen hittar ni hela klippet här nedan. Spelet släpps till PC och konsoler den 28 oktober.

The Last of Us-remake officiellt avslöjad och släpps i september
Med tanke på läckorna som dök upp strax innan avsparken för Summer Game Fest var det ingen större överraskning att Sonys egna Naughty Dog skulle dyka upp på Geoffs LED-dränkta scen under torsdagkvällen. Först och främst bekräftade studiochefen Neil Druckmann vad vi alla redan kunnat läsa, nämligen att en tillpiffad nyversion av The Last of Us (nu med titeln The Last of Us Part I) är på ingång och släpps till Playstation 5 redan den 2 september i år. Spelet kommer säljas till samma pris som Sonys andra nya Playstation 5-titlar, det vill säga närmare 700 kronor. Du hittar avtäckningstrailern för spelet här nedan.

För den som är nyfiken på hur nyversionen skiljer sig från remaster-tappningen från 2014 finns det ett helt gäng med jämförande videos att ta del av. Druckmann själv avslöjade att de inte filmat in några nya scener med spelets huvudrollsinnehavare Troy Baker och Ashley Johnson, däremot har Naughty Dog kunnat utnyttja de redan inspelade scenerna på ett mer omfattande vis för att få ut mer uttryck och känslor från sina stjärnor.

Förutom The Last of Us Part I meddelade även Druckmann att Naughty Dog har ett omfattande och fristående multiplayer-äventyr i samma spelvärld som The Last of Us under utveckling. Spelet kommer utspela sig i en annan del av USA än Joel och Ellies berättelse, och av spelets för tillfället enda koncept-bild att döma verkar det handla om självaste San Francisco. Druckmann lovar att vi kommer få höra mer om spelet nästa år, tills dess får vi vila ögonen på bilden nedan.

Sist men inte minst var det dags för en snabb uppdatering gällande den kommande HBO-serien med Pedro Pascal och Bella Ramsay i rollerna som Joel respektive Ellie. Förutom en sprillans ny bild från The Last of Us-serien (som ni ser här nedan) avslöjade även Troy Baker och Ashley Johnson att de har varsin roll i TV-serien, i vilken omfattning eller vilka karaktärer det rör sig om fick vi dock inte veta. The Last of Us väntas ha premiär på HBO under 2023.

Det bästa av resten från veckans Summer Game Fest-showcase
Jag skulle kunna fortsätta skriva stycken och varje spel som visades upp under årets Summer Game Fest-show, men då hade ni inte varit färdiglästa förrän nästa års sommarfest. Jag kan dock meddela att ett nytt Aliens-spel med undertiteln Dark Descent avslöjades och släpps 2023, att Flashback 2 är på gång 30 år efter originalet, att Troy Baker och Roger Clark har huvudrollerna i den kommande rymd-thrillern Fort Solis, att Goat Simulator 3 (en direkt uppföljare till det första spelet i serien) släpps i höst och att Layers of Fears (nästa projekt från The Medium-studion Bloober Team) släpps under 2023. Dessutom fick vi se ett gäng intressanta indie-titlar som det läckra Highwater, det Truman Show-likanande American Arcadia och det neondränkta Midnight Fight Express. Du ser alla dessa spel och många fler i det nästa tre timmar långa programmet här nedan.

Guldkornen från årets Devolver Digital-show
Även Devolver Digital körde sin traditionella spelshow i veckan som det här året gick under namnet Devolver Marketing Countdown to Marketing. Mellan all satir fick det dock plats en hel del riktigt häftiga spel som exempelvis Anger Foot, ett actionspel där dina dödliga fötter är ditt främsta vapen. Vidare fick vi se The Plucky Squire, ett ruggigt läckert spel om en sagoboks-hjälte som ger sig ut på äventyr i den riktiga världen och på så vis hoppar friskt mellan 2D- och 3D-uppdrag. The Plucky Squire släpps till PC och konsoler under 2023. Dessutom fick vi veta att Cult of the Lamb släpps den 11 augusti (ett demo finns dessutom uppe på Steam just nu) till konsoler och PC. Avslutningsvis dök det fantasy-betonade skateboarding-spelet Skate Story upp som numera är ett Devolver-spel och planeras lanseras under 2023. Du hittar Devolver-showen i sin helhet här nedan.

Saudiarabiens statliga investeringsfond köper andel i Embracer Group
Saudiarabiens aningen kontroversiella Public Investment Fund fortsätter handla spritt över spelvärlden. PIF äger sedan tidigare små andelar i bland andra EA, Take Two, Capcom och Activision Blizzard och har nu även skaffat sig 8,1 procent av andelarna i det evigt växande Embracer Group. Dessutom kommer PIF få 5,4 procent av rösterna i företaget. Investeringen sköts av Public Investment Funds dotterföretag Savvy Gaming Group. Detta rapporterar Eurogamer. Saudiarabiens fortsatta inblandning och inflytande i spelvärlden är iögonfallande och oroväckande med tanke på landets minst sagt tveksamma mänskliga rättigheter och absurda lagar.

LÄS MER: Vampire: The Masquerade – Swansong

Lovande Evil West släpps i september
Det demoniska cowboy-spelet från den polska spelstudion Flying Wild Hogs har länge funnits på radarn för undertecknad, och nu har det äntligen ett fast lanseringsdatum. Spelet, som låter dig tackla alla möjliga blodtörstiga monster med explosiva strider själv eller med en vän, släpps nu till Playstation 4, Playstation 5, Xbox One, Xbox Series X/S och PC den 20 september. Informationen kommer via en ny trailer för spelet som du givetvis hittar här under.

En Xbox-app är påväg till din Samsung-TV
Först ikväll är det dags för årets Xbox & Bethesda Games Showcase, det verkar dock inte ha hindrat Xbox från att skicka ut ett helt gäng intressanta nyheter innan den efterlängtade showen. Mest noterbart är att en Xbox-app som tillåter molnspelande är påväg till nya Samsung-apparater. Appen innebär att personer med sprillans nya Smart TV-apparater från Samsung kan uppleva hela Xbox Game Pass-biblioteket (eller Fortnite om du saknar prenumeration) direkt via sin TV utan att behöva koppla in någon konsol. Appen släpps den 30 juni. Dessutom planerar Xbox att låta Game Pass Ultimate-prenumeranter spela utvalda spel de köpt utanför Game Pass-biblioteket, detta väntas ske senare i år. Vidare avslöjades Project Mooncraft, ett program som kommer ge Game Pass-prenumeranter tillgång till demoversioner av utvalda kommande spel. Läs mer om dessa och alla andra nyheter via Xbox Wire.

E3 ser ut att återvända nästa år
Även om vi just nu befinner oss i någon form av E3-bubbla känns det inte riktigt som det brukar. Mest beror väl detta på att självaste E3 inte äger rum som vanligt i år, men det verkar det bli ändring på till nästa sommar. Informationen kommer via en intervju som Washington Post gjort med ESA-chefen Stan Pierre-Louis som menar att E3 kommer återvända 2023 med ett digitalt såväl som ett fysiskt evenemang. Pierre-Louis menar att det fortfarande finns ett behov för en fysisk träff samtidigt som den digitala räckvidden är nödvändig. I E3:s frånvaro har den evigt upplyftande Geoff Keighley hoppat in med sin egen sommarfest. Frågan är om Keighley kommer släppa taget om spelsommaren när han väl greppat tag i den?

Veckans spåkula
I skrivande stund återstår det bara några timmar tills det äntligen är dags för årets stora Xbox- och Bethesda-show. Något av det allra roligaste med dessa evenemang är tveklöst tiden som leder fram till showtime med alla galna förutsägelser och påstådda läckor. Personligen önskar jag inget hellre än att namnet Fallout nämns minst en gång under kvällen, fast kanske inte riktigt likt bilden nedan.

Veckans throwback
Vi har nått en tid då relativt nya grejer både anses vara och känns nostalgiska och gamla. Precis så är fallet med det flashiga flipperspelet som introducerades i och med Windows XP. Där och då var minst sagt ett rejält kliv upp från gamla Harpan. Nu är det mest en angenäm anledning att ta en tur längs minnenas allé.

Veckans Katamari
Diskussionen gällande realistisk kontra stiliserad grafik i spel är lika ihärdig som den är uttjatad. Det enkla svaret är att vissa spel fungerar mycket bättre med det ena medan andra spel behöver det andra. Ett spel som däremot absolut inte bör anamma den realistiska grafiken är Katamari-serien. Aldrig, under några omständigheter, nej tack.

LYSSNA PÅ VÅRA PODDAR: Spelspecifikt 17: Speligt idéfiske

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser för kommande upplagor via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan, och glöm nu inte att spara.