Under vanliga omständigheter kan det vara kämpigt att hålla koll på alla presskonferenser och evenemang som äger rum under E3-perioden. Nu när årets mässa sker helt digitalt blir det ytterligare lite krångligare eftersom de respektive utgivarna inte längre behöver trängas inom samma lokaler eller tajta tidsram. Detta innebär alltså mer flexibilitet för diverse shower, vilket också betyder att årets E3-schema blivit aningen plottrigt och utdraget. Därför är det tur ni hittat hit.

I vår stora guide för E3 2021 har vi listat allt som kan vara värt att hålla ett öga på under sommaren och dessutom berättat när du behöver boka TV-apparaten hemma för att följa mässans alla avslöjanden. Som om inte detta vore nog har vi också gett er en kort analys om vad vi bör vänta oss från de olika utställarna och vilka förhoppningar som är rimliga. Förutom ett späckat E3-schema innehåller även juni månad mängder med intressanta spelhändelser som äger rum utanför mässans ramar. Vi har såklart listat även dessa i kronologisk ordning.

Guiden kommer uppdateras löpande under månaden med nya hålltider samt arkiverade sändningar när varje presskonferens och program ägt rum.

Återvänder Cyber-Keanu i år?

Guerilla Collective 2

När?
Den 5 respektive 12 juni klockan 17:00.

Vad kan vi vänta oss?
Guerrilla Collective kör på för andra året i rad och bjuder på två lördagar fulla med nya spelupplevelser. Även om förra året mestadels bjöd på indie-spel finns här även en chans för större avslöjanden, förra året fick exempelvis en trailer för Baldur’s Gate 3. Annars kan ni mest vänta er nya spel som ni inte ens visste existerade, men som likväl kan vara intressanta och värda er uppmärksamhet.

Netflix Geeked Week

När?
Den 7-11 juni.

Vad kan vi vänta oss?
Det är väl på gränsen att Netflix Geeked Week kvalificerar sig in på listan, men streamingjätten verkar faktiskt ha en hel del spelrelaterade avslöjanden på ingång. Ska vi analysera evenemangets reklambild kan vi vänta oss nyheter om TV-serierna The Witcher, The Cuphead Show och Resident Evil såväl som något så fängslande som ”gaming”. Kanske ska Netflix ge sig in i spelindustrin på riktigt? Eller handlar det om fler interaktiva filmer och serier? Det vet vi snart.

Playdate Update

När?
Den 8 juni klockan 18:00.

Vad kan vi vänta oss?
Playdate är en fullständigt bedårande handhållen spelmaskin med en vev (!) på sidan. Programmet kommer behandla konsolens kommande spel, detaljer om förhandsbokning och såklart några överraskningar. Kan den nya informationen om hur maskinen kan förhandsbokas också innebära att vi får ett lanseringsdatum?

Battlefield Reveal

När?
Den 9 juni klockan 17:00.

Vad kan vi vänta oss?
Chokerande nog en trailer för nästa spel i Battlefield-serien. EA Play Live äger rum den 22 juli och spelet kommer säkerligen ha en stor roll även där, därför bör vi inte vänta oss mycket mer än en kort trailer här. Det mesta pekar på att nästa Battlefield återvänder till den moderna delen av tidslinjen efter att ha besökt första respektive andra världskriget i de två senaste titlarna.

Summer Game Fest: Kickoff Live

När?
Den 10 juni klockan 20:00.

Vad kan vi vänta oss?
En spektakulär live-show full av världspremiärer och framträdande från självaste Weezer, åtminstone om vi ska tro på värden Geoff Keighley. Föreställningen blir startskottet för Keighleys egna Summer Game Fest där flera av presskonferenserna vi redan listat och kommer lista nedan ingår. Jag vet inte riktigt vad jag hoppas på för spelavslöjanden under kvällen, men så länge Weezer drar av ”My Name is Jonas” kommer jag vara nöjd. Vi vet dessutom att Gearbox och 2K kommer avslöja ett helt nytt spel under showen.

Koch Primetime Gaming Stream

När?
Den 11 juni klockan 21:00.

Vad kan vi vänta oss?
Förutom en massa pinsamma felsägningar från amerikanska spelexperter känns det för stunden ganska osäkert. Min första gissning hade varit nyheter om spelserier som Saints RowDead Island, Metro och Timesplitters, men självaste Deep Silver har på förhand fastställt att dessa serier inte kommer medverka vid Koch-eventet. Kanske får vi se mer från rymdskjutaren Chorus (ni vet det där spelet vars trailer fick oss tro att det egentligen hette Chorvs), i övrigt är den här tillställning rätt så svårtippad på förhand.

IGN Expo

När?
Den 11 juni klockan 22:00.

Vad kan vi vänta oss?
Ännu en speltidning som vill vara med i showcase-klubben. Det mest noterbara här är väl att programmet kommer inkludera längre trailers från några av världspremiärerna som dök upp under Summer Game Fest: Kickoff Live. Så hittar du något spännande där kan det vara värt att hålla ett öga på IGN Expo också. Givetvis kommer det även bjudas på en del nya spel och trailers, men vi tror väl inte det blir några vidare skrällar.

Wholesome Direct

När?
Den 12 juni klockan 19:00.

Vad kan vi vänta oss?
Mängder med mysiga och helylle indie-spel där flera av dem dessutom ser ut att släppas samma dag som programmet. Presentationen ser ut att bli en behaglig mellanlandning mellan alla massiva AAA-projekt.

Ubisoft

När?
Den 12 juni klockan 21:00.

Vad kan vi vänta oss?
Den mest uppenbara deltagaren här är definitivt Far Cry 6 som ser ut att vara Ubisofts stora höstspel, eller åtminstone ett av dem. Ubisoft stoltserade trots allt med hela tre storspel under hösten och vintern 2020. Spel som Ubisoft själva bekräftat kommer medverka är Rainbow Six Quranatine (som nu bytt namn), Riders RepublicAssassin’s Creed Valhalla och Rainbow Six Siege. Utgivaren har även ett helt gäng med spel som antingen inte fått ett lanseringsdatum ännu eller som blivit av med det. Jag pratar om bland annat Skull & Bones och Prince of Persia: Sands of Time Remake. Vidare vet vi att Malmö-baserade Division-studion Massive Entertainment arbetar med både ett Star Wars-projekt och ett Avatar-spel, kanske får vi uppdateringar kring något av dessa? Och kanske är det äntligen dags för nyheter om Beyond Good & Evil 2? En återkomst för Splinter Cell vågar jag knappt nämna längre, men det vore såklart också trevligt. Med andra ord har vi en show med stor potential, även om det såklart är klokt att hålla förväntningar i schack.

Devolver Digital

När?
Den 12 juni klockan 22:30.

Vad kan vi vänta oss?
I princip vad som helst, med tanke på vilka vi talar om. Devolver har under åren bjudit in till en minst sagt egendomlig presskonferens där mörk humor blandats med nyheter om deras nyaste projekt, och snart är det dags igen. I ett Twitter-inlägg med budskapet ”The future begins again on June 12” har utgivarna även bifogat bilden ni ser nedan. Presskonferensen bekräftades kort därefter vara en del av Summer Game Fest. Kvinnan på bilden är huvudrollsinnehavaren i tidigare shower och ser ut att återvända än en gång. Vad som dock är mer intressant är texten vi hittar på lådorna uppe i bildens högra hörn. Efter mycket zoomande och kisande lyckas vi nämligen urskilja orden ”Hotline Miami 3”. Kan ett avslöjande från svenska Dennaton Games vara på ingång?

Gearbox

När?
Den 12 juni klockan 23:00.

Vad kan vi vänta oss?
En presskonferens från Borderlands-företaget Gearbox är inget traditionellt E3-inslag, men det är precis vad som står med på årets schema. Vilka spel vi kommer få se är dock svårare att förutse. Gearbox är så starkt förknippade med Borderlands, så den serien bör såklart medverka i programmet på något sätt. Kanske blir det något om den kommande filmen? I övrigt har de nyligen agerat utgivare för Godfall, en av lanseringstitlarna för Playstation 5. Spelet gjorde inte mycket väsen av sig när det kom ut, men kanske har det något nytt innehåll (eller till och med en uppföljare) under produktion. Här är det definitivt dukat för oväntade inslag och överraskningar.

Xbox och Bethesda

När?
Den 13 juni klockan 19:00

Vad kan vi vänta oss?
Precis som att showen stoltserar med två stora namn kommer agendan innehålla två kommande storspel från vardera företag: Halo Infinite från Xbox och Starfield från Bethesda. Det sistnämnda är nästa äventyr från Bethesda Game Studios (The Elder Scrolls V: Skyrim, Fallout 4) och i nuläget vet vi i princip ingenting om det spelet, mer än att det tar plats ute i rymden. Halo Infinite åkte på ett stort bakslag sist det visades upp, hur ser spelet ut nu? De både spelen kommer troligtvis även få varsitt lanseringsdatum där Halo Infinite sägs komma ut i slutet av året medan Starfield just nu ryktas släppas under 2022. I övrigt finns det larvigt många studios, spel och spelserier som kan tänkas dyka upp här. Fable från Playground Games, Hellblade II från Ninja Theory, Perfect Dark från The Iniative och Indiana Jones från MachineGames är bara några titlar som kan tänkas dyka upp. Dessutom vet vi att Obsidian har flertalet projekt i rullning, där börjar det snart bli dags att visa upp något nytt. Eller varför inte en ny trailer för deras actionrollspel Avowed? Dessutom har det snackats rätt friskt om att Psychonauts 2 från Double Fine ska släppas i direkt anslutning till presskonferensen. Ni hör ju att det här är en show med enorm potential och nästintill ännu högre förväntningar.

https://www.youtube.com/watch?v=1YnVzOA2wNs

Square Enix

När?
Den 13 juni klockan 21:15.

Vad kan vi vänta oss?
Babylon’s Fall, Life is Strange: True Colors, Marvel’s Avengers samt ett helt nytt projekt från Tomb Raider-studion Eidos-Montréal är saker som Square Enix själva redan avslöjat. Ryktet säger att Eidos-Montréal arbetar med ett Guardians of the Galaxy-spel, så det kan mycket väl vara det som kommer visas upp. I övrigt finns det alltid en förhoppning om mer detaljer gällande Final Fantasy XVI och det magiska actionrollspelet Forspoken. Dessutom håller jag alla tummar och tår för att den fruktansvärda arbetstiteln Project Triangle Strategy får sig ett ordentligt namn.

Back 4 Blood Showcase

När?
Den 13 juni klockan 23:00.

Vad kan vi vänta oss?
En djupdykning i det kommande Back 4 Blood, spelet som är en klockren uppföljare till Left 4 Dead i allt förutom namnet. Presentationen är en del av Summer Game Fest.

PC Gaming Show och The Future Games Show

När?
PC Gaming Show startar den 13 juni klockan 23:30. The Future Games Show drar igång den 14 juni klockan 01:00.

Vad kan vi vänta oss?
Två speltidningar som slängt ihop varsin showcase. PC Gaming Show brukar bjuda på ett gediget program helt dedikerat till er PC-spelare. När Future Games Show hade premiär förra året blev även det en måttligt underhållande sittning även om showen knappast bjöd på några vidare smällkarameller. Har kan vi med andra ord vänta oss två trevliga sändningar, men räkna in med att flyga upp ur soffan av några galna avslöjanden.

Limited Run Games Showcase

När?
Den 14 juni klockan 22:00.

Vad kan vi vänta oss?
Limited Run är experter på att plocka fram läckra fysiska utgåvor av populära och för det mesta digitala spel. Är du med andra ord en person som gillar att visa upp vackra spelomslag i ditt hem är detta definitivt ett program för dig. Bäst att fråga plånboken om lov först bara.

Capcom

När?
Den 14 juni klockan 23:30.

Vad kan vi vänta oss?
Förutom spelen som Capcom redan listat här nedan finns det definitivt ett par titlar som är värda att hålla utkik efter. Bland annat så får vi anta att en remake av Resident Evil 4 är under utveckling, kanske finns det något att visa där. Om ni dessutom kommer ihåg den där läckan från i fjol med Capcoms hela lanseringsschema till och med 2024 så minns ni även att ett visst Dragons Dogma 2 stod listat under 2022. Om så fortfarande är fallet (och det är fullt möjligt att pandemin kastat runt flertalet lanseringsfönster) bör spelet åtminstone avslöjas i sommar.

Nintendo

När?
Den 15 juni klockan 18:00.

Vad kan vi vänta oss?
Förväntningarna inför Xbox- och Bethesda-showen är stora, men de är ingenting jämfört med alla önskningar och förhoppningar som kretsar kring Nintendos E3-special. Under en 40 minuter lång Direct kommer speljätten fokusera enbart på kommande Nintendo Switch-titlar som för det allra mesta släpps redan i år. De två största nyhetsönskningarna bland fansen här verkar vara The Legend of Zelda: Breath of the Wild 2 (högst sannolikt) och såklart Metroid Prime 4 (högst osannolikt). Personligen kommer jag aldrig sluta hoppas på ett nytt Mario Strikers. Efter programmet börjar även en tre timmar lång Nintendo Treehouse Live där flera av spelen som just visats upp får både utökade spelklipp och fler detaljer.

Showerna och presskonferenserna jag listat ovan är de som ser ut att göra mest väsen av sig under E3 2021, men mässan kommer dessutom bjuda på blandade presentationer, avslöjanden och sessioner från GamesBeat, Warner Bros. Games, Back4Blood, 24 Entertainment, Take-Two Interactive, Mythical Games, Freedom Games, Razer, Verizon, Intellivision, VENN, Bandai Namco, Yooreka Games och GameSpot. Exakt när dessa namn väntas dyka upp såväl som det övergripande schemat till årets E3 hittar du här.