För nära exakt tio år sen visste min hype inga gränser. Jag var så evinnerligt pepp på att få spana in Diablo 3 efter att ha sett det spelas kort efter release. De spektakulära effekterna, färgerna (yes, jag gillar färger!) och framförallt den tajt belönande gameplay-loopen som ständigt dumpade loot, XP och uppgraderingar på dig i rask takt. Det var ett endorfinbelönande paradis i ettor- och nollor-form.

Jag har aldrig varit ett Diablo-fan. Jag har sett det spelas på vänners datorer men det var aldrig riktigt min grej, men något lockade mig med just Diablo 3. Det kändes mer välkomnande och tillgängligt även för mig som inte hade stor erfarenhet av de tidigare delarna så jag var så jävla redo att hoppa på tåget som skulle ta mig till Hin Håles domäner. Det fanns bara ett problem.

Jag hade en för gammal dator. För en gångs skull var det inget hinder att jag var en Mac-användare MEN det var ett hinder att min Mac Mini då var sju år gammal. Den kunde inte hantera Diablo 3. Det var inte förrän i 2014 som jag införskaffade mig en ny stark iMac men då var det för sent. Hypen hade runnit ur mig.

Jag var så nyfiken på Diablo 3 att jag rentav ville sätta mig på spelcafé och testa det men det dök upp komplikationer där med vill jag minnas. Jag minns inte om det var för dyrt för mig på den tiden eller om de rentav inte hade det vid release men något hindrade mig hursomhelst att spela det. Och ju mer veckorna gick och hur de till slut blev månader så rann peppen ur mig tills jag i princip glömt bort det. Och när det var dags för konsolversionen var det för sent. Hypen var död.

När Diablo 4 gjorde gameplay-debut på Microsoft och Bethesdas streamshow kom de där känslorna sakta tillbaka. Det är något med serien som lockar och pockar på mig. Men framförallt är jag denna gång redo för nästa Diablo. Jag har en Steam Deck men eftersom de även kommer på konsol redan dag 1 så kan jag egentligen välja och vraka mellan vilken plattform jag vill dedikera mig till.

Nästa garanti är Game Pass. Diablo 4 är i dagsläget inte bekräftat för Game Pass och detta beror ju högst sannolikt på att affären mellan Microsoft och Activision inte gått i lås ännu. Man kan ju inte lova för mycket utan garanterade och bestämda överenskommelser. Det kan mycket möjligt vara att affären är en ”done deal” när det vankas lansering och det skulle göra det till ännu mer självklart att jag hade spelat det vid lansering.

Nu får vi se exakt hur det blir på den fronten men 2023 vet jag att i alla fall att jag står redo på perrongen med biljett i hand.