Välkommen till den tolfte delen av En fightingnovis dagbok. Den stora frågan är – kan en riktigt usel fightingspelare efter en massa träning åtminstone bli en halvbra spelare som inte gör bort sig online? I den här delen fortsätter vi svinga våra armar svettiga i ARMS och spelar som ninjastudenten Ninjara!

Torsdagen den 21:e augusti 2019 – Det rätta ögonblicket för en attack

Idag är det nästan bara träning som gäller. Jag bestämt mig för att verkligen sätta grunderna i spelet. Så jag gör träningsövningarna om och om igen, för att den grundläggande mekaniken och den grundläggande taktiken verkligen ska sitta i ryggmärgen. I vilket ögonblick ska jag slå? När ska jag dasha? När ska jag hoppa? Vilket är rätt tillfälle att använda superattacken?

Jag är verkligen bra på att använda superattacken när det passar som minst. Det vill säga när motståndaren bara står där och lätt kan blockera den. Den ska användas när motståndaren redan träffats av ett slag och är oskyddad, eller precis när motståndaren attackerar, för då är motståndaren ofta rätt stillastående och dessutom reflekterar superattacken vanliga attacker.

ARMS är ett föredöme inom fightinggrenren på många sätt och träningsläget är inget undantag. Det är både lärorikt och kul spela en match mot en ständigt hoppande fiende eller en match mot en fiende som har superattacken tillgänglig hela tiden. Nu hänger det bara på mig, och ingen annan, om jag ska bli bättre på det är spelet.

Jag avsluter dagen med att spela ett par matcher. Jag går in i arkadläget och väljer ninjastudenten Ninjara. Hans specialitet är att han kan teleportera sig korta sträcker i luften, vilket är användbart, inte minst då man vill fly undan en superattack. Man kan välja tre armar åt gången åt sin kämpe, och sedan får man viken man vill ha på höger och vänster arm innan varje rond. Jag väljer de armar som jag brukar använda med Min Min för att se hur de passar för Ninjara.

Det börjar dock tufft med den svårbesegrade Mechanica redan i andra matchen. Men det verkar faktiskt som jag lärt mig något av all träning för hon går direkt i backen och sedan blir det seger på seger. Tills jag möter Lola Pop och det tar tvärstopp. Då hennes ban har många skarpa hörn väljer jag de snurrande armarna, men det var nog fel taktik. Men nu är det dags att avsluta. Jag får ta min revansch på henne imorgon!

Grand Finals i Samurai Shodown på EVO 2019

Idag har jag tittat på finalen – eller Grand Finals som det så vackert heter – av  Samurai Showdown. Är du det minsta intresserad av fightingspel rekommenderar jag verkligen att du ska kolla in den här turneringen, för här är det spänning på hög nivå. Jag ska inte spoila något om du inte sett den ännu, men jag kan säga att saker och ting utvecklar sig på ett sätt som man kanske inte hade trott på förhand. Nu blir det Street Fighter V härnäst! Dragon Ball FighterZ och Samuri Shodown i alla ära – det är Street Fighter som är huvudnumret för mig när det kommer till e-sport!

Fredagen den 22:e augusti 2019 – Det magiska ögonblicket när allt faller på plats

Det har blivit mycket träning den här veckan, och än är det inte slut på lärandet. Idag spenderar jag morgonen med att kolla guider på nätet för att lära mig mera om spelet. Jag hittade två lättsamma textguider med massor av intressanta tips för nybörjaren:

Basic Beginner’s Guide to ARMS (Including Some Tips)

ARMS Guide – Strategies and Unlockables

Jag hittade även två video-serier på Youtube med mängder av intressanta tips:

Uppenbarligen gjorde dessa guider nytta för mig, för när jag väl drar igång spelande på eftermiddagen visar det sig att det här är dagen då bitarna till sist faller på plats för mig. Speciella Stunder är en av de roligaste artikelserierna på den här spelsidan, och här kan man verkligen prata om en speciell stund. Bland det skönaste som finns inom TV-spel är ögonblicket när man till sist inser att ”Jaja, det är så det här spelet ska spelas!”

Plötsligt rör jag mig i sidled i rätt ögonblick, och straffar motståndarens feltajmade slag i rätt ögonblick. Kanske är jag fortfarande inte redo att gå online, men nu har jag äntligen fått grepp om hur dataspelarna ska besegras i alla fall.

LÄS MER: En fightingnovis dagbok – Heta nudlar i ARMS

Nej, jag är inte fullärd på något sätt, men jag tar mig igenom resten av arkadläget med Ninjara utan att förlora en enda match. Jag straffar mina motståndare för deras misstag om och om igen. Jag inleder med att få min revansch på Lola Pop för gårdagen, och sedan går allt som av sig självt.

Nu när jag börjat att få grepp om hur spelet fungerar är det väldigt kul att testa hur olika armar fungerar tillsammans, och hur de fungerar mot olika motståndare och på olika banor, och hur de fungerar med mina olika taktiker. Det känns roligt att känna att jag börjar bli bättre på att avgöra när jag ska dra iväg ett slag och när jag inte ska göra det. Och hur jag länkar ihop slagen med hopp och dashar till ett vinnande rörelseschema. Och när jag till och med lyckas med min hit confirm (att snabbt avgöra om en attack träffar eller inte) och får iväg en kort combo är det som om hela himlen öppnar sig.

ARMS är verkligen ett skamligt roligt spel. Varför det här spelet inte har fått mer uppmärksamhet än vad det fått är en artikel för sig själv.

Äntligen Street Fighter V på EVO 2019

Efter att ha tittat på Dragon Ball FighterZ och Samurai Shodown från EVO 2019 är det nu äntligen dags för det som ändå är höjdpunkten för mig – Street Fighter V!

Det är många spelare i topp 8 som jag aldrig ens sett förut. Det är spelare från fem olika länder, vilket känns kul. Det brukar oftast vara typ sex japaner, en amerikan och någon spelare från ett tredje land. De flesta av mina favoriter är således inte med, men den coole japanen Bonchan – även känd som Blondechan på grund av sitt blonderade hår – är med. Han får räknas som favorit då han varit i final i de två senaste storturneringarna innan EVO, och är alltså i topp åtta här igen. Hur ska det här gå?

Nästa avsnitt:

Det här var det sista avsnittet av En fightingnovis dagbok för den här sommaren. Men bara lugn, serien kommer tillbaka i höst! Jag utlovade ju att det skulle bli Dragon Ball FighterZ också den här sommaren, men på grund av omständigheter så har Dragon Ball-spelandet fått stå åt sidan. Men senare i höst kommer det verkligen att blir Dragon Ball FighterZ, och en massa annat fightingrelaterat. Vi ses!