”Inför E3 2019” är en tillfällig artikelserie som kommer ta plats varje lördag fram till dess att E3 2019 inleds. Varje upplaga kommer djupdyka ner i de respektive utgivarna som bekräftat sitt deltagande vid mässan och vi kommer spekulera kring vad de kan tänkas visa upp. Vi passar även på att ta en titt i spåkulan innan vi avrundar varje artikel för att kunna lägga fram några personliga önskningar eller förutsägelser.

För ungefär ett år sedan satt jag på en solig balkong i Växjö och spekulerade, analyserade och gissade gällande årets E3-mässa. Jag radade upp samtliga stora aktörer som bekräftat sitt deltagande vid årets tveklöst största evenemang för spelnyheter och synade vad var och en kunde tänkas visa upp i det sommarvarma Los Angeles. Nu sitter jag här igen på samma balkong, solen skiner fortfarande och jag är förhoppningsvis ett år klokare. E3 2019 närmar sig skrämmande fort och medan mässan inte riktigt väger lika tungt som tidigare år finns där likväl ett gäng högaktuella speljättar att undersöka. Det är dags att återigen sätta igång ryktesmaskinen och röra om i spekulationsgrytan. Och vi börjar med Bethesda.

Innan vi blickar framåt mot årets upptåg ska vi ta en titt i backspegeln. Fjolårets presskonferens från Bethesda präglades såklart av ovissheten kring Fallout 76 samt explosiva framträdanden av såväl Doom Eternal som Rage 2. Jag vill även minnas (eller glömma) några tveksamma musikaliska inslag. Men trots detta kom allt surr som följde konferensen att handla om två andra spel som säkerligen är jobbigt långt borta: Starfield och The Elder Scrolls VI, båda två from Bethesda Game Studios. Två titlar som säkerligen hade berättigat en föreställning på egen hand ett år senare, kruxet är bara det att Bethesda själva bekräftat att inget av dessa monsterspel kommer dyka upp under årets E3. Så vad kan vi då vänta oss?

Vi kan väl börja med Fallout 76. Spelet lanserades i höstas och har sedan dess fått ett betydligt svalare mottagande än vad Bethesda säkerligen hoppats på. Trots detta finns en gedigen vägkarta planerad med expansioner schemalagda för sommaren såväl som för hösten. Vi kan troligen räkna med att dessa expansioner kommer få en del tid på scenen. Dessutom blir jag inte förvånad om Todd Howard själv är den som marknadsför den fortsatta resan för Fallout 76, eftersom det verkar bli årets enda aktuella titel med Bethesda Game Studios namn på omslaget. Då räknar jag faktiskt inte med mobilspelet The Elder Scrolls: Blades som i nuläget genomför öppna beta-tester och vars närvaro på scenen inte heller är någon omöjlighet. Och på tal om The Elder Scrolls kan vi troligen satsa en halv månadslön på att den nya expansionen till The Elder Scrolls Online, som fått namnet Elsweyr, kommer få sig en extra markandsföringsknuff när presentationen sker en knapp vecka efter expansionens lansering. Dessutom blev spelserien överlag hela 25 år gammal under året, så någon slags jubileumsutgåva med de fem första spelen är inte helt osannolikt. Eller är det kanske dags för Morrowind eller Oblivion att få den standardiserade remaster-behandlingen?

KOLLA IN VÅRA ANDRA ARTIKELSERIER: Veckans spelmelodi: Uncharted: Drake’s Fortune – Nate’s Theme

Om vi tittar till fjolårets övriga medverkande titlar kan vi konstatera att Rage 2 kommer vara ute bland folket när Bethesda åker till Los Angeles i juni, men en första trailer för en kommande expansion är såklart ingen omöjlighet. Dessutom är jag övertygad om att Doom Eternal kommer få en del tid i rampljuset tillsammans med ett lanseringsdatum under hösten. Vi har visserligen redan sett en hel del från spelet, men det hindrar säkert inte Bethesda från att behandla det som ett av konferensens huvudnummer. Räkna med åtminstone ett saftigt gameplay-demo och ännu en blodig trailer. Vågar vi till och med tro på någon referens till Google Stadia?

När det gäller nazistmördandet kan vi nog räkna med en lanseringstrailer för det kommande Wolfenstein: Youngblood, spelseriens co-op-äventyr som utspelar sig under 80-talet, såväl som någon ytterligare information om seriens VR-äventyr Cyberpilot. Båda titlarna lanseras redan den 26 juli i år. Det är ganska mycket Wolfenstein, men vi vet även att en ordentlig tredje del i sagan är på tapeten. Det är fullt möjligt att Machinegames passar på att slå tre flugor i en smäll och avslöjar Wolfenstein 3 av bara farten, även om det kanske är mer troligt att man suger på den karamellen ännu ett år.

Vi får inte heller glömma varken Tango Gameworks (The Evil Within) eller Arkane Studios (Dishonored, Prey). Tango lanserade sin senaste titel i The Evil Within 2 under hösten 2017 efter att ha avslöjat spelet bara några månader tidigare. Det är alltså fortfarande något år för tidigt för att studions nuvarande projekt ska kunna tänkas presenteras. Mitt tips är att Tango följer årets presskonferens från TV-soffan hemma i Tokyo. När det gäller Arkane skulle jag inte satsa några pengar på ett nytt avslöjandet här heller. Studions senaste titlar Prey och Dishonored: Death of the Outsider hade båda sin lansering under 2017. Dessutom har studion assisterat ovan nämnda Machinegames under utvecklingen av Wolfenstein: Youngblood, så har sannerligen haft händerna fulla. Min gissning är att det även här dröjer ännu ett år innan studions nästa spel avslöjas.

LÄS VÅRA RECENSIONER: Fallout 76

Sammanfattningsvis kan vi alltså förvänta oss en ganska skjutglad presskonferens från Bethesda. Rage 2 kommer finnas färskt i mångas muskelminne, Doom Eternal antas agera huvudnummer, Wolfenstein: Youngblood samt Cyberpilot lanseras bara någon månad efter mässan och Fallout 76 har en hel del nya tilläggspaket på ingång. Min rädsla är att Bethesda kanske egentligen inte har tillräckligt med innehåll och framförallt överraskningar i sin portfölj för att kunna berättiga en årlig presskonferens, men jag blir mer än gärna överbevisad. Om inget annat verkar utgivaren ha en gedigen arsenal inför 2020.

Kommer Todd Howard kliva ut på Bethesdas scen även i år?


Spåkulan

Under rubriken “Spåkulan” kommer jag lista mina tre mest intressanta, men kanske något mindre sannolika, förutsägelser inför utgivarnas presskonferenser. Ni får mer än gärna kommentera med era egna tankar och förutsägelser i kommentarerna nedan. På så vis kan vi hålla koll på vem som fick flest rätt när presentationen är över. Vi kör!

– Bethesda avslöjar en remaster av The Elder Scrolls IV: Oblivion till Xbox One, Playstation 4 och Nintendo Switch.
– Rage 2 får sin första stora expansion och innehållet lanseras samma dag.

– Doom Eternal får ett lanseringsdatum i form av den 31 oktober.

 

Kommentera gärna dina egna gissningar och konspirationsteorier i kommentarsfältet nedan.