Så var det åter dags för EVO, fightingspelens inofficella VM. Det är en av de största händelserna inom e-sporten, som i år hålls mellan fredagen den 2:a och söndagen den 4:e augusti i Mandalay Bay i Las Vegas. Men har du inte möjlighet att åka till EVO 2019 och bevittna hela härligheten på plats så kan du förstås se alltihopa på EVOs officiella Twitch-kanal.

Med redan i våras, långt innan tävlingarna börjar, så sker en hård och tät strid som nästan diskuteras mer på nätet än själva tävlingarna. Jag pratar om avslöjandet av vilka spel som ska få vara med i huvuduppsättningen och vilket som hamnar utanför. I år var den stora snackisen tveklöst att Super Smash Bros Melee inte får vara med på EVO 2019.

Är man inte insatt i fightingvärlden kan man undra varför ett spel från 2001 borde vara med i tillställningen när alla andra spel på listan är från den andra halvan av 10-talet, men Melee anses av många fortfarande vara det bästa spelet i Smash-serien och är alltjämt ett populärt turneringsspel. De senaste sex åren har spelet varit en del av huvuduppsättningen på EVO, förra året tillsammans med Super Smash Bros for  Wii U. I år är dock de båda spelen borta till förmån för Super Smash Bros Ultimate för Nintendo Switch. 

En annan snackis var att Samurai Shodown och Mortal Kombat 11 kom med trots att de spelen inte ens hade släppts när listan offentliggjordes i februari, medan Dead or Alive 6 inte kom med.

Här är hela listan över spel på årets EVO, efter hur många anmälda spelare de har:

Super Smash Bros Ultimate – 3492
Street Fighter V: Arcade Editon – 1929
Tekken 7 – 1885
Samurai Shodown – 1719
Mortal Kombat 11 – 1567
Dragon Ball FighterZ – 1191
Under Night In-Birth Exe:Late[st] – 1156
Soul Calibur VI – 742
BlazBlue Cross Tag Battle – 640

Vi har två stycken 3D-fighters i form av Tekken 7 och Soul Calibur VI och resten är 2D-fighters. Street Figher brukar vara spelet som har flest deltagare. Förra året blev det dock precis slaget av Dragon Ball FighterZ och i år blir det rejält slaget av Super Smash Bros Ultimate. Förra årets stora succé, Dragon Ball FighterZ, då med 2575 deltagare, har i år sjunkit rejält till 1191 deltagare. Lägger vi ihop alla siffror på listan får vi 14321 spelare allt som allt. Men vissa spelare har ju förstås anmält sig till flera spel, och antalet unika spelare är 9173 deltagare.

Samurai Shodown imponerar med 1719 deltagare. Inte dåligt för ett spel som precis har släppts och som dessutom tillhör en spelserie som varit sovande under en längre tid.

Förutom att komma med i huvuduppsättningen så finns det en annan hedersbetygelse som spelens fans vill uppleva: att spelet kommer med på söndagen. Mest prestige är det förstås att bli det allra sista spelet ut på söndagskvällen. Här är ordningen av spelens finaler för årets nio spel:

Fredag 2 augusti:
Soul Calibur 6

Lördag 3 augusti:
Under Night In-Birth Exe:Late[st]
Dragon Ball FighterZ
Samurai Shodown
Mortal Kombat 11

Söndag 4 augusti:
BlazBlue Cross Tag Battle
Street Fighter V
Tekken 7
Super Smash Bros Ultimate

Street Fighter V brukar gå sist på söndagen. Även i fjol gick man sist, trots att Dragon Ball FighterZ hade fler deltagare. Men i år har man alltså både Tekken 7 och Super Smash Bros Ultimate efter sig.

Det som jag framför allt ser fram emot att titta på är Street Fighter V, som jag ser varje år. I år tänkte jag också försöka se Tekken 7, Super Smash Bros Ultimate, Under Night In-Birth Exe:Late[st] och Dragon Ball FighterZ då det är spel som jag spelar under sommarens stora bloggserie En fightingnovis dagbok. Men även Samurai Shodown och Soul Calibur 6 skulle vara intressant att kolla in. Man behöver inte titta i direktsändning, utan man kan förstås se alltihopa i efterhand på Twitch-kanalen, så jag kommer inte att sitta bänkad framför datorn hela helgen. Det kommer säkerligen att ta mig ett par veckor att kolla igenom allt det här, så jag har massor av spännande e-sport framför mig den kommande tiden. Låt striden börja!

Kommer du att titta på EVO 2019? Vilken turnering ser du mest fram emot?