Nu har jag äntligen kunnat sansa mig efter att Bioware släppte klipp med bakom kulisserna-material av Dragon Age 4 att jag faktiskt kan sätta mig ner och skriva om det. Min kärlek till Biowares fantasy-RPG har varit vida omtalad här på Player 1 så vi behöver inte prata mer här om min osunda fascination för denna fantasy-saga. Bioware har de senaste åren kämpat med monstruöst stora produktioner av massiva spel. Flera av spelen har inte landat i god jord. Ja, jag tittar på er; Anthem och Mass Effect: Andromeda. Inte bara har det gjort oss fantasynördar oroliga för kommande Dragon Age-spel innehållsmässigt, det har också påverkat själva produktionen.

Den första versionen av Dragon Age 4 fick skrotas helt och hållet efter att teamet som jobbade med det kidnappades över till Anthem, följt av att många sedan slutade efter en galen crunch-period och ett svalt kritiker- och community-mottagande. Det teamet fanns helt enkelt inte kvar, så Bioware valde att lägga ner och börja om från början. Det börjar närma sig sex år sedan Dragon Age: Inquisition släpptes, och det vi fick se från Bioware nu var inte en trailer, eller ens en teasertrailer, utan en bakom kulisserna-film. Vi fick se mycket konceptkonst, och en del extremt tidiga byggen i själva motorn, tillsammans med ansiktsmodeller. Den mycket betydelsefulla karaktären Solas med pussmun och höga ögonbryn ger mig fortfarande mardrömmar. Det som man fick se såg bra ut men den som kan en gnutta om mjukvaruutveckling fick ändå en obehaglig klump i magen. Mycket kommer att ändras och jag tycker det ser ut som det finns år kvar av utveckling.

I bästa fall är jag en surkart, men jag skulle gissa på en lansering som tidigast julen 2021. Och då är jag ändå en optimist av rang. Havande sagt det så älskade jag typ allt jag fick se, framför allt bilden på dina kompanjoner i motljus. Det finns hundra roliga Youtube-klipp där man dissekerat varenda bildruta i jakt på information och jag rekommenderar de flesta varmt (och lite extra Jackdaw och Codex Added). Tänk bara på att det är mycket gissningar och vilda spekulationer, och fortfarande en bra bit kvar innan vi är i mål.