Jag står framför publiken och förstärkaren är på. Sorlet av alla människor är nästan öronbedövande och svetten rinner nerför min rygg när lamporna värmer upp scenen. Håret är klistrat mot ansiktet och jag andas som om jag sprungit en mil. Vänsterhanden greppar gitarrhalsen och jag lägger fingrarna på strängarna. Jag är redo och den här gången ska mitt solo vara perfekt. Jag kommer att äga mitt instrument och publiken kommer att vråla mitt namn. Introt går igång.

Jag älskade Guitar Hero och när Rock Band kom så avgudade jag det.

Rockstjärna

Jag ville ha den där kaninen som en tatuering

Musikspelstrenden kom igång på allvar i 2000-talets första hälft med Just Dance, Dance Dance Revolution, Singstar och Guitar Hero som stjärnorna i showen. Dansmattor, mikrofoner och plastgitarrer fanns i folks vardagsrum och blev för oss spelnördar kännetecknet för en riktigt bra fest. Första Guitar Hero-spelet kom 2006 och jag minns fortfarande segerruset när jag klarade ”Freebird” för första gången. Harmonix, samma studio som skapade Guitar Hero gick över till att skapa spelet Rock Band (2007) när man kunde spela fler instrument, bas, trummor och keyboard, och sjunga i ditt eget band när ni gav er ut på turné.

MER OM LJUD: Veckans fråga #29: Vilket är ditt favoritljud i spel?

Det var två av mina favoritsaker, musik och dataspel, som gick ihop i ett sjudundrande partnerskap. Du kunde spela själv, och det var roligt, eller tillsammans med andra, och då var det askul. Du behövde inte kunna spela ett instrument men som en halvdan musiker kan jag säga att det inte var helt fel att ha lite rytm och taktkänsla sedan tidigare. Det förhöjde din känsla av åstadkommande och tillfredställelse och det var det som gjorde att Guitar Hero inte bara slog när det kom, det blev ett fenomen.

Det kom en tvåa, det kom en trea, till både Guitar Hero och Rock Band. Det kom varianter för specifika band. Det kom Lego-varianter. Och sen…så kom ingenting. När jag förra året fick ett rejält sug efter ett par års uppehåll kunde jag inte hitta ett enda spel att köpa. Att hitta instrumenten var nästan helt omöjligt, även på andrahandsmarknaden. Senaste Guitar Hero-spelet kom ut 2015 och är det enda som släppts på Playstation 4 men det går inte att få tag på. Senaste Rock Band kom visserligen ut 2017 men var designat specifikt för VR och anpassat för Occulus Rift och PC. Att det inte gjorts en VR-variant till PS4 känns nästan som tjänstefel, men lämpar sig förstås inte för flerspelarvarianterna, vilket gör att spelen mister lite av sin poäng som ett festligt sällskapsspel.

Vart tog alla musikspel vägen? I en marknad som slukade allt, känns det som genren fastnade i en tråkig trend av att göra mer och mer specifika spel, medan allt publiken ville ha var samma spel, nya låtar, tajtare spelmekanik. Vi ber er, ge oss en ny chans. Låt oss få spela tillsammans med våra vänner, de bästa rocklåtarna som finns. Ge oss ett bra karriärläge, bra spelkontroller och några låtpaket att köpa för specifika band som man älskar lite extra. Reboota hela genren!

Låt oss få bli rockstjärnor på nytt!