Hojta till om du hört denna förut. De sex evighetsstenarna är på rymmen och Thanos vill samla ihop dem alla för att slutföra sina onda planer. Nej, det handlar faktiskt inte om de suveräna filmerna från Marvel Cinematic Universe. I helgen har jag nämligen räddat universum tillsammans ett 30-tal färgglada, superhäftiga hjältar. Det skedde inte med hjälp av grafiska jättebedrifter eller någon gripande handling, istället har vi en överdriven berättelse där allt kan hända, en imponerande mängden hjältar och ett simpelt men likväl beroendeframkallande stridssystem som gör Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order till ett av de absolut roligaste titlarna jag spelat i år.

LÄS FLER RECENSIONER: Pure Mahjong

Berättelsen i Marvel Ultimate Alliance 3 är som sagt inte den mest fängslande jag upplevt. Handlingen går dock hand i hand med känslan av att allt kan hända, den som är så vanligt bland serietidningar. Och visst är det så att känslan infrias sakta men säkert. Alla är med och det allra mesta du kan tänka dig inträffar. Vi börjar smått med ett blygsamt gäng hjältar på ett trångt rymdskepp men har snart utforskat alla möjliga bekanta platser och ansikten. Historien berättas antingen med hjälp av snygga mellansekvenser eller dialoger inuti själva spelet. Den sistnämnda faller tyvärr något platt eftersom spelet inte har någon aning om vem du spelar som. Därför blir alltid din sida av dialogerna väldigt grå, trist, röstlös och inte alls passande för många av spelets hjältar.

Inte ens Thanos kommer undan med att förstöra Deadpools tacofredag.

Det finns verkligen gott om karaktärer att välja på och många av dem har dessutom väldigt bekanta röster. Det tillför verkligen en extra känsla av härlig nördighet. Den uppmärksamme kommer kunna notera bland annat Spider-Man-stjärnorna Yuri Lowenthal och Laura Bailey som Spider-Man respektive Black Widow. Vi hör även veteranen Nolan North som är tillbaka som den karismatiska Deadpool men även Rocket Raccoon. Gemene man kanske inte kommer märka dessa kändisar, men vi insatta kommer definitivt observera detta, och det känns som en nördig liten vink varje gång det händer.

När vi nu betat av det charmiga men bristfälliga berättandet är det dags att dyka in i spelets andra dragplåster. När jag inte är i menyer eller mitt i en mellansekvens är jag ute på slagfältet med fyra noga utvalda superhjältar. Hjältarna är tillräckligt olika för att bjuda upp till en varierande dans medan de är lika nog för att du ska känna dig bekväm med vem du än väljer. Förutom vanliga lätta och tunga attacker kan även varje karaktär genomföra fyra olika specialattacker. Det är här alliansen kommer in i bilden eftersom du kan kombinera dina specialattacker med de andras motsvarigheter för att nå maximal effekt. Rent praktiskt innebär det ett rejält lyft till skadan du delar ut medan explosionen av siffror och explosioner är estetiskt tilltalande.

SPEL DÄR FLER KAN SPELA: Jag prövade vingarna i Sky: Children of the Light

Den andra stora laginsatsen jag stöter på i kriget mot Thanos går under namnet Alliance Extreme. Denna förmågan kräver att samtliga lagmedlemmar har fyllt upp en särskild mätare för att sedan trycka in ett synkat kommando på handkontrollen. Det är en smart funktion att spara till en ovanligt tuff punkt i striden, och om den används vid rätt tillfälle kan den verkligen vända vindarna på slagfältet. Men medan förmågan inleds med serietidningsliknande urklipp av varje karaktär som deltar är det inga nya attacker som används av våra hjältar. Oftast handlar det bara om alla fyra specialattacker som staplats på varandra. Här hade jag gärna sett någon genomtänkt och häftig manöver som verkligen definierar de olika karaktärerna.

Ett av mina absoluta favoritlag.

Striderna i Marvel Ultimate Alliance 3 är roliga och fartfyllda men riskerar bli något enformiga i längden. Därför är det tur att det finns gott om sätt för att uppgradera såväl enskilda hjältar som hela följetåget. Något som verkligen driver äventyret framåt är min önskan att göra mina hjältar ytterligare lite bättre. Själva uppgraderingarna kommer i form av nya specialattacker eller andra förbättringar till hjältarnas diverse attribut. Det är enkla skillnader som likväl gör att jag känner mig lite starkare varje gång. Och eftersom varje nivå jag tar mig an har en förbestämd nivå kommer jag märka en markant skillnad på mina välanvända hjältar jämfört med de mindre inkörda. Dessutom innebär det faktum att du måste ha med hjältar i ditt lag för att kunna förbättra dem upp till en tresiffrig maxnivå att du kommer kunna hålla dig sysselsatt en lång stund efter den huvudsakliga berättelsen tagit slut.

MER OM SUPERHJÄLTAR: Speciella stunder: Batman The Movie och den allt annat än episka slutstriden

När universum är säkert återigen (eller någonstans på vägen) finns det gott om tid för de så kallade Infinity-banorna. Detta är mer eller mindre sektioner av handlingen som du ombeds spela igen fast med nya utmaningar. Besegra en boss under en utsatt tid eller klara en sektion endast genom att använda Hulken. Belöningarna här består av diverse godsaker som exempelvis XP-kuber eller alternativa kostymer till hjältarna. Kostymerna är dock ganska sällsynta och de som finns för tillfället är tyvärr inte superroliga. Förhoppningsvis får vi se fler bidrag med kommande uppdateringar. Infinity är hursomhelst ett roligt sätt att förlänga upplevelsen och en smidig metod för att uppgradera olika hjältar utan att spela om den vanliga handlingen. Däremot är laddningstiderna på tok för långa för att legitimera flera försök när själva banorna är så pass korta.

Även om Marvel Ultimate Alliance 3 låter som ett typiskt flerspelaräventyr går det alldeles utmärkt att spela själv. Men skulle du likväl ha ett gäng superkompisar till ditt förfogande finns mycket kaotisk underhållning att hämta. Visserligen blir du av med kontrollen över kameran när flera spelar samtidigt vilket försvårar några av spelets mer trånga utrymmen. Men samarbetsglädjen och de nördiga skriken fram och tillbaka är väl värda lite kamerastrul. Dessutom gillar jag enkelheten i att lägga till eller ta bort spelare när som helst under spelets gång. Det leder till en spontanitet och anspråkslöshet som spelet vinner mycket på.

Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order ett explosivt, färgglatt och oerhört nördigt åtagande för dig själv eller tillsammans med kompisarna. Det finns tillräckligt med innehåll för att fylla flera bokhyllor och låter oss entusiaster frossa i den härliga nördigheten. Striderna är banala och något enformiga men får ett ytterligare djup tack vare den eviga uppgraderingscykeln hos de olika karaktärerna. Det är ett spel jag kommer bära med mig i Switch-väskan en lång tid framöver och vi ska vara glada att jag kunde slita mig därifrån tillräckligt länge för att skriva en recension.

Men nu får ni ursäkta mig. Captain America, gänget och jag ska ut på nya äventyr.