För något år sen gick spelstudion Spooky Squid ut med en kampanj på Kickstarter för sitt kommande spel Russian Subway Dogs, ett snabbt arkadliknande spel inspirerat av just hundarnas liv i Moskvas tunnelbanesystem. Tyvärr nådde kampanjen aldrig sitt mål, men spelet släpptes ändå, och det tycker jag att vi kan vara glada för. Det är ett härligt litet spel med mycket humor och flörtande med våra fördomar om Ryssland. För visst har vi alltid tänkt oss att det finns arga sill-kastande babusjkor på T-banestationerna i Moskva?

Målet är att skaffa mat och göra kaos, men även att akta sig för alla de faror som kan tänkas finnas på en tunnelbaneperrong som till exempel snömassor, ilskna björnar och vodkadrickande herrar i stora pälsmössor. För att stjäla mat smyger du upp bakom en passagerare och skäller ut dem rejält, men se upp så att ingen annan hund kommer och tar det byte ifrån dig.

Russian Subway Dogs

Pudlarna ska man passa sig för extra noga, de är snabba små rackare som stjäl maten från dig.  Skäller du på en gubbe som bär på vodkaflaskor tappas dom och exploderar när dom faller till marken. Lyckas du få en vodkaflaska att explodera på mat som tappas blir maten grillad (flamberad?) och du får extra poäng. Ett annat trick den duktiga lilla hunden kan göra är att få bort andra hundar genom att få vodkaflaskorna att landa på dom så dom sprängs. Bort med konkurrensen om maten! Ät! Ät! Ät!

LÄS MER:De bästa matnivåerna i spel

Glada kattungar.

Ju längre in i spelet du kommer desto fler tunnelbanestationer och spelbara karaktärer låser du upp. Har du tröttnat på att spela som hund kan du alltid välja att spela som katt eller kanske som tvättbjörn eller rosa drake. Spooky Squid har valt att lägga in s.k. Guest dogs, som dom kallas, från deras tidigare spel men även diverse andra spel där det finns spelbara hundkaraktärer. Vad sägs om att spela som Fidel från Dungeon Rescue eller Rad Shiba från VA11-HA11-A? Alla gäst-hundarna skäller på ditt eget språk och med eget typsnitt. Charmigt och väl genomtänkt.

Prolitaricat bestämmer.

Själva spelmekaniken är mycket enkel, kanske till och med ännu enklare med en kontroll och inte tangentbord som jag hade. Hoppa, spring, och skäll är allt du behöver kunna (precis som vilken hund som helst). När man närmar sig slutet på varje bana börjar det hända väldigt mycket saker samtidigt, elaka hundar och explosioner blir svåra att undvika när allt kommer på en gång. Det kan bli lite mycket att ha koll på och det gör det lite stressigt i vissa lägen. Det blir svårt att kontrollera exploderande flaskor och samtidigt fly från brinnande björnar och älgar som stångas. Klarar man banan kommer meddelandet ”The Kittens are pleased” och du åker vidare till nästa station och mot nya utmaningar. T-banestationerna som låses upp efter hand ju längre du spelar är kopior av de verkliga stationerna som finns i Moskva. När man spelat färdigt spelet kan man nästan skryta med att man sett dessa berömda och prisade arkitekturer med kristallkronor i taken och konstverk på väggarna.

Russian Subway Dogs är ett charmigt och gulligt litet spel som jag rekommenderar varmt till vem som helst som gillar lite annorlunda spel eller vill ha avkoppling från de större speltitlarna. Ett väldigt bra tidsfördriv med humor och glimten i ögat.

BETYG: 7/10