Efter en halv evighet är en av spelvärldens mest efterlängtade uppföljare äntligen här. Efter klassikerna Shenmue och uppföljaren Shenmue II var det säkerligen många som krävde en fortsättning på Ryo Kazukis tragiska men äventyrliga berättelse. När jag nu startar upp det tredje spelet i serien finns det två saker som är väldigt tydliga. För det första har de största Shenmue-fansen definitivt fått sig en ordentlig uppföljare. Såvitt jag kan bedöma finns här allt som gjorde de tidigare spelen speciella och lite till. För det andra har Shenmue III lanserats sisådär femton år försent.

LÄS FLER RECENSIONER: Bee Simulator

Om du är en av spelseriens stora förespråkare kan du sluta läsa här och börja spela istället. Karaktärerna, striderna, utforskandet och berättelsen faller helt i linje med min förståelse av vad de tidigare spelen gjorde för att fånga in sin supporterskara, så där finns det inget att oroa sig för. Om du däremot, som jag, inte riktigt klev på Shenmue-tåget när det begav sig och halvt hoppades på att den tredje upplagan skulle göra något för att locka till sig nya fans kan du hänga med en stund till. Shenmue III är nämligen ett kärleksbrev till de gamla trogna fansen men en stor röd stopp-skylt för oss som blivit bortskämda med alla behagliga speltrender från de senaste åren.

Den långrandiga berättelsen fortsätter.

Jag kan knappast räkna mängden bekymrade utandningar jag yttrade under min första timme med spelet. Vi börjar med dialogerna, eftersom det är det momentet som lyfts fram när spelet ska berätta vad som händer. Mitt primära tips till er alla är att illa kvickt byta ut den amerikanska inspelningen mot den japanska. Jag kan inte med säkerhet säga att de japanska prestationerna är mycket bättre, men jag är hellre lyckligt ovetande. Visserligen vet jag inte om mer engagerade röstskådespelare hade räddat de tradiga raderna. Nu tycker inte jag personligen att historien som utspelar sig är särskilt intressant, men rösterna som berättar den gör det knappast mycket bättre. Det känns som att jag bett Siri berätta en saga fast med mindre engagemang.

När jag inte pratar med de olika invånarna finns det en ganska stor chans att jag är på väg till dem. Den återkommande loopen består ofta av att prata med en person, få reda på att jag behöver prata med en annan person, hitta den andra personen, prata och upprepa. Har jag tur får jag utöva lite kung-fu emellanåt, vilket faktiskt är ett av de få inslagen som gör spelet marginellt roligare. Det är inget revolutionerande stridssystem, men de häftiga knappkombinationerna gör det de ska. Det är dock inte tillräckligt för att fånga in mig och få mig att vilja spela mer.

I takt med att jag springer omkring och utforskar världen blir det väldigt tydligt att det här spelet lyfter eller störtar beroende på dina nostalgiglasögon. En person som älskar spelserien kommer se förbi alla tradiga element och uppleva handlingen som om det vore 2001. När spelaren däremot sitter helt utan dessa magiska brillor störtar tyvärr det hela ganska ordentligt.

De grafiska prestationerna är bitvis ganska trevliga.

När det första Shenmue släpptes glänste spelet med sin öppenhet, sin dygnsrytm och sin realism. När det tredje spelet försöker med samma trick idag kan jag inte låta bli att rycka på axlarna och uttrycka ett ringande ”meh”. Att det blir mörkt i min spelvärld efter en stund hade jag räknat med, däremot stör jag mig på att behöva springa hela vägen till en sovplats, titta på en mellansekvens och springa tillbaka för att fortsätta det jag höll på med. Att jag kan utforska min omgivning är nästan en självklarhet idag, däremot blir jag frustrerad på avsaknaden av ett fungerande navigeringssystem. Att behöva äta för att orka springa och slåss är väl coolt, men det tillför inte riktigt något spännande spelmoment när vi nu har sett det hundra gånger förr. Ser ni mönstret? Shenmue III hade varit ganska vasst i början av 2000-talet, 2019 är det trubbigare än en slö kniv med skumgummiblad.

LÄS MER: Veckans spelmelodi: Shenmue – Sedge Tree

Men som sagt… Om du är en av spelseriens förespråkare och har längtat efter en trogen uppföljare i alla dessa år är jag övertygad om att du kommer bli nöjd. Hade du däremot förväntat dig någon häftig ny tappning i Shenmue III får du tyvärr fortsätta vänta. Det här är ett spel som skapats för att tillfredsställa de existerande fansen och inte för att bjuda in några nya i skaran.