Förra veckan fyllde Shigeru Miyamoto, en av världens främsta spelproducenter som hållit hela Nintendo på sina axlar i fyra decennium, 70 år. Han har skapat spelserier som Star Fox och Pikmin, men han är mest känd förstås för Super Mario- och The Legend of Zelda-serierna. Dessa seriers hjältar – Mario och Link – är väldigt olika varandra. Mario är närmare medelåldern (trots att Miyamoto hävdat att han bara är 24), medan Link är antingen en pojke eller en ung man i sina spel. Båda är rätt tystlåtna, även om Mario är betydligt mer benägen att hojta skojfriska kommentarer som ”It’s me, Mario!” och ”Mamma mia!” medan han hoppar omkring på svampar, medan Link undviker allt vad catchphrases heter samtidigt som han äventyrar i skog och mark. Mario är lönnfet, men Link är trots sin unga ålder betydligt mer vältränad. Link älskar att strida med svärd och sköld och pilbåge, medan Mario håller sig borta från allt vad traditionella vapen heter.

Båda verkar komma från en enkel bakgrund, men Link är en riddare och utvald av ödet, medan Mario har hållit sig från att bli överklass trots att han hänger med prinsessan; Mario ser till att behålla sin image som arbetarklass, medan Link gör en mer drastisk, medveten klassresa mot hovliv och adelskap genom sitt släktskap med traditionen. Båda räddar och beskyddar sin prinsessa, men den lite vimsiga och spontana Peach och den samlade och välutbildade Zelda kunde inte vara mer olika varandra. Den stora skillnaden mellan Mario och Link är naturligtvis att Mario får ligga mellan spelen, något som Link inte får.

Peach må ha en oskuldsfull image, men hon är långt ifrån någon oskuld, vilket Zelda givetvis är. Peach har ingenting emot att bada skumbad med Mario, så länge det sker mellan spelen förstås. Det där med giftermål var förmodligen något helt okänt i Svampriket innan skurken Bowser introducerade konceptet i Super Mario Odyssey, och skulle Peach få besök av storken skulle det inte vara någon stor sak. Det där med vilka hennes föräldrar är är inte så intressant, och någon måste ju ta över tronen efter henne en gång, så om det kommer ett barn vad gör det liksom?

Skulle Link göra Zelda med barn (en helt orimlig tanke) så skulle det vara en stor skandal, och kungen skulle ångra att han någonsin bjöd in Link till slottet. Zelda kan naturligtvis lista alla sina förfäder fler århundranden tillbaka, och kommer någon dag att gifta sig med en tråkig prins, vilket ingen spelare vill se, men är ett faktum som Link är smärtsamt medveten om och det är det som gör honom till en sådan tragisk hjälte. Medan Mario vet att belöningen för att rädda Peach i slutet av spelet kommer att bli att han får lite barnförbjudet skoj efter eftertexterna, så vet Link att han räddar Zelda och hela kungadömet för en annan mans räkning så att säga.

Medan Mario och Peach naturligtvis kommer att bo tillsammans på ålderdomshemmet på sin ålders höst, och klä ut sig till katter och dra ut och äventyra när det blir något småtråkigt på TV, så kommer Link att bo ensam i en hydda i skogen och deppa medan Zelda sitter på sitt slott och hoppas att inte världen går under medan hennes man är ute och festar. Även om jag gillar Zelda-spelen mer än Super Mario-spelen, och tycker Link är coolare än Mario, så skulle jag hellre vara Mario än Link helt klart. Hellre hångla med Peach än att för evigt längta efter Zelda.