För ett par år sen var jag iväg på resa i Italien med min släkt. Vi var i vackra Toscana, där landskapet böljar fram i gröna kullar med vingårdar och fort. Det finns fantastiska byar insprängda här och där och allt ser ut som bilder ur en turistbroschyr. Allvarligt talat, har du chansen någon gång så åk dit. Vi hade anlänt till Florens, Firenze på italienska, den lysande pärlan i skatten som är Toscana. Staden är rejält gammal, och omnämnd redan på romartiden, och Ponte Vecchio, den gamla bron, går över floden Arno som delar staden på mitten.

FLER SPECIELLA STUNDER: Speciella stunder: Spår av rädsla i Final Fantasy VII

Vi gjorde allt det man ska i Italien, vi åt hemgjord glass, drack kaffe och njöt av solen. ”Vi måste se katedralen”, sa jag till min man, historienörd som jag är. ”Absolut”, säger han och kisar upp mot solen för att titta på gatorna omkring oss. ”Den är ditåt”, säger han med överväldigande självförtroende. Min förvåning måste varit uppenbar. Vi har aldrig varit i Florens tidigare, han hade ingen karta och är inte direkt känd för att vara väldigt uppmärksam på den typen av detaljer. Han ler och förklarar: ”Assassin’s Creed II”. Då tittar jag också och förstår.

Det här är den gatan man sprang nerför i ett uppdrag i Assassin’s Creed II. I spelet fanns det visserligen en pestläkare i porten där, men saker kan ju ändra sig på ett par hundra år. När vi vandrade genom staden och såg oss omkring insåg jag att det faktiskt gick att orientera sig hyfsat med det lilla jag kunde och ännu mer om man la till min mans kunskaper som har många fler timmar under bältet i The Animus än jag.

”Men herregud”, viskade jag efter någon timme, ”det är ju samma..”. Och så är det. Det finns faktiskt otroligt många likheter mellan Assassin’s Creed II:s version av Florens och verklighetens. Vänta bara tills vi kommer till Rom!