Jag fick denna morgon plötsligt en slumpmässig flyktig önskan att vilja se ett nytt Mario Bros, konstruerat för en modern tid. Minns ni det där spelet där Luigi för första gången introducerades? Det var ett multiplayer-spel i arkadhallarna från 1983 och som kom hit till oss i Sverige 1986 via NES. Jag var ett sådär fan av arkad/NES-spelet men ojojoj vad mycket jag spelade multiplayer-delen i Super Mario Bros. 3 som man kunde hitta i den klassiska remaken Super Mario All-Stars på Super Nintendo.

Jag vill inte sitta här och beskriva hur gameplay-loopen för Mario Bros. fungerar men de få system och mekaniker som spelet bjöd på med sina adderade tweaks för All-Star-versionen gjorde det till en av mina mest älskade multiplayer-spel på SNES. 

För varje fälld fiende dök det upp ett mynt ur ett warp-rör och det skapade en kaotisk jakt genom den en skärm stora banan. Det faktum att fiender inte kunde bli nerstampade på klassiskt Mario-manér bidrog till ytterligare dimensioner då det krävdes att man först vände uppochner på dem med ett block-slag underifrån. Hann man sen inte döda detta ”help, I can’t get up””-väsen före det sprattlade till liv igen så väcktes det ur sin medvetslöshet och återvände i blå ilsken form som innebar att fienden plötsligt sprintade eller långhoppade längs med nivån. 

Ibland skapade vi egna regler så som att överleva längst efter alla fiender blivit blå. Även den älskade Koopa Troopan gjorde sin debut i Mario Bros. och kom med sitt eget signum av kaos när den blev trampad och ivägsparkad över den blockiga miljön.

Jag älskade som sagt att spela det här läget om och om igen. Om Nintendo ville hade de nästan kunnat införa ett spelläge i Super Smash Bros. Ultimate Deluxe där man kunde spela det för perspektivet och plattformsupplägget är redan löst. Eller så blir det ett kul minispel som man kan skaffa digitalt på Nintendo E-shop. 

Basspelet har många bra grundläggande ideér som bidrar till underhållande spelande men efter 25 års tid borde man onekligen kunna komma fram med lite nya ideér och skruvar på detta väldigt kaotiska spelupplägg. Man kan lägga till mängder av fiender från Marios universum som adderar komplexitet genom nya rörelser i standard- och blå form. Det var skralt med power ups bortsett från POW-blocket och supersvampar som infördes i All-Stars-versionen. Och framförallt borde det kunna göras massor med banutformning och kanske addera två spelare till.

Nej, jag blev så pepp av min egen idé att jag nästan tappade diskborsten i diskhon när jag började fantisera och sukta efter en sann uppföljare till denna bortglömda klassiker som helt ärligt förtjänar mer kärlek och uppmärksamhet.