Dagens värld är allt annat än avkopplande. Krig i Europa, räntor som stiger och matpriserna når nya toppnivåer dagligen, ja, listan kan göras lång och till råga på allt så håller klimatet på att ge upp för gott. Därför är det väl tur att spel finns där för oss och skänker trygghet när det behövs som mest. Spel skapar ju en frizon, lite eskapism, som ger glädje om så bara för en kort men härlig stund. Men spel har ett brett spektrum så därför har jag tagit mig friheten att presentera några upplevelser som hjälper åtminstone mig på daglig basis. Här blandar vi inte högt och lågt utan nu håller vi oss bara på marken. Håll därför till godo och låt dig svepas med in i min kravlösa värld. Andas in… andas ut…

Terra Nil

Terra Nil släpptes förra veckan och kommer med ny synvinkel på stadsbyggande. Här handlar det inte om att bygga upp en stad för folk att leva i utan istället handlar det om att restaurera natur som gått förlorad. Ett öde landskap förvandlas med hjälp av konstruktioner till vibrerande ängar, kristallklara sjöar och skogar som även de mest argsinta björnar kan tänka sig att bo i. Bäst av allt? Alla anordningar som du byggt för restaureringsprocessen måste demonteras innan skådeplatsen lämnas. Målet blir med andra ord att ta sig in och ut utan att märkas. Eller ja, märkas kommer du att göra med tanke på att du gett djuren en härlig plats att vistas i. Krispig grafik, felfri optimering och ett unikt upplägg gör Terra Nil till ett spel som inte får missas av strategifans under 2023.

Mini Motorways

Mini Motorways var från början ett mobilspel till Apple Arcade men släpptes sedan till Steam 2021 . Här spelar naturen väldigt liten roll, istället har du vägar till ditt förfogande. Personer som spelat Mini Metro kommer snabbt känna igen sig. Det handlar om att ta de röda, blå och gula invånarna till de röda, blå och gula jobben med hjälp av gator, rondeller och en och annan motorväg. Konceptet är enkelt men blir snabbt klurigt i takt med att staden växer. Får man till trafikflödet blir Mini Motorways en meditativ stund där man kan följa med var och en till och från arbetsplatsen. Misslyckas man finns det istället en viss risk för stresspåslag, men den färggranna inramningen och det enkla konceptet gör spelet till ett måste för alla som älskar god planering.

Dorfromantik

Sist ut är Dorfromantik men det här är inte vilket spel som helst. Den tyska indie-studion Toukana Interactive släppte denna pärla för ett par år sedan och det är svårt att ta in att detta var en debuttitel – så pass kompetent är spelet. Borta är vägarna men tillbaka är naturen då du med hexagonala byggbrickor sätter ihop ett landskap genom att rotera och passa in de olika elementen som varje enskilt bit har. Skog mot skog, stad mot stad, järnväg mot järnväg och så vidare. Sätter du ihop dem effektivt belönas du med fler byggbrickor och målet blir att skapa en så stor värld som möjligt tills alla brickor tar slut. Är du duktig har du med andra ord en outtömlig ström av meditativt pusslande framför dig, perfekt för långa podcast-sessioner eller när världen helt enkelt känns för jobbig att vistas i. Fördelen här är dessutom att det inte finns några krav på att uppfylla några behov från krävande spelkaraktärer. Här är det bara du, spelplanen och obegränsat med tid som gäller.

Nu har du fått några förslag på avkopplande upplevelser som förhoppningsvis kan bidra med lugn i din vardag. Och du? Kom ihåg andningen. Andas in… andas ut… klick… klick… klick…