När alla andra gått över till streaming-tjänster tittar jag fortfarande mest på Blu-ray och DVD. När man har sina filmer på skiva riskerar man inte att de spårlöst försvunnit när man ska titta på dem. Jag tittar mycket på anime och andra TV-serier där varje skiva räcker i många dagar, så jag har nästan alltid en film eller TV-serie i läsaren till min Playstation 4 och min Playstation 3. Det är den främsta anledningen att jag numera nästan bara köper nerladdningsbara versioner av spel istället för spel på skiva.

För ska jag spela ett spel på skiva så måste jag ut med DVD-skivan och in med spelskivan. När jag sedan ska titta på nästa avsnitt av animen så måste jag avsluta spelet, ta ut spelskivan och sätta in DVD-skivan in igen, och hoppas att spelmaskinen minns var jag var i filmen senast. När jag ska fortsätta med spelet efter att jag sett ett avsnitt av animen, så måste DVD-skivan ut igen och spelskivan ska in igen, och sedan måste jag ladda in spelet igen från början och titta på alla logotyper och sedan ladda in den senaste sparningen. När jag spelar ett nedladdningsbart spel behöver jag inte avsluta spelet i min Playstation 4 varje gång jag ska titta på DVD:n, utan det tar bara sekunder att byta mellan dem, vilket är en stor fördel nästa gång jag ska spela igen.

När nerladdningsbara versioner av spel började att slå igenom var ett av argumenten för att fortfarande hålla sig till de fysiska spelen att digitala spel, ironiskt nog, skulle bli dyrare än de fysiska. Affärer rear ju ut spel med jämna mellanrum när lagret blir fullt och du kan köpa begagnade spel på Tradera och loppis till vrakpriser. Men de nerladdningsbara versionerna blev inte dyrare, i alla fall inte på längre sikt. Istället fick vi vansinniga reor på Playstation Store, Xbox Games Store och Steam där spel ibland reas ut till så mycket som 80-90%.

LÄS MER: Varför Netflix skulle kunna vara nästa stora speljätte

Visst är det coolt med snygga spelomslag i hyllan, men bekvämligheten att kunna starta spelet på ett par sekunder utan att behöva leta rätt på spelet i hyllan väger tyngre för mig. Dessutom följer det sällan med något så grundläggande som en riktig manual till de fysiska spelen längre, så vad ska man då med dem till? Lägg till att du inte ens kan stoppa in en skiva och bara köra ett spel längre. Nej, nu måste spelet installeras och det tar lika lång tid att installera spelet som det tar att ladda ner det och det fysiska spelet tar dessutom upp lika mycket utrymme på hårddisken som det nerladdningsbara spelet. Och vad ska vi då med ett fysiskt exemplar till? När det har alla nackdelarna, men ingen av fördelarna?

Visst, du kan sälja ett fysiskt spel vidare men inte ett nerladdningsbart, men då jag (nästan) aldrig säljer de spel jag köper, så spelar det ingen roll för mig. Ett annat argument för fysiska spel är att du egentligen inte äger de nedladdningsbara spelen och om Playstation Network skulle lägga ner en dag så kanske de inte ens går att använda. Men tror du verkligen att dina fysiska spel, med alla sina installationer, uppdateringar och onlinefunktioner skulle fungerade bättre om tjugo år? Spel på skiva kommer förmodligen att vara precis lika spelbara eller lika värdelösa som nerladdningsbara spel kommer vara i framtiden. Fysiska spel kan dessutom gå sönder och sluta fungera, vilket du knappast riskerar med en nerladdningsbar version. Slutar den att fungera är det bara att ladda ner den igen.

Man kan tycka att jag är lat som inte orkar byta skiva i spelaren, men bekvämligheten att växla mellan film och spel på ett par sekunder – att växla fram och tillbaka mellan spel och film precis som jag vill utan någon väntetid – överväger allt annat. Så jag ser mina filmer på DVD och Blu-ray och jag fortsätter att ladda ner mina spel. Det är vad som passar mig.