Om man skall försöka beskriva Frontier: Elite 2 med ett endaste ord känns “ambitiöst” som det mest passande. Ur både den ena och andra aspekten.

Elite var ett ett rymdspel från 1984 av David Braben och Ian Bell som fokuserade sig på handel, kommers och förhållandevis lite action. När det sen var dags för uppföljaren Frontier: Elite 2 sparades det sannerligen inte på krutet. Ambitionerna var större och det resulterade i ett större, mer realistiskt modellerat öppet universum där det gick att rentav landa på planeter. En linjär berättelse fanns det ingenstans att finna utan spelaren valde själv sin karriär och hur denne ville spela. Det är ett väldigt tidigt s.k. sandlådespel likt Elderscrolls, fast i rymdmiljö. På senare tid är det bl.a. No Man’s Sky som kommit närmast i stil, för att inte tala om Brabens eget Elite Dangerous.

På musikfronten använder Frontier: Elite 2 i överlag mycket klassisk musik från kompositörer som Wagner, Grieg och Strauss men det finns två originalmusikstycken med i spelet som är komponerade av David Lowe. En av dessa stycken är introsekvensen tillika spelets tema.

FÖRRA VECKANS SPELMELODI: Nier: Automata – The Weight of the World

När man lyssnar på stycket är det svårt att inte höra hur Lowe är kraftigt inspirerad av John Williams musikaliska stil. Den melodiösa pampigheten som Williams är känd för lyckas välla ut genom högtalarna trots den tydliga begränsningen som ljudkretsen Paula medförde. Det är ett fantastiskt stycke spelmusik i sin egen rätt men jag skulle vilja be er att även följa händelseförloppet i videon nedan för att se hur genomtänkt och regisserat allt är.

Den bombastiska introduktion följs upp av ett försiktigt lugn medan kameran panorerar över planetlandskap. När fiendeskepp uppenbarar sig kan man höra dunkla samt förtryckande toner som kort därpå övergår till mer jubilerande musiknyanser. Skickligt synkade laserskurar och explosioner avslutar det hela med en storslagen triumf.

Det är ett välkonstruerat och narrativt drivet intro för sin tid när det kommer till hur musik och bild samverkar. För även om spelet inte har mycket egenskapad musik har det sitt huvudtema och där går musiken helt i linje med Frontier: Elite 2:s övriga astronomiska ambitioner.

Även om det är ganska tydligt att den här låten hade kunnat fungera väl i ett orkestrerat sammanhang så tänkte jag dela med mig av den här tolkningen.