Wonderboy in Monster Land var Segas svar på Nintendos Super Mario. Här talar vi alltså om en tid före det fanns en Sonic! Du spelar som Wonderboy och kommer till Monsterland och där inleds upprensandet. Som många spel på den här tiden fanns det inte någon historia att prata om, eller förklaringar till särskilt mycket. Du är en underpojke och du har en blöja på dig. Du kan köpa rustning av en typ av pippifågel och även om du ser ut som om du vore max åtta bast kan du välja mellan öl och cocktails på de lokala haken som alltid har en ödla som bartender. Du är där för att döda monster. ’Nuff said. För min egen del var det perfekt. Ett bra och roligt plattformsspel som släckte den törst som Super Mario väckte.

FÖRRA VECKANS SPELMELODI: Mass Effect – Uncharted Worlds

Det är nästan märkligt hur mycket ett sådant här enkelt stycke kan ta en rakt tillbaka till hur det var att spela just ett specifikt spel. All musik är av blipp-blopp-natur förstås, men det betyder olika saker för den som har spelat. Om man har fastnat på en bana i flera timmar, åratal innan man kunde få hjälp online av någon som redan lyckats, och hört samma melodi så etsas den fast i hjärnbarken. Ibland på gott, ibland på ont.

Wonderboy in Monster Land

Kommer du hit ofta?

Wonderboy in Monster Land har flera väldigt bra melodier, och jag kan bli imponerad över vilken variation man ändå kan skapade med så få medel som man hade tillgång till på den tiden. Spelet släpptes på Segas arkadplattform Sega System 2 år 1987, och sedan på porterades till Amiga 1988. Master System-versionen som också släpptes i 88 hade däremot ett annorlunda soundtrack och låten Monster Land som vi talar om idag finns inte någonstans att finna i Master System-upplagan av spelet. Upphovsmannen som kodade all musik i Assembler heter Shinici Sakamoto. Han fortsatte sen sin karriär med att skriva NES-ljuddrivrutinerna åt japanska studion NMK. Uppriktigt talat hade jag svårt att välja en men är det någon som ändå är ikonisk så är det denna, för vad slår ett bra huvudtema?

Wonderboy in Monster Land

Omslaget för Master System-versionen.

Melodin går i en episk moll, som för att markera att du är halvnaken i ett land med ett olycksbådande namn. Melodin är väldigt tydlig och strukturerad, med ett staccato-tempo i grunden (hoppigt, kan man säga) och man skulle lätt kunna sätta en sångtext på den. Det är en elegant melodi som följer en väldigt klassisk struktur, nästan som en sonat. Den går över till en brygga som är en skala i högerhanden/det högre registret och en mörk kontrapunkt som absolut för tankarna till monster under sängen. Två pigga ackord markerar sen att det är dags att gå tillbaka till huvudmelodin.

Tidiga spelmelodier har en tendens att inte få nog med beröm. Det var inte bara melodier som skapades, utan arrangemang och allt behövde kodas. Kreatörerna var kompositörer, arrangörer, producenter och grymma programmerare. Lyssna på den här melodin och skänk dessa hjältar från dåtiden en tanke idag!

https://youtu.be/a6EbEJi9HO4

Originalet från arkadversionen.

Samma låt, fast hur den lät på Amiga. 

En trevlig pianoversion.