Super Smash Bros Ultimate har blivit en super-succé för Nintendo med snart tjugo miljoner sålda exemplar. Dessutom får spelet efter över ett år på marknaden fortfarande betydligt mer uppmärksamhet på Twitter och andra internet-forum än de flesta nya spel, då alla spekulerar och bråkar om vilka kommande karaktärer som borde ansluta till spelet härnäst. Inte kan väl Sony bara sitta och titta på, och inte öppna sina hungriga käftar för en del av uppmärksamhetskakan? Är det inte dags att göra ett nytt försök att skapa sitt eget maskotpartyslagsmål lagom till Playstation 5-premiären?

2012 släpptes Playstation All-Stars Battle Royale till Playstation 3 och Vita med fler än tjugo Playstation-ikoner som pucklade på varandra, men spelet blev aldrig någon stor succé, varken bland kritiker eller spelare. Framför allt så klagades det på att spelet bara var en Super Smash Bros-kopia och på att många av de mest eftertraktade Playstation-hjältarna saknades i spelet. Men mycket har hänt i spelvärlden sedan dess. Stardew Valley har fått oss att älska kopior och massor av nya spelhjältar har tillkommit. Så vi på Player1 har slagit våra kloka huvuden ihop och samlat ihop den ultimata listan av hjältar och skurkar som borde göra upp med varandra i ett kommande Super Smash Playstation.

LÄS MER: Playstation – en konsol för sin tid

Reglerna är enkla: 1) Karaktären måste ha varit spelbar i minst ett spel till någon Playstation-konsol. Den behöver inte vara en spelkaraktär från början, så Marvel-hjältar och kändisar är välkomna. 2) Karaktären får inte ha varit spelbar i Super Smash Bros-spelen. Så sorry Cloud, Solid Snake och Sonic!

Då kör vi!

1. Kratos (God of War)

Vårt förstaval är självklart. Kratos är argare och mer sugen på slagsmål än någon annan Playstation-karaktär i historien.

2. Aloy (Horizon Zero Dawn)

Tyvärr råder det en viss brist på bra kvinnliga karaktärer i Playstation-historien, men i Aloy har vi äntligen fått en kämpe som kan röja loss bland robotdinosaurier och andra skurkar lika självsäkert som vilken grekisk gud som helst.

3. Nathan Drake (Uncharted)

Många spelhjältar ser extravaganta och udda ut, Nathan Drake ser ut som vem som helst. Okej, en väldigt charmig och stilig vem som helst, och det är därför vi gillar honom. Han har också förmågan att skjuta ihjäl hundratals människor utan att förlora sitt goda humor. Användbart i ett fightingspel där han kommer att döda samma maskotar om och om igen!

4. Sackboy (LittleBigPlanet)

Sackboy slog igenom när DIY-eran var som hetast, och den lille filuren kan vara vem som helst, när som helst, var som helst och hur som helst. Den typen av anpassningsförmåga är minst sagt användbar i ett fightingspel också!

5. Lara Croft (Tomb Raider)

Att Lara Croft saknades i Playstation All-Stars Battle Royale var en av de märkligaste och tristaste missarna. Trots att Fröken Croft inte är exklusiv för Playstation-konsolerna, är hon ändå en av de allra största Playstation-ikonerna genom tiderna. Här gör vi givetvis en Link och har med både den klassiska Lara och den nya Lara i spelet, så att vi en gång för alla får klarhet i vilken Lara som är den bästa!

6. Geralt (The Witcher 3)

Det krävdes tre spel för att Geralt skulle slå igenom på allvar, men nu är han inte bara en romanhjälte och en spelhjälte, men en Netflix-stjärna också. Han har redan svingat sitt svärd i Soul Calibur VI, och får han bara betalt för besväret så svingar han gärna båda sina svärd mot all sköns pack i Super Smash Playstation också.

7. Ellie (The Last of Us)

Fjortonåringar får inte vara med i ett fightingspel (om de inte är ifrån Japan). Skäckspel? Ja. Fightingspel? Nej. Tur då att Ellie har gått och blivit vuxen i The Last of Us Part 2, så hon inte bara kan dela ut en massa härligt övervåld i det spelet, men även det i här mer lättsamma sammanhanget.

8. Joel (The Last of Us)

Med ett juste järnrör slår man världen med häpnad. Speciellt om han har snurrat fast i sax i toppen av det. Joel vill helst slippa strida, men hamnar jämt i trubbel och när det väl gäller så viker han inte ner sig.

9. Spider-Man

”Spindelman, Spindelman, gör allt som en Spindelman kan.” Spider-Man har varit med i fler spel än de allra flesta spelhjältar, men i vårt spel är det förstås Spindeln från storsuccén Marvel’s Spider-Man som gäller. Med en fuskkod så får du spela med Scarlet Spider-dräkten istället, för oss riktiga finsmakare.

10. Wolverine

Även Spindelns kompis Wolverine har skjutit ut sina klor och röjt så blodet sprutar i massor av spel genom året. En av hans finaste stunder är i det underskattade X-Men Origins: Wolverine till Playstation 3, men hans kanske främsta framträdande är i Marvel vs Capcom-spelen. Med en fuskkod så får du spela med hans dotter/klon X-23 istället, för oss riktiga finsmakare.

11. Crash Bandicoot

Den mest saknade karaktären av alla bland fansen när Playstation All-Stars Battle Royale presenterades var tveklöst Crash. Ja, vad tänkte man på egentligen? Att släppa en hyllning till Playstation-historien utan att ha med Crash är ungefär som att Nintendo skulle släppa ett Super Smash Bros utan Donkey Kong. Det misstaget gör vi förstås inte, utan vi öppnar plånboken för Activisions giriga fingrar, så att vi får använda deras klassiska pungråtta till vårt spel.

12. Spyro (Spyro the Dragon)

Saknaden efter Spyro var också stor i Playstation All-Stars Battle Royale. Det tar han igen genom att var kaxigare än någonsin och sätta eld på samtliga andra kämpar i Super Smash Playstation.

13. Jak och Dexter

För oss som aldrig hade en Playstation 2 när det begav sig så var radarparet Jak och Daxter och radarparet Ratchet och Clank den tidens ”Vem är Björn och vem är Benny?” – vilken duo var vilken liksom? Men sedan lärde vi oss att Jak, det var ju han med det fula hakskägget.

14. Ratchet och Clank

Ratchet och Clank-spelen kanske såg ut kopior av Nintendos spel, men allting handlade om de vansinnigt fantasifulla och roliga vapnen. Och en arsenal av mäktiga, märkliga vapen kommer naturligtvis väl till pass när det vaknas maskotfighting!

15. Sly Cooper

På Playstation 2-tiden hamnade Sly Cooper lite i skuggan av både Jak och Dexter och av Ratchet och Clank, och sedan när båda dessa duos försvann från rampljuset så befann han sig ändå på något sätt fortfarande i skuggan av dem. Men att befinna sig i skuggan passar å andra sidan om man är en mästertjuv…

16. Astro Bot (Astro Bot Rescue Mission)

Playstation VR uppskattades av många, men maskinen sakande det där riktiga storspelet som alla pratade om. Enter Astro Bot – en söt robot i ett klassiskt plattformsspel, som lite oväntat blev spelet på alla PSVR-ägares läppar.

17. Kat (Gravity Rush)

Artikelförfattaren har aldrig spelat något Gravity Rush, då han tycker graviteten är något allvarligt som man inte ska leka med. Därför har vi också valt en bild av Kat där hon sitter helt snällt och inte handlöst far omkring genom luften.

18. Cole MacGrath (Infamous)

Coles blixtrande krafter kanske ställer till med stora problem för honom i hans egna spel, men kommer väl till pass när han ska spöa upp andra Playstation-kändisar.

19. PaRappa (PaRappa the Rapper)

Att hiphopare gärna ger varandra på käften har vi inom spelvärlden sett inte minst inom kultklassikern Def Jam: Fight for NY. Nu är inte PaRappa någon gangster-rappare, men han dansade loss, körde skateboard och smiskade käft så det rykte om det redan i det första Playstation All-Starts Battle Royale.

20. Trevor (Grand Theft Auto V)

Vem vill inte se Trevor möta Spyro i en ärlig fight? Århundradets hatmatch är ett faktum.

21. Tifa (Final Fantasy VII)

Cloud har ju redan sålt sig till Super Smash Bros-serien, men vi har två av spelhistoriens coolaste tjejer som ställer upp istället och firar att Final Fantasy VII Remake snart är här.

22. Aerith (Final Fantasy VII)

Artikelförfattaren är en av få spelare som aldrig uppskattade Final Fantasy VII, men Aerith var han väldigt förtjust i redan från början. Det är något med blomsterflickor som träffar en öm punkt i honom. Han älskar ninjaflickor också, så vi kör Yuffie som DLC också, okej?

23. Yukari Takeba (Persona 3)

Det råder som sagt en viss brist på kvinnliga hjältar i Playstation-historien, men här kommer Persona-serien till stor hjälp.

24. Aigis (Persona 3)

Super Smash Bros Ultimate har Fire Emblem-serien som bidrar med alldeles för många karaktärer till spelet. Super Smash Playstation har Persona-serien, så vi kör bara på med alla dessa härliga karaktärer.

25. Yukiko Amagi (Persona 4)

Artikelförfattarens ångest över vem han skulle välja att dejta i Persona 4 har på något sätt blandats ihop med hans verkliga dejtingminnen, så han nästan tror att det har hänt på riktigt. Ska nog inte skriva mer här.

26. Chie Satonaka (Persona 4)

Tjejerna i Persona 3 och Persona 4 har redan erfarenhet av att vara med i fighingspel efter Persona 4: Arena och Persona 4: Arena Ultimax. Och Chie kändes som en cool fightinghjälte redan från början.

27. Ann Takamaki (Persona 5)

Persona-serien var närmast ett underground-fenomen innan den blev stor på riktigt i och med att Persona 5 släpptes till Playstation 4 2017. Sedan dess har Ann Takamaki varit med i Persona 5 Royal, Persona 5: Dancing in Starlight, Persona Q2: New Cinema Labyrinth och det kommande Persona 5 Scramble. Det gäller att ligga i när man har blivit känd!

28. Cammy (Street Fighter)

Super Smash Bros Ultimate har ju redan tagit Ryu och Ken, så Super Smash Playstation snor de två främsta kvinnliga kämparna från Street Fighter-serien istället. Cammy är den coolaste fightinghjälten någonsin redan innan man vet att hon älskar katter, och när man vet att hon älskar katter så blir hon ännu coolare!

29. Chun-Li (Street Fighter)

Visst vore det kul med några bossar från Street Fighter-serien, som M. Bison och Akuma, men vi kan ju inte världens skönaste poliskvinna utanför spelet. Ert hopp får stå till de kommande DLC-paketen, pojkar!

30. Jin Kazama (Tekken)

Artikelförfattaren gjorde sin ankomst till Tekken-serien först med Tekken 7, så det var lite svårt att hända med vad som hade hänt i handlingen. Men det var någon som blev nerslängd i en vulkan, någon som hade svarta vingar och så var det någon panda inblandad i det hela också. Artikelförfattarens favorit i spelet är egentligen Julia Chang, men hon har inte riktigt samma ikon-status som Jin Kazama. Eller Heihachi Mishima, som representerade serien i Playstation All-Starts Battle Royale.

31. Brigitte (Overwatch)

Vi måste förstås ha med en svensk karaktär i spelet! Sverige är väl representerat i fightinghistorien i form av bland annat Petra Johanna Lagerkvist från Arcana Heart, Lars Alexandersson från Tekken och Marie Rose från Dead or Alive. Men vi väljer Brigitte från den lagbaserade online-skjutaren Overwatch. Pappa Torbjörn får förstås vara med på ett hörn och så får vi naturligtvis en bana baserade på Göteborg till spelet!

32. Jill Valentine (Resident Evil)

Jill Valentine var med både i det allra första Resident Evil från 1996 och i det senaste, remaken av Resident Evil 3, som släpps den 3:e april. Hon har både hyllats för att inte vara sexualiserad och kritiserad för att vara sexualiserad. Det är inte lätt att vara en kvinna i spelvärlden.

33. Ada Wong (Resident Evil)

Resident Evil 4 släpptes först till Nintendo Gamecube, men när spelet kom till Playstation 2 så fick supercoola Ada Wong sin egen kampanj. Ingen annan karaktär i spelhistorien har varit lika mycket femme eller lika mycket fatale som Ada Wong. Hon syntes senast i den stora succén som var remaken av Resident Evil 2 förra året.

34. Lilith (Borderlands)

Artikelförfattaren har tyvärr inte spelat Borderlands ännu. Han planerar att göra det med sina kompisar, men tyvärr kändes inte hans 40 tums TV stor nog för split screen för fyra personer. Planen att köpa en ny, större TV dog när hans dator gav upp och han blev tvungen att köpa en ny dator istället. Och nu, precis innan den nya generationens början, känns inte som rätt tid att köpa en TV, utan han tänker vänta tills efter Playstation 5 har släppts, så att han kan välja den TV som är bäst anpassad för konsolen och dess funktioner. Men artikelförfattaren är galen i Funko Pops, och Liliths Funko Pop är den klart coolaste av kämparna i spelet, så hon får vara med i vårt spel!

35. Ezio (Assassin’s Creed)

En lönnmördare kanske inte är ditt förstaval i ett hetsigt fightingspel, men vissa lönnmördare är bättre på att fightas än andra. Vilket Ezio visade redan i Soul Calibur V.

36. Agent 47 (Hitman)

Ännu en lönnmördare. Agent 47 bevisar än en gång den eviga sanningen att om man ska mörda folk så är det viktigaste att man ser elegant ut. Eller möjligen att ingen känner igen en när man utför sitt dåd.

37. Barbara (Rayman Legends)

Det sprids fortfarande rykten om att Rayman ska dyka upp som spelbar karaktär i Super Smash Bros Ultimate. (Han finns redan som en Spirit i spelet.) Så vi låter Smash behålla den ledlöse hjälten för vi behöver naturligtvis en prinsessa till spelet. Så vi väljer en av de coolaste prinsessorna någonsin, barbarkrigaren Barbara!

38. Tony Hawk (Tony Hawk’s Pro Skater)

Att kunna åka bräda kanske kan ses som poänglöst i ett fightingspel, men så är det nu inte alls. Att snabbt kunna ta sig fram överallt på banorna och samtidigt regera i luften är otroligt viktigt. Och att slå fienden i huvudet med sin stenhårda skejtboard avslutar vilken strid som helst.

39. James Hetfield (Guitar Hero: Metallica)

Först tänkte vi oss att Guitar Hero-ikonen Lars Ümlaüt skulle ta den här platsen, men sedan insåg vi att det skulle vara ännu roligare att spöa Playstation-ikoner med den rivige Metallica-sångaren. Alla hans attacker framförs naturligtvis på en magisk Gibson Explorer och har namn efter Metallica-låtar som ”Ride the Lightning”, ”Blackened” och ”No Remorse”.

40. Prinsen (Prince of Persia)

Nathan Drake trodde han skulle vara den störste charmören i spelet, men det var innan prinsen från Prince of Persia anslöt till kampen. Frågan är dock om de erfarna kvinnorna i det här spelet låter sig missledas av hans pojkaktiga charm? Tur då att han kan använda sitt svärd och manipulera tiden också. Och så kan han alltid färga håret svart och börja lyssna på hårdrock om inget annat hjälper.

41 . Prinsen (Katamari Damacy)

Att rulla en boll kanske inte låter som den häftigaste attacken, men om det är en boll drar i sig precis allting annat inklusive dina motståndare då inser vi plötsligt att den kosmiska prinsen är en av de dödligaste kämparna i spelet.

42. Raiden (Metal Gear Solid)

Raiden var avskydd i Metal Gear Solid 2 och älskad i Metal Gear Solid 4. Sedan fick han sitt alldeles egna spel signerat Platinum Games i Metal Gear Rising: Revengeance. Var med redan i det första Playstation All-Stars Battle Royale.

43. Goku (Dragon Ball)

I den färgglada fightingfesten Dragon Ball FighterZ består ungefär halva karaktäruppsättningen av olika varianter av Goku. Men vi håller oss till en. Det får väl räcka?

44. Dante (Devil May Cry)

Ytterligare en anledning till fansens ilska under Playstation All-Stars Battle Royales korta levnadstid var att det inte var den klassiske Dante utan den unge Dante från Ninja Theorys DMC: Devil May Cry (som just då var aktuellt) som var med i spelet. För att slippa löpa gatlopp på nätet så tar vi givetvis med den ursprunglige Dante i Super Smash Playstation.

45. Dart (The Legend of Dragoon)

När det ryktades att Dart från Playstation 1-rollspelet The Legend of Dragoon skulle ansluta som DLC-karaktär till Playstation All-Stars Battle Royale, men till sist aldrig dök upp, blev fansen vilda av besvikelse, och startade petitioner för att få med honom i spelet trots allt. Till ingen nytta. Då vi är väldigt inställsamma av oss får han givetvis vara med från början i Super Smash Playstation, och han tar sin hämnd på alla genom att placera sig i toppen av rankinglistan.

46.  2B (Nier: Automata)

Artikelförfattaren har aldrig spelat Nier: Automata, men han har precis beställt ett exemplar, så det bör vara på väg genom Sveriges postsystem till honom i skrivande stund. Efter att ha njutit storartat av Bayonetta 2 och Astral Chain så litar han på Platinum Games. Och den där Yoko Taro verkar vara en skön snubbe.

47. Wreck-It Ralph (Sonic & All-Stars Racing Transformed)

Ett stort problem med Playstation All-Stars Battle Royale var namnet på spelet. ”Super Smash Bros” går snabbt att säga och förkortas vanligtvis bara till ”Smash”. ”Har du spelat nya Smash?” ”Ja, jag älskar Smash.” Så kan det låta. Men hur förkortar man Playstation All-Stars Battle Royale? ”Har du spelat Playstation?” ”Har du spelat All-Stars?” ”Har du spelat Battle Royale?” Nej, nej, nej. Det enklaste vore att kalla spelet ”Smashstation”, för då fattar alla att det är en Smash-kopia med Playstation-karaktärer. Fast ”Smash” kanske är lite opassande att ha med, men då kan vi alltid kalla det ”Crashstation” nu när vår kära pungråtta äntligen är med i kampen. Eller ”Clashstation” i värsta fall. Eller ska vi kalla spelet för “Super Crash Bros” när vi ändå är igång? Röjar-Ralf är en grym film för övrigt. Och att ha Wreck-It Ralph i spelet bjuder verkligen på massor av roliga möjligheter i storyläget!

48. Batman

Efter att ha medverkat i en lång rad mindre framträdande spel skrev Läderlappen äntligen in sig i spelhistorien på allvar med Arkham-spelen. Och han har gott med erfarenhet av fightingspel efter sin medverkan i bland annat Injustice-spelen och i Mortal Kombat vs. DC Universe.

49. Hulk Hogan

Hulk Hogan har varit med i fler wrestlingspel än någon kan räkna. Här skulle vi förstås kunna välja någon roligare WWE-stjärna, som Christian, Bayley eller Samoa Joe, men Hulk Hogan är förstås den själviske, självupptagne gubben som alla vill ge på truten.

50. Jodie Holmes (Beyond: Two Souls)

Ellen Page, liksom.

51. Alucard (Castlevania: Symphony of the Night)

Nu är inte det här en tävling i att vara så välklädd som möjligt, men det skadar inte att vara riktigt flådigt klädd när man ska spöa upp mindre eleganta och mindre stilmedvetna spelhjältar.

52. Raziel (Legacy of Kain)

Den tragiske själslukande vampyren Raziel är kanske den djupaste karaktären som haft huvudrollen i ett actionspel. Vi förbereder oss på långa monologer, vare sig han vinner eller förlorar sina strider.

53. Doom Slayer (Doom)

Inte spelvärldens mest vältalige hjälte, utan Doom Slayer låter sina (överdimensionerade) vapen tala. Är man van med att reda ut kaoset som följer av att helvetet kommer till jorden så räds man inte ett maskotslagsmål!

54. Sweet Tooth (Twisted Metal)

Sweet Tooth var med redan i det ursprungliga Playstation All-Stars Battle Royale. Artikelförfattaren har väldigt otydliga minnen av sina barndoms Twisted Metal-spelande. Det enda han minns är den där banan på ett hustak, där det första han gjorde var att köra av det förbannade taket varenda gång. Kanske borde det där jäkla hustaket vara en boss i spelet istället?

55. The Hunter (Bloodborne)

Här ska vi inte gotta ner oss i den eviga frågan om Dark Souls eller Bloodborne är det bättre spelet, utan bara konstatera att huvudpersonen från Bloodborne hälsar att han redan dött tvåhundra gånger, så han räds inte ett muntert fightingspel utan är uppvärmd och redo att strimla de andra Playstation-ikonerna närhelst de vill kämpa.

56. Jin Sakai (Ghosts of Tsushima)

Ett maskotfightingspel kan förstås inte bara blicka bakåt mot de klassiska spelen, utan måste även blicka mot framtiden. Att göra promotion alla möjliga andra spel är förstås halva grejen för ett sådant här spektakulärt och spekulativt partyspel. Den 26:e juni 2020 så får du svinga ditt katana mot mongoliska erövrare, och svinga ditt samurajsvärd får du förstås göra även i vårt spel.

Men det här var bara huvudgänget. Självklart ska spelet ha DLC-karaktärer också. Och det är här du kommer in. Vilken Playstation-ikon anser du måste vara med i spelet? Vill du se Chell från Portal 2 ge sig på Elizabeth från Bioshock Infinite? Är det dags för en envig mellan den träiga agenten Sam Fisher från Splinter Cell och den gudomliga vargen Amaterasu från Okami? Eller vill du se Kaori Nishidake från SSX göra upp med Joakim von Anka? Vad sägs om Catwoman mot Amy Rose?

Vilken karaktär väljer du?