2019 var ett riktigt bra spelår för lite mindre indiespel, och jag är glad att jag genom Player 1 har fått möjligheten att testa dessa. De flesta spel jag har på min topplista kanske är relativt okända för många, men för mig är det de spel som har gjort störst intryck på mig. Självklart har jag spelat en del större och kändare titlar också, men dessa har jag inte med på listan, då även om de va snygga och intressanta, så tilltalade de mig inte lika mycket. Livet är mer än bara AAA-titlar. Ibland vill man ha något mindre, okändare spel, och ibland något större, maffigare och mer mainstream, smaken är som baken =)

5. Alwas Awakening

Ett svenskutvecklat modernt retrospel i sann 8-bitars anda, där du spelar som hjältinnan Zoe som skall rädda landet Alwa från en hemsk trollkarl, allt detta ackompanjerat av medryckande blippbloppmusik. Precis lika charmigt som det låter. Ett 2010-talets svar på NES-ets gamla Link-spel. Svårt som tusan, men omöjligt att inte tycka om. Efter en lyckad Kickstarterkampanj 2019 (självklart var jag med och backade den) kommer det även uppföljare, Alwas Legacy, som kommer hösten 2020, så håll ögon öppna för det om ni gillar modern retro.alwa

4. Rest in Pieces

Skräckspel i lightformat från svenska studion Itatake. Ett snabbt spel där man skall svinga en ömtålig porslinsfigur genom böljande mörkt och skrämmande landskap som ständigt förändras. Svårare än det låter och lagom stressigt med skrattande clowner och vindar som viner i bakgrunden. Praktiskt med lite kortare banor, vilket gör det enkelt att spela lite snabbt när man har några minuter över. Påhittigt och så beroendeframkallande att jag laddade ner det till mobilen för att kunna spela var jag än befann mig. Detta är ett spel som jag kommer tillbaka till då och då, just för att det är så enkelt att bara spela en kort stund när man har lite tid över.

Rest in Pieces

3. Frostpunk

Helt klart det spel 2019 som fick mig att tänka efter och framför allt att känna efter mest. Gripande och ibland tragiskt, beroende på hur väl/inte väl jag spelade. Jag har aldrig spelat ett spel tidigare som har fått mig att känna mig som en så usel människa när jag misslyckats, men Frostpunk lyckades med det. Frostpunk får även ett hedersutnämnande från mig, för årets bästa spelmusik. Den är gripande och melankolisk, precis som spelet, och tillsammans så blir upplevelsen så väldigt intensiv, så vacker, och så tung. Lyssna på den här.

Frostpunk

2. Death Stranding

Ett spel som fått både ris och ros inom spelvärlden. En del kallar det för en Walking Sim och andra för ett nytt och fräscht sätt att spela. Jag diggar det stenhårt, just för att det känns nytt. Där snygg och otroligt bra musik som har lagts in på ett väldigt fiffigt sätt, så att det nästan känns som att man spelar sin egen musikvideo när man vandrar runt i det postapokalyptiska Amerika, samtidigt som man jagas av spöken och vilda kurirer. Det gav mig en känsla av Horizon: Zero Dawn av någon anledning, och det tilltalar mig verkligen. Kan inte sätta fingret på om det är de gröna fälten eller de porlande vattnen som ger mig den känslan, men något är det. Helt klart ett spel värt att testa om man är ute efter något unikt.Death Stranding

1. SteamWorld Quest: Hand of Gilgamech

Här har ni årets bästa spel 2019! Ett turordningsbaserat kortspels-RPG med glimten i ögat, även detta svenskutvecklat. Så jäkla härliga karaktärer med väldigt knasiga personligheter som bjuder på en hel del skratt. Har spelat igenom det ett flertal gånger med olika karaktärer och kortlekar, bara för att få ut så mycket som möjligt av spelet. SteamWorld Quest fick mig helt hooked på turordningsbaserade spel, vilket har öppnat en helt ny värld för mig. Är man nyfiken på den genren tycker jag att detta spel är en väldigt bra start. Lagom svårighetsgrad och härlig humor. Nu i efterhand hade jag nog gett spelet ännu högre betyg, från 8 till 9, kanske snudd på 10 till och med.Steamworls quest

Bubblare: Fallout 76 med DLC

Haters gonna, det vet jag, för när Fallout 76 kom ut 2018, var det en total flopp tyvärr, det fick ett väldigt lågt betyg av oss på Player 1, men med de senaste dlc:erna som kommit så har det blivit ett ganska välbalanserat spel. Självklart finns det skumma buggar och andra konstigheter kvar, och själva storyn är lite tunn, men det finns ändå hopp om det. 2020 kommer även uppdateringen Wastelanders, då vi äntligen skall få våra efterlängtade NPC:er, vilket har saknats.  Jag har de senaste månaderna spenderat några hundra timmar i Appalacherna, och har träffat på ett gäng puckon, som finns i alla onlinespel tyvärr, men det har varit mestadels bra folk som vill hjälpa till. Och tack vare Fallout 76 har jag fått några nya vänner IRL också. Tack till er, ni gjorde mitt spelår 2019 fantastiskt.