Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden, där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar spelveckan som gått och blickar framåt mot vad som komma skall, innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr. Vi kommer ta en titt på vilka spel ni bör hålla lite extra koll på under veckan som kommer. Vi kommer belysa allt från roliga tweets till intressanta poddar och härliga påskägg. Allt detta och mycket mer, men först har det blivit dags för nyheter.

Ubisoft avslöjar Ghost Recon: Breakpoint
För några dagar sedan avslöjades nästa del i den väletablerade och omtyckta spelserien Ghost ReconBreakpoint släpps redan den 4 oktober i år och avslöjades tillsammans med en välfylld livesändning innehållande såväl omfattande spelklipp som en officiell trailer. Spelet verkar fortsätta på liknande spår som föregångare Wildlands med en öppen värld och samarbete för upp till fyra spelare. Spelet släpps till Playstation 4, Xbox One och PC. PC versionen kommer dessutom vara begränsad till Epic Game Store och Uplay, detta bekräftar Ubisoft via PC Games Network.

EA Access kommer till Playstation
Electronic Arts alldeles egna prenumerationstjänst finns sedan länge tillgänglig via både Xbox One. Playstation-sidan har dock inte varit riktigt lika samarbetsvillig, fram tills nu. Det är Eurogamer som skriver att EA Access är påväg till Playstation 4 och har en planerad lansering i juli. Playstation har tidigare sagt att tjänsten inte bedömdes vara tillräckligt lönsam, något som nu verkar ha förändrats. Priset ser ut att förbli detsamma som för Xbox-användarna i form av 5 dollar för en månad eller 30 dollar för ett helt år. Däremot verkar det som att tjänsten kommer kräva separata prenumerationer för er som vill spela på både Playstation 4 och Xbox One.

LÄS MER: Jag nappar inte på fiskespel

Thomas Was Alone-skaparen avslöjar John Wick-spel
Tanken på att se John Wick i spelform betyder säkerligen för många ett actionpackat och smått tanklöst äventyr. Mike Bithell, mannen bakom bland annat Thomas Was Alone, verkar dock inte riktigt ha samma tankesätt. John Wick Hex påminner om en blandning mellan X-Com och XIII och ser helt klart intressant ut. Spelet har i nuläget inget lanseringsfönster, men du kan se en första trailer här nedan.

Den nionde säsongen av Fortnite är här
Efter ett minst sagt händelserikt evenemang i den välbefolkade Fortnite-världen har spelets nionde säsong nu officiellt inletts. Uppdateringen innebär ett par förändringar för den välbekanta kartan, ännu ett battle pass, ett nytt transportsystem såväl som lite annat smått och gott. Är du nyfiken på fler detaljer kan du läsa på om uppdateringens fullständiga innehåll här.

Både Sverige och USA tar upp striden mot loot-lådor
Den svenska regeringen utreder just nu hur så kallade loot-lådor använts i spel, vilket mycket kan väl leda till en förändrad lagstiftning. Anledningen är att konceptet påminner mycket om lotteri där spelaren betalar pengar utan att riktigt veta vad belöningen kommer vara. Många loot-lådor i spel är dessutom lättillgängliga för personer under 18 år. Konsumentverket ska nu sammanställa en rapport i ämnet som därefter lämnas in till regeringen. Detta skriver SVT. Även amerikanska makter genomför nu insatser mot detta fenomen. Det är senatorn Josh Hawley som kommer lägga fram ett lagförslag som innebär att mikrotransaktioner av en pay-to-win-natur förbjuds i spel som riktas mot minderåriga. Förslaget kommer inom kort presenteras för den amerikanska senaten som kommer ta vidare beslut. Detta berättar Kotaku.

Första Devil May Cry kommer till Switch
Vi var många som tyckte bra om Devil May Cry 5 när det lanseras tidigare i år, vilket även speglas i spelets fina försäljningssiffror. Nu fortsätter Capcom rida på demonjägarvågen och avslöjar att en version av det första Devil May Cry från 2001 kommer till Nintendo Switch i sommar. Spelet avslöjades via en tweet som ni kan se nedan och i nuläget vet vi inte mycket mer än vad inlägget förtäljer.

Nintendo och Devolver bokar in sig hos E3 2019
Det kom knappast som någon överraskning, men nu är det bekräftat att även Nintendo kommer ha ett program redo för E3 2019. Detta sker i form av en Direct den 11 juni som sägs visa upp vilka Switch-titlar vi kommer få lägga beslag på under 2019. Dessutom kommer vi bjudas på en så kallad Treehouse där mängder med spel kommer visas upp i mer detalj. Som om inte detta vore nog kommer Nintendo även använda E3 2019 för att lyfta fram världsmästerskapen i både Splatoon 2 och Super Smash Bros. Ultimate. Detta skriver Nintendo via sin hemsida. Även utgivaran Devolver Digital har berättat att man kommer sända en presskonferens under årets E3, detta sker den 9 juni.

LÄS MER: Inför E3 2019: Ubisoft

Kompakt program under veckans State of Play
Under veckan som gått sändes Sonys andra State of Play-program någonsin. Livesändningen tog plats under 13 välfyllda minuter som bjöd på mer information om redan utannonserade spel såväl som några helt nya avslöjanden. Vi kunde bland annat ta del av en ny expansion till det populära Monster Hunter World, överlevnadsäventyret Away: The Survival Series och den förstörbara Zelda-klonen Riverbond. Dessutom fick vi en kort trailer till den asymmetriska online-skjutaren Predator: Hunting Grounds, en ny titt på det efterlängtade Final Fantasy VII: Remake samt ännu en trailer för nyversionen av MediEvil. Vi kan säkerligen räkna med ännu en något tyngre State of Play i takt med att E3 närmar sig om en knapp månad.

A Plague Tale: Innocence – 14 maj
En bister berättelse om två syskon under en mörk tid. Släpps till Playstation 4, Xbox One och PC.

Rage 2 – 14 maj
Färgsprakande pangpang i en öppen värld. Släpps till Playstation 4, Xbox One och PC.

Sniper Elite V2 Remastered – 14 maj
En finslipad version av det omtyckta prickskyttespelet. Släpps till Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch och PC.

Veckans PR
Det råder knappast någon tvekan om att PR-folket bakom Rage 2 gjorde det bästa av situationen när deras spel olyckligtvis läckte ut via Walmart Canada innan titeln offentliggjordes. Istället för att ignorera händelsen blev det istället en del av spelets marknadsföring vilket såhär i efterhand inte kan bedömas som något annat än genialt. Nu firar man dessutom händelsens ettårsdag genom att lotta ut en skräddarsydd handkontroll med en väldigt bekant design.

Veckans webbläsarspel
När jag var i den åldern då flashspelen i webbläsaren var relevanta fick vi nöja oss med gummiliknande streckgubbar eller trötta bondgårdssimulatorer. Men från och med nu har dagens tonåringar en bra mycket mer högkvalitativ titel att välja på under datorkunskapen i skolan, åtminstone under en begränsad tid. Det är nämligen så att den allra första versionen av Minecraft, med alla buggar och annat smått och gott det innebär, nu finns tillgänglig direkt i webbläsaren. Så leta upp första bästa mörka hörn i datorsalen, klicka dig vidare till rätt länk och njut.

Veckans dokumentär
Vi har tidigare rekommenderat flera dokumentärer från de kompetenta kreatörerna vid Noclip, nu har vi ännu ett dokumentärtips som dock kommer från spelmakarna själva. Raising Kratos är en två timmar lång skildring av utvecklingstiden som ledde fram till det kritikerrosade God of War från i fjol. Häll upp kaffet och sätt dig bekvämt.

LÄS VÅRA RECENSIONER: Type: Rider

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan. Tack för att du tog dig tid.

Checkpoint!