”Inför E3 2019” är en tillfällig artikelserie som kommer ta plats varje lördag fram till dess att E3 2019 inleds. Varje upplaga kommer djupdyka ner i de respektive utgivarna som bekräftat sitt deltagande vid mässan och vi kommer spekulera kring vad de kan tänkas visa upp. Vi passar även på att ta en titt i spåkulan innan vi avrundar varje artikel för att kunna lägga fram några personliga önskningar eller förutsägelser.

Då har det blivit dags att syna ännu en stor tredjepartsutvecklare. Ubisoft har länge varit en pålitlig källa när det kommer till ambitiösa och övergripande högkvalitativa spel som lanserats med jämna mellanrum under året. Medan utgivarna har ordentligt med etablerade strängar på sin lyra (Assassin’s Creed, Far Cry, The Division, Ghost Recon och Just Dance för att nämna några) kan vi knappast räkna bort att något nytt, fräscht och oväntat flyger in och bokar en plats i höstens lanseringskalender. Visserligen har flera av Ubisofts projekt börjat falla under en och samma ram i form av öppna världar, utkikstorn och lättsamma rollspelsmoment, men det är uppenbarligen ett vinnande koncept och något som ofta tilltalar undertecknad. Men utan att fördröja saken ytterligare har det blivit dags att undersöka vad som hände när Ubisoft besökte E3 i fjol och vad vi bör förvänta oss från årets upplaga.

Medan fjolårets höjdpunkt definitivt utgjordes av den charmiga Trials-killens uppenbart förbestämda fall rakt in i scenens rekvisita så visades även en hel del intressanta spel upp. Vi kunde se de mer väntade inslagen i form av Assassin’s Creed Odyssey, The Division 2 och Just Dance 2019. Vi fick även en trailer för Trials Rising och Starlink: Battle for Atlas samt en hel del tilläggspaket till redan lanserade titlar. Alla spel jag nämnt såhär långt är redan ute i butikshyllorna och blir därmed mindre relevanta inför årets konferens. Det fanns dock två ytterligare inslag som jag gissar kommer dyka upp i år igen, nämligen Sänka skepp-simulatorn Skull & Bones och det eftertraktade Beyond Good & Evil 2.

LÄS MER: Speciella stunder: Assassin’s Creed II på riktigt

Vi börjar med det sistnämnda där utvecklingen troligtvis, precis som föregående år, ligger kvar i startgroparna. Min gissning är att vi bjuds på en uppdatering av något slag, men något lanseringsfönster tror jag inte på. När Beyond Good & Evil 2 avslöjades för ett par år sedan var Ubisoft Montpellier fortfarande inne i utvecklingens rekryteringsprocess, så vi kan knappast förvänta oss några stora milstolpar under E3 2019. När det gäller Skull & Bones vet vi redan att det handlar om en lansering någon gång i år, och med tanke på övriga lanseringsdatum (som vi kommer prata om lite längre ner) skulle jag inte bli förvånad om vi får ett släppdatum i slutet av augusti eller början av september. Ubisoft måste göra något för att få folk intresserade av Skull & Bones igen, och jag vet inte om ett långt gameplay-demo kommer räcka. Ett närliggande lanseringsdatum hade däremot kunnat fungera.

Vi fortsätter med vad vi vet innan vi inleder övergången till ryktes- och spekulationsavdelningen. Så sent som för några dagar sedan bekräftade Ubisoft att ett nytt kapitel i Ghost Recon-sagan är på väg och lanseras redan i oktober. Jag blev dock överraskad av att vi fick se så pass mycket av Ghost Recon: Breakpoint (som det så fint heter) under spelets avslöjande. Jag hade gissat på en premiärtrailer nu och ett ordentligt gameplay-demo på E3, men istället vi fick hela spektaklet på en gång. Visserligen lär det knappast innebära att spelet kommer ställas åt sidan när hela världens blickar riktas mot Ubisoft, räkna snarare med ännu ett ordentligt spelklipp under årets E3-presentation. Spelets lanseringsdatum i form av den 4 oktober ger oss även en indikation mot när övriga hösttitlar kan tänkas lanseras. Om Ghost Recon bokat upp oktober måste ovan nämnda Skull & Bones antingen planera in sin lansering före eller efter detta, men jag är ganska övertygad om att Ubisoft vill få ut det så fort som möjligt.

KORREKTION: Kort efter publicering avslöjade Ubisoft att Skull & Bones försenas och kommer inte heller närvara vid årets E3.

Det har länge cirkulerat rykten om att Watch Dogs 3 är på ingång samt att det ska utspela sig i London. För en tid sedan fick det här ryktet betydligt mer tyngd när självaste Jason Schreier bekräftade att det var sant, och Schreier brukar vara ganska pricksäker. Med tanke på att Assassin’s Creed tar paus under 2019, och sägs återvända nästa år med vikingatiden som tema, vill jag förutspå att vi kommer bjudas på en omfattande inblick i den brittiska hacker-världen. En lansering under 2019 är möjligen lite väl optimistisk och jag gissar istället på att Watch Dogs 3 blir vad som inleder 2020 för Ubisoft. Och eftersom det inte blir någon ny upplaga av den populära lönnmördarserien i år skulle jag inte bli förvånad om vi istället får något annat på samma tema. Förslagsvis en remaster av det första Assassin’s Creed, vilket är det enda spelet i grundserien som ännu inte finns ute till nuvarande konsolgeneration.

I fjol florerade en hel del snack om ett nytt Splinter Cell, vilket tyvärr inte var något som avslöjades. Ubisoft har dock konstaterat att man inte är färdig med spelserien och Michael Ironside fick till och med gestalta superagenten Sam Fisher nyligen i ett tillägg för Ghost Recon: Wildlands. Är 2019 året då Splinter Cell återvänder? Jag skulle snarare gissa på 2020, lagom till den kommande konsolgenerationen. Det betyder däremot inte att ett avslöjande under årets E3 är omöjligt. Nästa Splinter Cell kan mycket väl Ubisofts ”one more thing” under E3 2019.

LÄS TIDIGARE UPPLAGOR: Inför E3: Bethesda

Vi kan givetvis räkna med mindre uppdateringar gällande redan lanserade spel utöver de stora presentationerna. Vi kan också säkerställa att Just Dance 2020 kommer avslöjas med hjälp av dansande pandor och andra djungeldjur. Men sammanfattat verkar vi ha en välfylld och välsmakande E3-konferens framför oss när Ubisoft intar scenen den 10 juni. Med specialsoldater, pirater, hackare och smuggelapor kommer vi säkerligen ha händerna fulla.


Spåkulan

Under rubriken “Spåkulan” kommer jag lista mina tre mest intressanta, men kanske något mindre sannolika, förutsägelser inför utgivarnas presskonferenser. Ni får mer än gärna kommentera med era egna tankar och förutsägelser i kommentarerna nedan. På så vis kan vi hålla koll på vem som fick flest rätt när presentationen är över. Vi kör!

– Skull & Bones får ett lanseringsdatum i slutet av augusti. FEL!
– Konferensen avslutas med att lokalen släcks ner och de signifikativa tre gröna lamporna tänds.
– Assassin’s Creed från 2007 får en remaster till Playstation 4, Xbox One, PC och Nintendo Switch.

 

Kommentera gärna dina egna gissningar och konspirationsteorier i kommentarsfältet nedan.