Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden, där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar spelveckan som gått och blickar framåt mot vad som komma skall, innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr. Vi kommer ta en titt på vilka spel ni bör hålla lite extra koll på under veckan som kommer. Vi kommer belysa allt från roliga tweets till intressanta poddar och härliga påskägg. Allt detta och mycket mer, men först har det blivit dags för nyheter.


Playstation 5 släpps julen 2020
Konsolens existens var knappast någon hemlighet. Men nu är namn, lanseringsfönster såväl som inledande specifikationer avslöjade. Nästa spelkonsol från Sony kommer föga överraskande heta Playstation 5 och den kommer plockas upp i butikshyllorna lagom till julen 2020. Sony tog dessutom hjälp av Wired för att avslöja några intressanta detaljer kring konsolen. Bland annat kommer Playstation 5 släppas tillsammans med en sprillans ny handkontroll där haptisk feedback står i centrum. Dessutom kommer konsolen inkludera SSD-hårddiskar vilket ska reducera laddningstider ordentligt. Är ni hungriga efter fler detaljer kan ni klicka er in på vår Facebook-sida.

Playstation stoppar Facebook-integration i senaste uppdateringen
Vi fortsätter med några mindre glamourösa men likväl betydande Playstation-nyheter. I och med den senaste mjukvaran för Playstation 4 kommer användare inte längre kunna ta del av konsolens Facebook-integration. Detta meddelar Playstation själva via sin support-sida. I praktiken innebär detta att profilbilder från det sociala nätverket såväl som vänlistor med Facebook som gemensam nämnare kommer försvinna. Dessutom kommer det inte längre vara möjligt att dela troféer, skärmbilder eller videoklipp till Facebook. Exakt vad detta beror på är i nuläget oklart.

LÄS MER: Playstation – en konsol för sin tid

Watch Dogs inspirerar tv-serie för tonåringar
Ubisoft är inga nybörjare när det gäller att producera innehåll för tv-kanaler. Nu verkar det dessutom som om företagets Watch Dogs-serie inspirerat ett så kallat cybermysterium där en ”super hacker” löser diverse brott. Och som om inte detta var nog är även Adi Shankar (mest känd för Netflix-versionen av Castlevania) i full fart med Captain Laserhawk: A Blood Dragon Vibe, en animerad serie som baseras på den omtyckta Far Cry 3-expansionen Blood Dragon. Detta skriver Hollywood Reporter.

Helvetet får vänta – Doom Eternal försenas till nästa år
Doom Eternal var ursprungligen tänkt att utgöra ett av spelhöstens stora dragplåster, nu blir det inte riktigt så. Via en Twitter-uppdatering från utvecklarna id Software vet vi nu att det fartfyllda äventyret lanseras först den 20 mars nästa år. Detta innebär att spelet istället tar plats bland den välbefolkade våren. Anledningen sägs vara en önskan om att leverera en så polerad produkt som möjligt, vilket de flesta Doom-fans verkar ställa sig bakom.

Brain Training ska göra Switch-spelare smartare
För en tid sedan avslöjade Nintendo en hjärntränare för sina japanska kunder, nu är det även bekräftat när vi européer får ta del av Brain Training. Spelet, där din Switch förvandlas till en plats för logiskt tänkande och matematiska utmaningar, kommer lanseras den 3 januari nästa år. Detta skriver Eurogamer. Du ser en första trailer här nedan.

Dragon Age-författare utvecklar interaktiv musikal
David Gaider, mest känd för Dragon Age och Baldur’s Gate, och den tidigare Obsidian-designern Liam Esler har tillsammans bildat den narrativt inriktade studion Summerfall Studios. Nu vet vi dessutom att utvecklarna första projekt får en musikalisk underton i form av Chorus: An Adventure Musical. Tillsammans med den talangfulle kompositören Austin Wintory, spelrockstjärnan Troy Baker och den skönsjungande Laura Bailey ser detta ut att kunna bli något riktigt speciellt. Spelet sägs plocka inspiration från spel som Life is Strange och Dream Daddy medan de musikaliska influenserna plockats från bland annat musikalen Wicked. Spelets kommer innehålla de signifikativa dialogvalen och handlingen sägs utformas baserat på spelarens egna val. Du ser spelets premiärtrailer nedan.

Politisk tumult kring Blizzard
Under veckan har vi kunnat läsa om hur Blizzard stängde av samt konfiskerade prispengarna för världens bästa Hearthstone-spelare, Chung ”Blitzchung” Ng Wai, efter att denne uttalat sig om situationen mellan Hong Kong och Kina i samband med en direktsänd tävling. Ng Wai ska i samband med att tävlingen avslutats skanderat ”Befria Hong Kong, vår tids revolution!”, vilket fick Blizzard att agera. Nu har Blizzard själva uttalat sig om händelsen och menar att företagets relationer med Kina inte hade något med beslutet att göra utan att bestraffningen berodde på att Ng Wai helt enkelt bröt mot turneringens regler. Trots detta har Blizzard beslutat sig för att lämna tillbaka Ng Wais prispengar samt förkorta avstängningen från ett år till sex månader. Detta skriver FZ.

Mike Ybarra lämnar Xbox
Den långvariga Mike Ybarra avslöjade under veckan att han lämnar Microsoft efter 20 år inom företaget. Ybarra har under den senaste tiden kunnat betitla sig som ”Corporate Vice President of Gaming” men kommer nu ge sig ut på nya äventyr. I nuläget vet vi inte exakt vad dessa äventyr innebär, men Ybarra har lovat delge mer information inom kort.


Outer Wilds – 15 oktober
Ett av årets mest kritikerrosade spel släpps till ännu en plattform. Släpps nu till Playstation 4.

Overwatch: Legendary Edition – 15 oktober
Den populära lagskjutaren blir mobil. Släpps nu till Nintendo Switch.

The Witcher 3: Wild Hunt – Complete Edition – 15 oktober
Häxmästaren packar ihop och ger sig över till Nintendo-sidan. Släpps nu till Nintendo Switch.

HÅLL KOLL PÅ HÖSTENS SLÄPP: Lanseringslista 2019

Frostpunk: Console Edition – 18 oktober
Överlevnad möter strategispel. Släpps nu också till Playstation 4.

Return of the Obra Dinn – 18 oktober
Upptäck mysterierna ombord på skeppet Obra Dinn. Släpps nu till Playstation 4, Xbox One och Nintendo Switch.

Ring Fit Adventure – 18 oktober
Förvandla din spelkonsol till ett hemmagym. Släpps till Nintendo Switch.


Veckans portfölj
Vi är inte riktigt säkra angående nedanstående klipps ursprung, men den som är ansvarig bör sannerligen ge sig själv en stor klapp på axeln. Vi har hört om målsökande vapen i spel. Målsökande missiler är vardagsmat och även andra vapen av målsökande natur har dykt upp på senare tid. Något vi däremot aldrig stött på, fram tills nu, är en dödligt målsökande portfölj. Vi skulle kunna skriva rader om klippet, men gör dig istället en tjänst och tryck på play.

https://twitter.com/CreamyElephant/status/1182655843537477635?s=20

Veckans låtsaskonsoler
Veckans nyheter kring Playstation 5 var sannerligen spännande även om vi inte fick några visuella motsvarigheter för alla tekniska specifikationer. I ett sådant läge är det tur vi har internet. Folk runtom i världen har arbetat dag och natt för att plocka fram de mest överdrivna förslagen på hur Sonys nästa spelkonsol kommer att se ut. Vilken är din favorit?

https://twitter.com/Nitomatta/status/1181973724796309504?s=20

Veckans PR
Nu har de gjort det igen. Spelvärlden innehåller verkligen en rad begåvade PR-hjältar som gör vad de kan för att hålla spelarnas ilska i schack när diverse tjänster slutar fungera. Denna veckan går utmärkelsen till männen och kvinnorna bakom Origins Twitter-konto. Istället för att förse sina kunder med de vanliga ursäktande raderna startade Origin-kontot flera parti Tre i rad för att fördriva tiden. Minst sagt briljant.

LÄS MER OM SPELTJÄNSTER: Fem anledningar till att Apple Arcade kommer lyckas

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan. Tack för att du tog dig tid.

Checkpoint!