Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar den gångna spelveckans största händelser och rubriker innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr.

FIFA kan snart bli EA Sports FC enligt nytt varumärkesskydd
Förra veckan pratade vi med en aningen skämtsam vinkling om hur den populära FIFA-serien var påväg mot ett namnbyte, och den här veckan känns det knappast mindre troligt. Detta efter att Electronic Arts säkrat rättigheterna för namnet ”EA Sports FC”, något som mycket väl kan vara ett nytt namn för fotbollsserien. Detta rapporterar VGC. Det är kanske inte så konstigt att EA försöker hitta en väg utan FIFA-namnet då Eurogamer (via New York Times) rapporterar att FIFA (förbundet, inte spelserien) kräver över en miljard dollar var fjärde år i utbyte mot namnet. Spelare som är oroliga över att namnändringen kommer ha stora konsekvenser på spelseriens innehåll kan dock sitta lugna då EA i veckan förlängt sitt avtal med FIFPRO, en licens som innefattar tusentals spelares namn och utseende, UEFA Champions League, Premier League, Bundesliga och flertalet andra populära ligor. Detta skriver Eurogamer.

MER OM SPORTSPEL: Speciella stunder: Finalen som försvann i NHL 2001

Nya stillbilder från HBO-versionen av The Last of Us
Spelvärlden har varit minst sagt nyfiken på att se TV-tolkningen av Joel och Ellie i den kommande The Last of Us-serien, därför är det knappast konstigt att vi kastar oss över varje ny stillbild från inspelningen. Den här veckan kan vi bjuda på en första ordentlig titt på Pedro Pascal som Joel. Vi får väl anta att Pascal inte kommer använda sitt munskydd som en del av kostymen, men med tanke på händelserna i Last of Us är det inte helt osannolikt.

Vidare har vi en hel rad med bilder på övergivna och vildvuxna miljöer i ett Boston-förklätt Edmonton.

https://twitter.com/TheLastofUsNews/status/1447721115451801600?s=20

https://twitter.com/TheLastofUsNews/status/1448049995152756748?s=20

Den första säsongen av The Last of Us förväntas innehålla 10 avsnitt. Exakt när den kan tänkas ha premiär är för tillfället okänt.

LÄS RECENSIONEN: The Last of Us Part II

Avowed låter som Obisidians egna Skyrim enligt ny läcka
Sedan Avowed avslöjades under fjolårets Game Awards har vi varken hört eller sett mycket mer från Obsidians egna Pillars of Eternity-baserade actionrollspel. Det här blev det dock ändring på i veckan tack vare en eminent artikel från Windows Central som beskriver flera av spelets aspekter. Avowed kommer bland annat innehålla strider i förstaperson, djupgående utforskande och utförliga narrativa system likt Obisidians intergalaktiska rollspel The Outer Worlds. Spelet kommer dessutom innehålla ett Skyrim-liknande tvåhandat stridssystem där spelaren kan utrusta sina bägge händer på diverse sätt. Exempelvis kommer du kunna strida med ett svärd i höger hand och en trollformel i vänster hand (precis som i trailern nedan) eller satsa allt på magi i båda händerna, något som krävs för några av spelets mer kraftfulla trollformler. Spelet kommer även innehålla klassbaserade förmågor som våldsamma sköldslag eller kraftfulla sparkar. Det är i nuläget oklart om Avowed kommer utspelas i en öppen värld eller använda sig av flera mindre hub-världar likt The Outer Worlds. Dock tyder en av Obsidians jobbannonser på det förstnämnde då den efterfrågar erfarenhet inom utveckling av öppen värld-spel. Förhoppningsvis får vi snart nya officiella nyheter kring Avowed. Kanske är det dags för ännu en trailer under 2021 års The Game Awards, exakt ett år efter spelets avtäckning.

Solar Ash har försenats till december
Solar Ash, det kommande äventyret från Hyper Light Drifter-utvecklarna Heart Machine, har försenats till årets sista månad. Spelet skulle egentligen ha lanserats senare i oktober men kommer nu istället släppas den 2 december. Den här korta förseningen kommer användas för att krossa de sista buggarna och polera spelet ytterligare. Detta avslöjar utvecklarna via sin Twitter.

En omfattande expansion är på ingång till Animal Crossing: New Horizons
Ta på dig dina bästa designer-glasögon när den mastiga Happy Home Paradise-expansionen till Animal Crossing: New Horizons lanseras nästa månad. Slå följe med uttern Lottie med uppdraget att bygga skräddarsydda helghem till diverse klienter. Efter du valt en klient kommer du få inreda husets inre såväl som yttre i sann The Sims-anda. Som tack för detta kommer du tjäna Poki, en ny valuta som används för att köpa sällsynta möblemang och byggnader till den nya hub-världen. I samma veva kommer spelet få en avslutande kostnadsfri uppdatering med nya karaktärer och byggnader. Happy Home Paradise och den kostnadsfria uppdateringen lanseras bägge två den 5 november. Du hittar en längre genomgång av alla nyheter här nedan.

Nya detaljer kring Nintendo Switch Online + Expansion Pack
Du kan bli tvungen att nalla några kronor från spargrisen om du vill införskaffa premiumvarianten av Nintendos egna onlinetjänst. Ett helt år av Nintendo Switch Online + Expansion Pack kommer kosta dig sisådär 500 kronor (49,99 amerikanska dollar). Priset i sig skiljer sig inte märkbart från de närmsta konkurrenterna, skillnaden är dock att Expansion Pass-versionen inte är köpbar som en månadsprenumeration. Vill du ha tillgång till Nintendo 64- och SEGA Genesis-titlar måste du alltså köpa 12 månader direkt. Dessutom kommer ovan nämnda Happy Home Paradise-expansion ingå i onlinetjänsten. Detta via Nintendos egna hemsida.

Batman är död och Superman ska mördas i dubbla trailers från DC Fandome
Under fjolårets DC Fandome avslöjades både Gotham Knights från Arkham Origins-studion WB Games Montréal och Suicide Squad: Kill the Justice League från Rocksteady Studios, gänget bakom de tre andra Arkham-spelen. Bägge spelen dök dessutom upp under årets DC-fest där vi bjöds på en ny inblick i spelens respektive narrativa sidor. I Gotham Knights fick vi ta en titt på spelets stora bovar: de mytomspunna Court of Owls. Spelet har fortfarande inget konkret lanseringsdatum mer än att det ska släppas någon gång under 2022. Även Suicide Squad: Kill the Justice League stoltserar med 2022 som sitt lanseringsfönster och den nya trailern visar upp spelets version av Justice League, våra kraftfulla måltavlor.

Veckans julmustförvaring
Nu vet jag att det precis kommit ut en massa trevliga spel som tar upp din tid, och nu måste du dessutom lista ut hur du ska övertala tomten att ge dig en Xbox Series X-minikyl i julklapp. Sen måste du dessutom övertyga den internationella tomten att skicka den över landsgränserna då den inte ser ut att lanseras i Sverige förrän nästa år. Men står det på önskelistan är allt möjligt.

Veckans POV
Bland Skyrims butiksanställda sker det ibland att en närstående trähink flyger upp och placerar sig över kassörens huvud. Ingen vet riktigt hur eller varför det händer, men alla är överens om man gör bäst i att låta den vara kvar. När hinken sedan försvinner har ofta mängder med värdefulla varor försvunnit från butiken och alla utanför viskar bara om hur den mytomspunna Dragonborn kommit till staden.

LÄS MER: Superspelen

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser för kommande upplagor via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan, och glöm nu inte att spara.

Checkpoint!