Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden, där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar spelveckan som gått och blickar framåt mot vad som komma skall, innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr. Vi kommer ta en titt på vilka spel ni bör hålla lite extra koll på under veckan som kommer. Vi kommer belysa allt från roliga tweets till intressanta poddar och härliga påskägg. Allt detta och mycket mer, men först har det blivit dags för nyheter.

Sony skippar E3 2019
Det var många som höjde på ögonbrynen när Sony ställde in sitt årliga Playstation Experience-evenemang för en tid sedan. Dessa ögonbryn lär nå nya höjder nu när Sony meddelar att man inte kommer vara en del av E3 2019, detta via Gameinformer. I ett officiellt uttalande meddelar företaget att man letar efter nya sätt att interagera med sin supporterskara och att årets E3-mässa inte kommer vara ett av dem. Sony bekräftar även att ett evenemang i direkt anslutning till mässan (likt Electronic Arts variant i EA Play) inte är aktuellt. Företagen meddelar vidare att man letar efter sätt att överraska och imponera på sina spelare men att inte tidsplanen för varken E3 eller Playstation Experience tillät detta. Det låter onekligen som om ett stort avslöjande är på ingång som kräver spelvärldens odelade uppmärksamhet, och jag skulle bli väldigt överraskad och detta något inte är Playstation 5. Som en direkt följd av Sonys tillkännagivande har Microsoft såväl som Nintendo bekräftat sitt deltagande under kommande E3-mässa, detta skriver Eurogamer.

Playstation 4 fyller 5
Vi fortsätter på Playstation-spåret. Sedan Sony lanserade Playstation 4 under 2013 har en hel del hänt. Bland annat har maskinen sålts i över 86 miljoner enheter över hela världen med en tillhörande försäljning av ungefär 778 miljoner enheter mjukvara. Detta och många fler iögonfallande uppgifter avslöjar Sony via Playstation-bloggen där man firar konsolens femte födelsedag.

Warcraft-remaster får beta
Det nyligen utannonserade Warcraft 3: Reforged kommer genomgå en betaperiod innan spelet släpps. I en intervju med Youtube-kanalen Back2Warcraft säger Blizzard-producenten Pete Stillwell att spelet planeras vara klart någon gång under 2019. Stillwell nämner även att en betaperiod kan inledas redan under början av året. För mer information om det kommande Warcraft-äventyret ser du videoklippet i sin helhet här nedan.

PUBG kommer till Playstation 4
Förra veckan var det bara rykten, nu är det på riktigt. PlayerUnknown’s Battlegrounds kommer till Playstation 4 och lanseras på konsolen den 7 december i år. Utannonseringen sker via Playstation-bloggen där även spelets diverse förhandsbokningbonusar förklaras. Ni som väljer att förhandsboka spelet kan exempelvis klä ut er till Nathan Drake, vilket känns som en perfekt utstyrsel för att samvetslöst skjuta alla som hamnar i din väg.

Persondatorn får klassisk utgåva
Minikonsoler har varit ett hett inslag i butikshyllorna under den senaste tiden. Både Nintendo och Sony har hoppat på tåget, nu får även persondatorn liknande behandling. Det är företaget Unit-e Technologies som avslöjar vad de kallar för en ”PC Classic”. Eftersom den här ”konsolen” inte har något mångmiljonföretag i ryggen behöver de dock din finansiella hjälp för att kunna tillverka maskinen. Om allt går väl kommer en lansering ske under början av sommaren 2019.

Game Awards presenterar årets nomineringar
Spelvärlden har ännu ingen fullblodig motsvarighet till Oscar-galan, men The Game Awards är definitivt en bit på vägen. I veckan avslöjade galan samtliga nomineringar i de olika kategorier. I den mest prestigefyllda kategorin betitlad ”Game of the Year” hittar vi bland andra God of WarMarvel’s Spider-Man och Red Dead Redemption 2. Även Monster Hunter: WorldAssassin’s Creed Odyssey och Celeste har en chans att vinna priset för årets bästa spel. Övriga kategorier med tillhörande nomineringar hittar du på galans hemsida. Vilket är årets bästa spel enligt dig?

Nya dräkter till Spider-Man
Under nästa vecka släpps nästa del i den tredelade expansionen till Marvel’s Spider-Man. Som vi rapporterade under föregående vecka kommer DLC:t kallas för Turf Wars och finns tillgängligt från och med 20 november. Nu har vi även fått en titt på de dräkter som tillkommer i spelet i och med detta. Nätsvingande och luftstrider i all ära, men visst bryr vi oss mest om hur vi ser ut när vi spelar?

Blizzard arbetar på fler mobilspel
Via en presskonferens under årets BlizzCon meddelade Allen Adham att Blizzard arbetar med mobilvarianter av flera av företagets större produkter, detta skriver Gamesindustry.biz. Adham kommenterade vidare hur många spelare gradvis skiftat från att primärt spela via en persondator till att lägga allt fler timmar på mobilspel. Vissa av dessa projekt utvecklas utanför företaget, exempelvis nyligen presenterade Diablo Immortal, medan de flesta utvecklas internt hos Blizzard.

Xbox Game Pass säljer spel
Xbox Game Pass, Microsofts egen prenumerationstjänst för sina konsolexklusiva spel, höjer försäljningssiffrorna hos spel som inkluderas i tjänsten. Detta säger Phil Spencer via en intervju med Levelup.com. Det kan verka som ett motsägelsefullt uttalande med tanke på att alla som betalar prenumerationstjänstens månatliga pris får fri tillgång till samtliga innehållande spel. Men enligt Spencer själv fungerar Game Pass som en slags ryktesspridare som får dem utanför tjänsten att köpa själva spelen. Han förklarar vidare att vi som spelare lätt blir influerade av vad andra spelar och att Game Pass ger de inkluderade spelen en större spelarbaser än tidigare.

Beat Saber – 20 november
Star Wars möter Guitar Hero i virtuell verklighet. Släpps till Playstation VR.

Warframe – 20 november
Upplev snabb action och öppna världar på egen hand eller tillsammans med vänner. Släpps nu till Nintendo Switch.

Wreckfest – 20 november
Upplev livsfarlig racing i denna spirituella uppföljare till FlatOut-serien. Släpps till Playstation 4 och Xbox One.

Farming Simulator 19 – 20 november
Fälten behöver skördas även i år. Släpps till Playstation 4, Xbox One och PC.

Veckans crossover
I veckan fick vi oss en första titt på filmatiseringen av Detective Pikachu. I huvudrollen kunde vi höra Ryan Reynolds vars röst vanligen leder tankarna till anti-hjälten och svärmorsdrömmen Deadpool. Det tog därför inte lång tid innan någon okänd kraft valde att kombinera de båda, vilket Reynolds var hastig med att snappa upp.

Veckans reklamfilm
Jag har aldrig varit särskilt intresserad av motorsport. I och med detta är jag dock övertygad om att ge det en chans, förutsatt att reklamfilmen representerar verkligheten. Jag talar om en film som delades via Twitter-kontot för ABB Formula E. Något PR-geni inom rörelsen tog vara på lanseringen av Fallout 76 och implementerade spelseriens ikoniska sikta-och-skjuta-system V.A.T.S. i motorsporten. Ta en titt!

Veckans goda gärning
Fallout 76 är spelseriens första del där det hela utspelar sig online. Denna förändring medför även att nästan alla hjälpsamma (eller mindre hjälpsamma) datorstyrda karaktärer är ett minne blott. Men även om det kan vara svårt att hitta givmilda NPC:s i Appalachia finns det flera fina individer som tagit sig an den rollen. En av dessa är Youtube-profilen Many A True Nerd som, tack vare sitt deltagande i spelets beta, samlat på sig en massa resurser och erfarenhet lagom till spelets lansering. Han bestämde sig därför för att bygga upp ett läger i närheten av Vault 76 för att välkomna nya spelare. Du ser vad som hände i klippet nedan.

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan. Tack för att du tog dig tid.

Checkpoint!