För många år sedan var Playstation synonymt med frågesport för stora delar av Sveriges befolkning. Anledningen stavades Buzz! och var ett mycket välgjort frågesportspel i TV-stil till PS2 och PS3. Det som gjorde det unikt var de speciella kontrollerna som man fick med när man köpte spelets fullversion. De hade en stor röd ”Buzz-knapp” och fyra olikfärgade knappar som gjorde mycket för känslan. Värd för spelet var en animerad figur som i den svenska versionen spelades av Felix Herngren. Spelet var otroligt populärt och många middagar i goda vänners sällskap avslutades med en omgång Buzz!

Åtta år senare försöker Playstation blåsa nytt liv i genren med hjälp av sitt nya koncept, PlayLink. En satsning på sällskapsspel där alla deltagarna interagerar med PS4:an via sin mobil. Det fungerar endast inom samma nätverk och tanken är att man ska kunna skoja och retas med varandra, precis som när man spelar traditionella sällskapsspel. Knowledge is Power: Decades är naturligtvis perfekt för det här formatet, därför är det inte så konstigt att detta är det andra spelet i Knowledge is Power-serien.

En spelomgång börjar med att alla deltagarna laddar ner en app från Google Play eller Appstore, under tiden kan man starta spelet på PS4:an och välja språk samt olika varianter av spelet. Man kan då välja att spela en snabb omgång eller välja bort spelmoment som man inte gillar. Gör man inga val spelar man en fullständig omgång. När spelet är laddat och igång väljer alla en figur  och ett namn som ska representera en i spelet. Urvalet består av ett gäng knasiga typer som får en extra dimension av att du kan ta en selfie och använda som ansikte. Bilden används sedan som ikon bredvid dina poäng.

RECENSION: Headliner: NoviNews

Efter några klick på mobilen är showen igång och programledaren far in på rullskridskor. Efter lite kallprat och presentation av deltagarna sätter själva tävlandet igång. Då temat för spelet är nöjesvärlden under 1980-2010 så får alla först välja ett årtionde, om inget val får majoritet slumpas det mellan allas val. Nästa steg är valet av ämne, här finns bl.a. musik, film, tv att välja på. Innan frågorna får alla möjligheten att välja en distraktion att applicera på valfri motståndare, det kan vara saker som att svaren är gömda bakom blixtlås, bokstäverna i svaren rör sig eller färg som måste torkas bort.

Frågorna är oftast inte speciellt svåra, då du alltid väljer mellan fyra olika svarsalternativ. Men då den som svarar först får mest poäng kan saker som stör en vara skillnaden mellan mest och minst poäng. Sedan består spelet av frågor som varieras en aning med hjälp av olika sätt att svara på, som att para ihop ord i rätt ordning eller välja bort personer som inte passar in. En normal omgång av Knowledge is Power: Decades tar ca. 30-40 minuter, medan snabbvarianten tar en 15 minuter.

Allt är väldigt proffsigt gjort med fin grafik och passande ljudeffekter, där programledarens snack binder ihop det hela snyggt. Ändå engagerar inte spelet på samma sätt som Buzz! en gång gjorde, kanske är det avsaknaden av fysiska knappar och en speciell kontroll eller så är det kanske spelvärden som helt enkelt inte har nog med personlighet. Oavsett så bjuder Knowledge is Power: Decades inte in till en helkväll med tilltugg och förfriskningar, utan mer av en munsbit och lite småprat.