Att ha kontroll över media är att ha kontroll över sanningen, eller hur var det nu?

I Headliner: NoviNews axlar man rollen som chefredaktör i 14 dagar i landet Novistans största tidning, NoviNews. Du skall varje morgon när du kommer till jobbet godkänna eller neka ett förutbestämt antal artiklar. När arbetsdagen sedan är över går du hem till din lägenhet en bit från jobbet, och på vägen hem får du se konsekvenserna av dina val. Väl hemma bör du ha koll på utsikten från ditt fönster, den speglar nämligen läget i världen och ger dig ett hum om hur dina val påverkar dina läsare.

MER SPEL OM SAMHÄLLSFRÅGOR: Har du spelat… Orwell: Keeping an Eye On You?

Du väljer själv vilken ställning du vill att din tidning skall ta i vissa frågor, allt från utrikespolitik till medicinsk forskning eller säkerhetsfrågor. Vissa artiklar kan kännas självklara att godkänna, men alla val du gör får konsekvenser. Vissa bra och andra helt horribla. Även om du väljer att spela som den godhjärtade person du är, kan du ändå lyckas med att få premiärministern lönnmördad eller din partner och alla utlänningar utvisade ut ur Novistan. Headliner har en relativt förutbestämd handling som du påverkar genom dina val och din förmåga att navigera dig igenom fake news och suspekta källor.

Spelet börjar så som många andra; med att välja namn, utseende och kön på din karaktär, men med ett väldigt bra tillägg. Headliner tillåter dig välja spela som icke-binär person. Bara där känns det som om Headliner kommer bli trevligt att spela när man vet att utvecklarna har tänkt till lite extra och försökt tänka inkluderande.

Fokus på att välja som Vem du vill spela, inte på hur du vill se ut.

Efter att ha spelat igenom Headliner några gånger kan jag nästan enbart komma med lovord, det flyter på bra och jag har hittills inte stött på några buggar. Det finns några småmissar, som att man exemplevis inte kan ångra ett val man gjort om man är lite för snabb med att godkänna artiklar. Vissa pratbubblor har även en ful tendens att försvinna innan man hunnit läsa klart dem. I övrigt är det ett väldigt finurligt spel som jag tror är gjort med tanken att vi som spelare verkligen ska tänka till.

Alla ämnen som tas upp i artiklarna som skall godkännas eller nekas är väldigt aktuella i dagens läge. Vad vill du själv ska hända i ditt land? Vill du ha öppna gränser eller vill du säga nej till all kontakt med utländska företag för att gynna inhemsk handel? Om du kontrollerar media kontrollerar du sanningen och vad allmänheten får veta. Vill du då undanhålla det faktum att staten stängt ner alla hem för mentalsjuka? Eller vill du belysa den frågan så att staten får press på sig att öppna hemmen igen?

Något annat som är bra, eller till och med jättebra, är musiken. Spelets elektroniska musik lyfter och förstärker verkligen hela spelet vid rätt tillfällen. Desto värre saker blir i Novistan desto mörkare och dystrare blir till exempel musiken samtidigt som det dränks av ljudet av polissirener och pistolskott.

En rolig grej som spelstudion lagt till är att direkt när spelet är slut kan du välja att trycka på en knapp för att tweeta ut ditt spelresultat under hashtaggen #IamHeadliner2.

Headliner är trevligt och lättspelat. Det är inte heller svårt att lära sig hur det fungerar. Viktigast är hursomhelst att det tar upp och belyser aktuella ämnen som just nu påverkar vår värld. Det ger oss som spelare och medmänniskor en möjlighet att förstå hur stor makt media har, och hur mycket (eller lite) vi vet om det som sker i runtom vårt samhälle.