Ännu en vecka har passerat och med den en rejäl dos spelrelaterade nyheter. Vår artikelserie Checkpoint är döpt efter sin motsvarighet i spelvärlden där dina framsteg sparas innan du färdas vidare. En sparpunkt där vi tillsammans summerar den gångna spelveckans största händelser och rubriker innan vi kastar oss vidare mot nya äventyr.

Sonys nyrenoverade Playstation Plus rullas ut i sommar
Efter många om och men samt kryptiska rykten och kodnamn är nyversionen av Playstation Plus äntligen avslöjad i sin helhet. Tjänsten, som tidigare gick under kodnamnet Spartacus, kommer behålla Playstation Plus-namnet men delas upp i tre olika versioner med eskalerande prislapp.

  • I den lägsta prisklassen hittar vi Playstation Plus Essential vilket mer eller mindre är samma tjänst som existerar idag med månatliga gratisspel, tillgång till spel via nätet, exklusiva rabatter och molnlagring. Essential kommer även behålla den nuvarande prislappen på 9 euro i månaden (i Sverige kostar en månad Playstation Plus just nu 95 kronor), 25 euro för ett kvartal och 60 euro för ett helt år.
  • Härnäst hittar vi Playstation Plus Extra som utöver fördelarna från Essential även inkluderar upp till 400 spel för Playstation 4 och Playstation 5 som du kan ladda ner till din konsol utan extra kostnad. Extra, som uppenbarligen är den nivån som mest liknar Microsofts Xbox Game Pass, kommer kosta 14 euro i månaden, 40 euro för ett kvartal och 100 euro för ett helt år.

LÄS MER: Assassin’s Creed Valhalla: Dawn of Ragnarök och tidens skoningslösa tand

  • Den sista nivån går under namnet Playstation Plus Premium och kommer utöver alla tidigare nämnda fördelar även ge spelare tillgång till uppemot 340 ytterligare spel från Playstation-, Playstation 2-, Playstation Portable- och Playstation 3-generationen. Dessa spel kommer kommer kunna laddas ner till konsolen eller streamas, däremot kommer Playstation 3-spelen endast finnas tillgängliga via streaming. Vidare kommer Premium innehålla streaming av spel från Playstation, PS2, PSP och PS4 till konsol eller PC, åtminstone på platser där Playstation Now är tillgängligt. I länder som för tillfället inte kommer åt Playstation Now kommer spelare istället kunna teckna Playstation Plus Deluxe som plockar bort alla streaming-möjligheter och därmed även sänker priset. Dessutom innehåller Premium-nivån tidsbegränsade provversioner för vissa spel som spelare kan testa innan de köper. Prislappen här hamnar på 17 euro i månaden, 50 euro för ett kvartal och 120 euro för hela året.

Nyversionen av Playstation Plus planeras vara redo för lansering i juni, detta skriver Playstation-bloggen. Spelbiblioteket kommer inkludera spel som Marvel’s Spider-Man, Returnal, Death Stranding och God of War. Trots detta kommer Sony inte följa i Microsofts fotspår och lansera spel från sina egna studios på tjänsten från dag ett. Läs mer om detta i Jim Ryans intervju med Gamesindustry.biz.

All-new PlayStation Plus launches in June with 700+ games and more value than ever

Uppföljaren till The Legend of Zelda: Breath of the Wild har försenats till 2023
Spelet som i mångas huvuden heter The Legend of Zelda: Breath of the Wild 2 har försenats till nästa år, detta meddelar spelseriens producent Eiji Aonuma via en kort video. Spelet var ursprungligen tänkt att släppas under 2022 men har nu försenats till våren 2023. Uppföljaren till Breath of the Wild kommer ta plats såväl på marken som i luften och kommer innehålla flera nyheter, bland annat vad som verkar vara ett degraderande Master Sword (se videon nedan). Senast vi fick några nyheter om spelet innan veckans försening var i juni 2021 i samband med en ny trailer, det återstår att se om vi bjuds på ytterligare en uppdatering den här sommaren.

Månadens prenumerationsspel har avslöjats
Även om Playstation Plus snodde veckans rubriker av andra orsaker har det likväl avslöjats nya ”kostnadsfria” spel för alla oss som prenumererar på antingen Playstation Plus eller Xbox Live Gold. Vi har precis gått in i årets fjärde månad vilket såklart även innebär ett nytt utbud för prenumeranter. Playstation-spelare kommer snart kunna plocka hem det multiplayer-fokuserade Hood: Outlaws & Legends (PS4 och PS5), SpongeBob SqurePants: Battle for Bikini Bottom – Rehydrated (PS4) samt det taktiska Slay the Spire (PS4). Samtliga spel kommer vara tillgängliga från och med den 5 april. Detta meddelar Playstation-bloggen.

PlayStation Plus games for April: Hood: Outlaws & Legends, SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom – Rehydrated, Slay the Spire

För Xbox-spelare blir det en vanlig kvartett med spel från olika konsolgenerationer. Det handlar om steampunk-fantasin Another Sight (1-30 april), det färgsprakande Hue (16 april-15 maj), den intergalaktiska nöjesfältbyggaren Outpost Kaloki X (1-15 april) och det aggressivt fartfyllda MX vs ATV Alive (16-30 april)Detta via Xbox Wire. Du hittar dessutom den sedvanliga sammanfattningsvideon av alla fyra spelen här nedan.

Årets E3 har till synes ställts in
2022 års E3 var tidigare tänkt som ett heldigitalt evenemang likt fjolårets mässa, men nu verkar det som om E3 2022 är helt och hållet inställt. Uppgifterna kom ursprungligen från Will Powers, PR-ansvarig hos Razer och med tidigare uppdrag hos Deep Silver och Playstation, som skrev via sin Twitter att han fått ett mail som bekräftar att mässan är inställd. Snabbt därefter gick både VGC och IGN ut med bekräftande uppgifter. Sedan dess har även ESA själva bekräftat i ett uttalande till IGN att årets E3 mycket riktigt är inställt. Målet nu är att komma tillbaka med en fysisk såväl som digital E3-mässa under 2023.

En som inte verkade särskilt upprörd över nyheterna var Game Awards-värden Geoff Keighley som likt en pensionär på en nyöppnad kassakö svepte in och bekräftade att hans sommarfest skulle återvända även i år. Vi kan med andra ord vänta oss att många av de som hade tänkt delta under årets E3 nu istället riktar om sitt fokus och blir en del av Keighleys Summer Game Fest.

Veckans försening
Veckans mest väntade försening var utan större tvivel uppföljaren till 2017 års monsterpopulära Breath of the Wild. Spelet har ju trots allt ingen officiell titel ännu, och det känns det väl mindre sannolikt att det skulle ha släppts i år. Dock vet jag inte om nedanstående förutsägelse känns särskilt rimlig, även om de utan tvekan kommer ha krossat alla buggar vid det laget.

Veckans demake
Remasters och remakes i all ära, men på senare tid har även gedigna demakes (där ett spel avsiktligt skalas ner för att passa en tidigare konsolgeneration) blivit allt mer populära. Videon nedan kommer från 64 Bits som utöver Mass Effect även tagit fram demake-videos av spel som Skyrim, God of War och Bioshock Infinite. Trevlig tittning.

Veckans Elden Ring-boss
Många pratar fortfarande om Elden Ring och spelets till synes gränslösa valv av hemligheter. Frågan är bara hur djupt du måste gräva för att hitta nedanstående boss-strid. Även om den bara existerar i våra huvuden är den minst sagt skräckinjagande.

LÄS VÅR MASTIGA RECENSION: Elden Ring

Det här för oss till slutet av veckans Checkpoint. Vi hoppas du tyckte det var intressant och dessutom blev lite klokare på kuppen. Tipsa oss gärna om nyheter och andra händelser för kommande upplagor via våra sociala medier eller i kommentarsfältet nedan, och glöm nu inte att spara.